懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

胎盤太低, 易出血, 會點???????

我五個月, 醫生話胎盤太低, 易出血, 有冇人有同一經驗, 會點???????

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 胎盤太低, 易出血, 會點???????

少點出街,少點活動,不要的任何體力運動。盡可能不要落床。
如果keep住唔出血,對BB唔會有太大影响!
但如果不幸出血,就要即刻入院,可能要住院幾個月,等到BB出世(如流血不太多,但又持續)
一定要開刀

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我由最初佗到而家7個月, 醫生都話個胎盤低. 不過佢話唔緊要, 遲d會升番. 只係叫我唔好行房.

So far 我佗0甘耐都無唔舒服, 只係壓住成日都急要去廁所. 我諗無咩特別既, 不過如果你有咩唔舒服就要快d睇醫生啦.

珍珠宮

我都係胎盤低, 要開刀, 總之, 呢個CASE一出血(小小血)都要即刻入院(如政府)...私家既, 你可打電話比佢問清楚你應該入院定見佢

別墅

18wks時醫生都同我講過話胎盤低,不過大部份人都會到後期自然升番.我就係到27wks又升番上去..但係我老公個家姐,佢都係胎盤低,陀的時候久唔久會流血,仲早產左成個月.......不過佢個bb而家都5歲喇.
你休息多d,粗重野唔好做,重野唔好自己拎,應該會無事..Take Care
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

子爵府

My doctor said 胎盤過低 when 23wks.She asked me to have sick leave and stay at home immediately.I stayed at home for 1 month and then went to work again.Luckily, my son is very healthy and he is 11 months old now.
So, don't worry so much, 休息多d.

Take care.
我個寶貝仔係屎撈B

大宅

I have same case & I'm now 14 weeks, my doctor told me not to worry, 胎盤 will raise up later & don't 行房, really??
Pekklesiu

別墅

如果唔係過份低, 唔駛太擔心!

因為好似我個case, 由第一次照超聲波已經話我胎盤偏低, 照o左5次到, 結果都係話我胎盤仲係偏低.....已經差唔多決定book 期開刀(我個case 好margin, 醫生話我可以選擇自然生定開刀, 如果係自然生的話, 有機會會生生下出血, 要轉為開刀生), 個consultant 話同我照多次超聲波(不過係internal果種)......結果, 佢話我可以試下自然生~ 又真係ok wor~, no need to 開刀. 同埋成個生產過程又唔係想像中咁痛~ (反而我覺得陣痛真係好難頂~!反而生o既時候冇乜痛o既感覺~)

大宅

eojj :
醫生有無話你低成點?胎盤低而嚴重的話稱之為"胎盤前置",我係"胎盤前置"第四級(一級是最嚴重),我的胎盤一直都係低,最初貼住子宮頸,現在升了少少,距離子宮頸有4cm,其實5cm才正常,而第三級是貼住子宮頸,二級是蓋住子宮頸一半,一級是完全蓋住子宮頸,所以陀bb時會因壓住胎盤而出血,一及二級最危險,亦不可能順產,我現在33週,在28週亦曾出血,我會預約開刀,再有東西share,可pm我!

別墅

以下資料由<女人心事網>提供

胎盤位置較低可能出血的機會會比較高一些,如果有出血或是腹痛、子宮收縮的現象要早點就醫,不過在懷孕17至19週時,有5%至15%的胎盤可能會覆蓋子宮頸口或是較低,但到了足月時,其中90%都會恢復正常,所以妳目前不用太過擔心,只要產檢時多注意,自己也多留心就可以了。

民房

好多謝各位寶貴的經驗, 其實我都不太擔心, 我只有五個月, 仲有好多時間比佢升返上去, 就算真係出血都唔會影響BB, 最多要訓床, 我已經第三胎啦, 之前兩個都無這個情況, 好正常, 所以有d奇怪同唔知點解會咁.

複式洋房

Dear Eojj,

Hi, I have same problem as yours. I was also advised it wpild be raised up later. doctor also warned me not to have sex and once I found blood stain, I should admit into hospital. But if it does not raise up, I may not able to deliver the baby naturally. This is also my third baby (3rd son) and the expected date is also 3rd February 2005. So amusing!!

Take care!

:mrgreen:

民房

hi IH,

我的預產期是3月2日,
現在好少人會生第三個, 好高興認你, 你d細路有多大呀???
我大囡6歲, 細囡5歲啦. :wink:

複式洋房

My elder son is 8 years old(P.3 student) and the younger son is 5 and half (k3). This 3rd one is of course an accident. Everyone asked me if I want to have a girl. To be honest, it is true. But it is also fine to know it is also a boy. I need not to worry about to change a new flat with 3 rooms, just put all 3 'monkeys' in the same room. How about your baby, boy or giri?

I delivered the 2 sons naturally, of course, I hope I don't need to have operation this time. I will try to take more rest. However, sometimes it is very exhausting to take care of that two monkeys at the same time. So I asked the new maid arrived around one month before my expected date in order to adjust mutually. (At present, my mother-in-law takes care of my sons, but she is too old to take care of the new born.) :mrgreen:

民房

我都係第三個都係女, 但我返工, 一路都用工人照顧小朋友, 第三個出世我媽咪會幫我手, 但如果到最後都睇唔掂, 我唯有唔做嘢啦, 大女返小一(全日), 細女返k3(半日), 到明年九月細女升小一返全日就好d, 最辛苦就係三月至九月.
你會在那裡生呀?????? :lol: :lol:

複式洋房

I am also a working mother, but finanically I have to work and I don't think I can be a good full-time mother. I plan to have 3 weeks maternity leave before the expected date as it will be too hard for me to wake up early when my belly is so big. I delivered the 2 sons in QEH so will I this time. How about you?

民房

哈哈, 今日發生了小意外, 酒樓食完午飯, 樓梯跌倒, 隻腳傷咗, 行唔倒, 唯有乖乖留屋企.
我之前2個都好準時出世, 但今胎又胎盤低, 現在有時個肚硬曬好似以前就生2個月咁子宮收縮, 好驚會早產.
之前兩個都於仁安生, 本來今次想平d, 於威爾斯生, 但我有兩個朋友剛剛分別於QE同威爾斯生完, 真係好多人, 已經停咗丈夫倍產, 床位不足要加細床, 又冇足夠人手照顧阿b同mama, 威爾斯生個朋友阿b臍帶纏頸都無姑娘即時發現要藍曬先知, 有d人生完第二日就要出院, 真係好缺人手同床位,好多人生,所以都諗住返仁安生, 但如果早產或中途有意外就會去威爾斯, 因去仁安估計唔到要幾錢.
:wink: :wink: :wink:

複式洋房

Oh!! You should take more rest. As age grow older, I also feel my energy also physical condition are worse than before. Eat more healthy food and get rest will help.

Best wishes! :mrgreen:

別墅

UP
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

首頁

尾頁

跳至