自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

zola 發表於 18-1-19 09:08
頭先係話工作上有時都要拎文具出去丫嘛,咁但係印花確實唔係佢應該要拎出去喎,唔係講緊佢有無需要偷呀。兩 ...

你搞清楚先啦。有冇需要拎出去都唔會犯法,要討論就討論偷竊,但偷竊係法律上係講意圖,唔係講有冇需要。明顯係萬寧覺得有人偷竊先報警架啫。

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 12:40
其實真係要睇婆婆係有動機去攞走佔有,定唔為意攞走再攞返黎

有人話就算係膠紙,攞左返屋企再攞返黎都算 ...

算吧啦,啲涼薄既人係咁會咁諗,可能唔諗人衰訓唔著。

男爵府

tearycow 發表於 18-1-19 09:23
咁要偷點解第朝要還番?
偷野癮? 應該第一次發生咋喎

睇清楚先回啦。咩第一次呀。

侯爵府

aesbee 發表於 18-1-19 11:52
睇咁耐我都係覺得萬0無問題

有問題係俾假口供既保安

萬0管理層當然有問題,打999 報警的人自已(emoji)看(或不叫下屬看)閉路電視就急急報警,搞出個大頭佛。

珍珠宮

aesbee 發表於 18-1-19 11:52
睇咁耐我都係覺得萬0無問題

有問題係俾假口供既保安

我的分析如下:

個萬寧經理一開始只相信個保安的說話,自己又唔睇CCTV已經報警是第一個錯。

我估計啲警察聽完保安講,萬寧又堅持要落案。再問婆婆是否有攞走卷印花,婆婆又好老實認咗係有攞走過,只是警察沒有再問及也不知道婆婆在保安捉她前已經自動放回原處。亦不知保安講大話。既然婆婆也已經認了有攞及有保安員的證人,也懶得去睇CCTV就決定落案。這是第二錯。

再加上萬寧話印花價值三萬元是貴重物品,這樣絕對有偷竊的誘因,所以律政署決定起訴。這是第三個錯。

直到婆婆被正式起訴要搵律師,再把整個經過話比律師聽,律師就發現有問題,婆婆根本沒有盜竊的動機便要求睇當天的CCTV,之後再通知控方保安員的口供有問題,這時律政處及警方先醒覺。

你話萬寧是否整件事上一點也沒有做錯?
我估計再有同樣事情發生,萬寧一定唔會選擇即時報警處理。

大宅

Alex123 發表於 18-1-21 01:18
我的分析如下:

個萬寧經理一開始只相信個保安的說話,自己又唔睇CCTV已經報警是第一個錯。

當晚好似有睇cctv ,影到阿婆拎左,而係冇睇到還果下,亦即第二日既cctv,我估可能阿婆自己還返冇講,所以經理同警察都冇諗要睇第二日既cctv.

我睇過兩份報紙既講法都唔同,好多地方都冇講清楚,所以都係等判決,到時可能會披露更多案情。

珍珠宮

Carhy 發表於 18-1-21 01:53
當晚好似有睇cctv ,影到阿婆拎左,而係冇睇到還果下,亦即第二日既cctv,我估可能阿婆自己還返冇講,所以 ...

審訊已經完結,只是等判,所以我估計所有案情已經在法庭上披露。
你是睇哪一份報紙話第一天經理已經從CCTV見到亞婆取走印花?我唔見有人在forum 上提及過有報導過這個案情。

大宅

Alex123 發表於 18-1-21 02:09
審訊已經完結,只是等判,所以我估計所有案情已經在法庭上披露。
你是睇哪一份報紙話第一天經理已經從CCTV ...

控方案情指,荃灣荃錦中心萬寧分店職員於去年七月廿一日放工點算時,發現收銀櫃有一卷共五百九十八個印花不翼而飛,翻查閉路電視發現是被告李淑卿(七十七歲)當天把印花帶離分店。翌日萬寧一名保安向李質詢時,李指已把印花歸還原處;保安又供稱在李的袋中搜出另外十張零散印花。根據分店經理供詞,涉案六百零八個印花總值三萬零四百元,是由萬寧總公司以每個印花值五十元作計算。

轉自東方

大宅

Alex123 發表於 18-1-21 02:09
你是睇哪一份報紙話第一天經理已經從CCTV ...

但保安既供詞係有問題

珍珠宮

Carhy 發表於 18-1-21 02:30
控方案情指,荃灣荃錦中心萬寧分店職員於去年七月廿一日放工點算時,發現收銀櫃有一卷共五百九十八個印花 ...

Thanks!

雖然婆婆自己也一直承認是有攞走卷印花,但沒有不誠實意圖,而且發現後第二天已經馬上自動歸還。只是經理只相信個保安。

根據第210章《盜竊罪條例》第9條,盜竊是刑事罪行。盜竊罪涉及不誠實地挪佔屬於他人的財物,意圖永久奪去他人的財物。

要構成盜竊罪,在取走他人財物時,要有不誠實意圖,以及意圖永久奪去他人的財物。如果社會上一般有合理思想的人,認為你取走他人財物時是不誠實,而你亦知道你所做的事,在一般人心目中,會被認定是不誠實,這麼,你就會被視為有不誠實意圖。這個評定準則名為「Ghosh測試」,源自1982年英國上訴法院一宗名為《R訴Ghosh》的案例,香港的盜竊法例亦一直沿用Ghosh測試法。

首頁

尾頁

跳至