嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可以比啲咩bb 食會清得快啲?已經食2餐粥仔,胃口都幾好。
回覆 kittykityi 的帖子

Hello kittykityi ,痰係呼吸道中分泌物,大人都會有,當有刺激物(冷空氣/塵蟎)入侵/生病後,分泌物就會增加造成呼吸道不適,未必可以短時間做到清哂痰。媽媽留意保持家居通風,室內濕度不要太乾燥,多飲水都可以幫助稀釋黏稠的分泌物,保持喉嚨既濕潤,亦可以改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出身體。BB已經食到2餐粥仔好叻叻,有試過係粥仔度加入味道較淡菜蔬/水果?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-23 17:42
回覆 kittykityi 的帖子

Hello kittykityi ,痰係呼吸道中分泌物,大人都會有,當有刺激物(冷空氣/塵蟎) ...

佢唔肯飲水,淡果汁又唔飲,奶又食得3安每日4餐奶,已經食過白菜苗,菜心,南瓜,蕃薯。有無啲咩湯可以比佢試?

大宅

kittykityi 發表於 18-1-23 17:56
佢唔肯飲水,淡果汁又唔飲,奶又食得3安每日4餐奶,已經食過白菜苗,菜心,南瓜,蕃薯。有無啲咩湯可以比 ...

余仁生猴棗末

kittykityi 發表於 18-1-23 17:56
佢唔肯飲水,淡果汁又唔飲,奶又食得3安每日4餐奶,已經食過白菜苗,菜心,南瓜,蕃薯。有無啲咩湯可以比 ...

6個月BB每日食大約1湯匙瓜菜蓉、1湯匙水果蓉,BB已經試左唔同瓜菜()。BB要時間慢慢建立飲水嘅習慣,避免係BB飽肚時俾水BB 飲,兩餐之間就唔擔心影響正餐胃口。媽媽試下用天然食材煲水,例如雪梨/蘋果/竹庶/紅蘿白/栗米水等,仲可以加D生果片(檸檬/蘋果)係水度度,天然香味會較吸引BB,漸漸BB會習慣到飲清水啦 ! 俾BB飲唔油膩/無調味大人湯水都OK ,媽媽平時有冇煲住家湯水呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至