懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

上次做b錬檢查,廣華姑娘叫我地唔好帶咁大走佬袋入院,帶個細先,佢話個櫃放唔落咁大,產後物資之後先叫家人帶黎,請問入院個袋要裝啲咩呢?衛生巾、網褲、bb尿片、杯、盒裝紙巾,仲有咩呢?謝謝解答!(emoji)(emoji)

別墅

memejimmy 發表於 18-1-28 17:07
上次做b錬檢查,廣華姑娘叫我地唔好帶咁大走佬袋入院,帶個細先,佢話個櫃放唔落咁大,產後物資之後先叫家 ...

入院時帶個人物品(刷牙,沖涼,洗頭水,杯,毛巾,紙巾),網褲,孕婦m巾,沖洗瓶,BB野可以到你生時叫屋企人拎去醫院

大宅

芬豬豬 發表於 18-1-28 23:53
入院時帶個人物品(刷牙,沖涼,洗頭水,杯,毛巾,紙巾),網褲,孕婦m巾,沖洗瓶,BB野可以到你生時叫屋 ...

即係濕紙巾、尿片嗰啲可以遲啲帶?

大宅

memejimmy 發表於 18-1-29 00:47

咁你生完bb都要有片片架...

別墅

上次做b錬檢查,廣華姑娘叫我地唔好帶咁大走佬袋入院,帶個細先,佢話個櫃放唔落咁大,產後物資之後先叫家 ...

正如我在另一個post回應,姑娘成日話櫃細係指個暫存櫃,其實無人知道你會向房前房落幾耐先過產房,而入房房就只需m巾同尿片加貴重野。

走佬袋必須有的你都要準備,只係分一下用的先後次序,同唔好搬曬成間屋入醫院。

小量日用品,毛巾,杯,手提差電(產前房)
一包尿片,一包m巾(產房)
網褲,沖洗器,尿墊,m巾,等(產後房)家人後一步你生緊個時咁上下啦

大概係咁嘅意思啦。

別墅

BB尿片可以到你差唔多生先叫人拎去醫院(者係你去到產房個邊),床墊唔洗帶呀,廣華有嫁,我買咗2包一片都無用過,太多野姑娘會叫你搵人拎返走,其實入院後都無咁快生,會响待產房個邊等生,我個時轉去產房先叫老公拎定BB野過醫院

別墅

所以你要執定2個袋,一個係你入院用,一個係BB用,祝順順利利

大宅

芬豬豬 發表於 18-1-29 15:02
所以你要執定2個袋,一個係你入院用,一個係BB用,祝順順利利

嗯,明白曬,多謝你,咁你產婦衛生巾買了有扣定無扣?用左幾多呀?

別墅

memejimmy 發表於 18-1-29 15:26
嗯,明白曬,多謝你,咁你產婦衛生巾買了有扣定無扣?用左幾多呀?

無扣,因為我最後要開刀,惡露唔多,只用咗唔夠一包,我聽隔離房順產個啲人話都用得幾多,我諗你拎定2包去會好啲

大宅

芬豬豬 發表於 18-1-29 16:40
無扣,因為我最後要開刀,惡露唔多,只用咗唔夠一包,我聽隔離房順產個啲人話都用得幾多,我諗你拎定2包去 ...

好啦謝謝,我本來話買一包有扣一包無,點知頭先check袋原來買左兩包有扣

大宅

芬豬豬 發表於 18-1-29 16:40
無扣,因為我最後要開刀,惡露唔多,只用咗唔夠一包,我聽隔離房順產個啲人話都用得幾多,我諗你拎定2包去 ...

啱呀!順產會留好多,我頭3天密密換!就算出院返到屋企都會用埋佢,反正都好方便。

侯爵府

我上次係街暈左要入院檢查
見到有準媽媽入院生
個姑娘話之前通知左要先拎
2塊bb 尿片,同一包孕婦m 巾
同個準媽媽一齊入產房
因為個媽媽係朋友陪佢入院
而個朋友又唔知佢d 野點擺
個媽媽當時檢查緊
後尾攪黎攪去發現個媽媽已經分開有個袋裝住以上2樣野
係咪其實有單張話比d 準媽媽知要帶d 乜架

大宅

回覆樓主

M巾可能要第一次要帶哂兩包穩陣啲,我初初又係分兩袋,先攞一包,但個嬸嬸話要兩包,我都講咗屋企仲有,老公返去攞下一次探病再拎嚟,但佢係都要我老公即刻响樓下便利店買,好stubborn,搞到我總數有三包咁多

首頁

尾頁

跳至