論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人好好做左近4年,佢好姊妹上年年中走左佬,原來走之前仲借左幾條財仔,其中喺我工人唔知情下(佢話)留左佢資料做擔保。頭半年都仲有寄錢叫其他朋友幫佢月月還錢,但1月起就停了!而家我屋企就日日收財仔電話滋擾,叫我姐姐搵佢姊妹還錢!
我可以點做?屋企地址相信財仔都有紀錄的!唉...

子爵府

回覆 edalau518 的帖子

工人好多係互借,互相擔保,我工人也是只有代还,我家仲关左电話,只打出。我工人样样好,只欠理財。

大宅

tongminnie 發表於 18-1-29 12:01

工人好多係互借,互相擔保,我工人也是只有代还,我家仲关左电話,只打出。我工人 ...

我工人說不會代還,借錢同鄉雖然有個親細妹同樣在港打工,但都話唔會代還...咁我可以點?

子爵府

我底線係如果追上門講明即炒,工人做錯決定係要佢自己擔,財仔会不断收息,炒左未还也会追到佢家鄉,除非申請時用臨時地址、回鄉再改名

wcpcelia    發表於 18-1-30 12:18

大宅

tongminnie 發表於 18-1-29 12:21

我底線係如果追上門講明即炒,工人做錯決定係要佢自己擔,財仔会不断收息,炒左 ...

擔保人可以轉嗎?
我想聯絡財仔留佢細妹既contact,要追都應該要追親人

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

edalau518 發表於 18-1-29 12:23
擔保人可以轉嗎?
我想聯絡財仔留佢細妹既contact,要追都應該要追親人

不可以。除非她親妹可代還錢俾財仔,先可作親姐擔保人。

大宅

shirley_chiang 發表於 18-1-29 12:35
不可以。除非她親妹可代還錢俾財仔,先可作親姐擔保人。

借錢既人已被前僱主炒左及離港,可以fax解僱信證明到財務公司嗎?叫佢停止滋擾

子爵府

總之擔保人要負責, 財仔就算有借錢人家鄉资料,也会先找你工人。

wcpcelia    發表於 18-1-30 12:18

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

edalau518 發表於 18-1-29 12:43
借錢既人已被前僱主炒左及離港,可以fax解僱信證明到財務公司嗎?叫佢停止滋擾
...

借錢的人前僱主已Fax 通知了財務公司解僱了,所以先找擔保人代她還錢。
唔還當然會繼續滋擾你啦!

洋房

我同樓主有同一情況,姐姐又係話好心幫人做擔保,宜家佢走佬,便追佢還,我屋企都收到財仔電話,佢唔還,我只可叫佢一個月通知我,但剛好佢所有護照同身份証都遺失,現正補領.如果我一個月要佢走,但佢又無証件,咁我要等佢有証件先可送她走嗎?

子爵府

回覆 Ivyyuen04 的帖子

護照有机会比財仔hold左,、又或者怕你炒佢才話不見了,我覺得可以後補机票,要佢簽名說明後補原因

大宅

回覆樓主

我有朋友做安信,他説尼兩年開始不要擔保人!
因為我家姐姐又是有借$,所以我問朋友。
因為我又是有人找上門,亦有人每日打電話來滋擾,因為我家姐姐滿4年完約走,剛收到入境處寄來的終止雇傭合約通知,所以我都要Fax到財務公司

大宅

Ivyyuen04 發表於 18-1-30 09:22
我同樓主有同一情況,姐姐又係話好心幫人做擔保,宜家佢走佬,便追佢還,我屋企都收到財仔電話,佢唔還,我只可叫 ...

你姐姐寧願失業都唔代友還?

子爵府

edalau518 發表於 18-1-29 12:04
我工人說不會代還,借錢同鄉雖然有個親細妹同樣在港打工,但都話唔會代還...咁我可以點?
...
好似樓上咁講,佢哋好可能互相担保,大家都借,或者借咗大家用
無論如何,佢係担保人,佢就要負責還

唔還,財仔,會继續滋擾僱主,你問工人佢想點!

係咪都想走佬?

首頁

尾頁

跳至