親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

睇極都唔明其實兩者是在同一個站但不同地方?

定係貓空係動物園的一個設施?

貓空ONLY是覽車名定係上到去係一個SHOPPING SITE?

是否可以上午在ZOO, LUNCH後搭貓空定點?

一頭霧水

求指教

TKS

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大肉兒 發表於 18-1-24 14:12
睇極都唔明其實兩者是在同一個站但不同地方?

定係貓空係動物園的一個設施?
好似昴坪 360 咁,你可以係動物園,坐貓空纜車,上一個叫貓空既地方,
貓空呢個地方有D步道行下睇下風景飲下茶咁。

你係可以上午去動物園,
下午坐貓空纜車上貓空行,
不過貓空纜車好多時都好多人排隊,
可能要等好耐

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12625120
睇我遊記#24丫
而家動物園內站改名動物園南站

捷運-動物園站=動物園山腳
可行去纜車「動物園站」,搭貓空纜車到貓空。玩完再搭纜車到動物園南站,玩運動園。一路落山返正門就返返捷運動物園站返市區

伯爵府

2018復活節勳章

shinku 發表於 18-1-24 14:26
好似昴坪 360 咁,你可以係動物園,坐貓空纜車,上一個叫貓空既地方,
貓空呢個地方有D步道行下睇下風景飲 ...
謝謝
咁如果我AM去ZOO
LUNCH後貓空
是否要離開ZOO後才貓
定在ZOO內坐?

伯爵府

2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-1-24 14:28
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12625120
睇我遊記#24丫
而家動物園內站改名動 ...
唔該曬
因為SUMMER先去
咁係咪AM ZOO無咁熱?

定係貓咗先會順路D?

TKS

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大肉兒 發表於 18-1-24 14:29
謝謝
咁如果我AM去ZOO
LUNCH後貓空

加埋呢兩個,咁睇會唔會清楚D?

http://www.zoo.gov.taipei/News_Content.aspx?n=0C91137A8B97AF0E&sms=F3B2EF982C0582B3&s=215EFDFC4CC17354

http://www.gondola.taipei/ct.asp?xItem=38695035&ctNode=57297&mp=122033

伯爵府

2018復活節勳章

shinku 發表於 18-1-24 14:36
加埋呢兩個,咁睇會唔會清楚D?

http://www.zoo.gov.taipei/News_Content.aspx?n=0C91137A8B97AF0E&sms= ...
唔該曬

複式洋房

回覆樓主:

分四個站,頭站"動物園站"(動物園外邊), 動物園內站(動物園另一個出入口),指南宮站,尾站係空貓站(飲茶睇風景)

如果你淨玩動物園,唔去空貓睇風景,
我見議你先由動物園站坐去動物園內站,因為這位置巳是動物園最篤篤的地方。 沿路,"沿途都係落斜路" 玩到去正門(動物園站附近)。

wcpcelia    發表於 18-1-25 09:13

大宅

借位問下,,貓空上面大唔大,推BB車行方唔方便?
THANKS

珍珠宮

manmandd 發表於 18-1-26 00:22
借位問下,,貓空上面大唔大,推BB車行方唔方便?
THANKS
視乎你想做D乜。。。佢上面有好多步道可以行,
都可以只係係車站附近飲下茶去下D宮睇下就走,
如果係後者既都可以推 BB 車既,
但都有D步道係行樓梯或成條路係用大石砌成難推車:

http://www.gondola.taipei/ct.asp?xItem=48496279&CtNode=64490&mp=122033

部份既路你可以用 google map 實景功能去睇下個到實際係點,
教學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

大宅

回覆樓主:

咁果邊有無咩 夜市行架?

伯爵府

回覆樓主:

我新年就坐捷運到尾站先坐貓空上到頂,行下食埋lunch,再坐返貓空去動物園,出左閘有小火車入園,沿山向下玩,玩到出口就係捷運站

男爵府

回覆樓主

請教由西門町出發,想去動物園+貓空,有老人家,是否包車比較好?

珊瑚宮

Greentea123 發表於 18-7-10 18:12
請教由西門町出發,想去動物園+貓空,有老人家,是否包車比較好?

的士

男爵府

12312 發表於 18-7-10 20:22
的士

謝謝

伯爵府

2018復活節勳章

12312 發表於 18-7-10 20:22
的士

大約幾錢及車程幾耐?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

我早上坐纜車上到山頂猫空站,食少少野睇下風景,沿路行下山道,然後再搭纜車到動物園站下車,遊動物園大概3個鐘!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

猫空站

水晶宮

回覆樓主

動物園南站落,可直入動物園

伯爵府

2018復活節勳章

kck811 發表於 18-7-12 09:15
動物園南站落,可直入動物園

tks

首頁

尾頁

跳至