論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人下月頭完約,佢自己唔續,亦已搵到新僱主。一向冇咩特別事,冇咩衝突發生
呢幾日突然對我女特別差,多次鬧佢(之前冇發生過),今日仲出言恐嚇我女,話用較剪剪佢條脷,嚇到我女大喊打比我(我返緊工,屋企有長老睇住,事發時長老咁啱去左廁所,出嚟見到個孫喊住話好驚,姐姐話剪我條脷)

請問我有咩可以做? 我諗唔到佢動機係乜,搏炒亦唔係等到而家先做小動作丫? 距離完約只係兩個星期左右,我亦一早告知入境佢係end of contract唔續約,大家過去亦冇咩瓜葛麻煩事,我只係一心佢做埋呢兩個星期完約咪走囉,亦冇打算放佢早走,因長老一個搞唔掂

求意見,謝謝

伯爵府

佢自己唔續即佢唔鐘意呢份工,睇來佢想你早D比佢走,如果唔想比佢早走都無乜野可做

水晶宮

melolo317 發表於 18-1-19 17:02
工人下月頭完約,佢自己唔續,亦已搵到新僱主。一向冇咩特別事,冇咩衝突發生
呢幾日突然對我女特別差,多 ...

有無裝cam呀?

就算無, 都整個似cam物體放係屋企,份裝左cam, 希望有阻嚇。

象牙宮

melolo317 發表於 18-1-19 17:02
呢幾日突然對我女特別差,多 ...

你有意無意對她說。和雇主要保持好关系。

因工人雖然走, 雇主仍可寫信去入境處, 寫工人那些工作表現喔。

吓吓她。才不會對你怎么樣。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

直接問佢做乜嚇你個囡,你話剪佢條脷可以報警。唔知係咪你個囡發現佢啲秘密,你工人恐嚇叫佢唔准講
主 賜 平 安

大宅

回覆樓主:

多謝大家嘅意見
今晚同老公同質問佢咩事,佢聲稱係因為我女唔聽話,所以用呢個方法令佢聽話
我地好嚴厲咁同佢講,用恐嚇會傷害人嚟令人聽從指示,喺香港法律下係刑事罪,嚴重會坐監,入境處亦唔會再批visa比佢。佢即刻係咁道歉,話唔知hk law係唔准, 而家知自己錯咗

今晚我女瞓咗冇耐就發惡夢,醒咗話好驚(emoji)
好無辜,點可以咁狠對個幼稚園小朋友講呢d嘢

wcpcelia    發表於 18-1-20 17:59
juanmc    發表於 18-1-20 10:46

首頁

尾頁

跳至