心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 19:00
嗯.. 睇黎我既前設有好多問題,不如你改下題曲,應該點講?
要改既唔係題目,係改變憑單一行為就去判斷人。

別墅

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 17:22
我明白你意思。
當然100個人入邊會有100種情況,無需要逐個情況去討論,每個人都有自己既生活模式,亦無權 ...
既然你知有N咁多種情況,咁點解你仲會話 "依家呢一代80後真係有自理能力既問題?" ?

別墅

AAV 發表於 18-2-1 23:40

完全認同 AAV 的講法。
你有太多單一 / 偏頗的行為去批判或眨低一個人。例如
1, 點解係結婚?咁單身40歲而同住&食飯嗰D就冇問題/有問題?
2, 點解係食飯?咁去超巿買野由阿媽俾就冇問題/有問題?
3, 點解係所有80後?咁係咪幾個浸大對教職員講粗口就等於全港大學生都係咁?

單憑你的論述,你要繼續再擴闊你的思維。Anyway,其實每個人都要,如果唔係點進步呢~

別墅

AAV 發表於 18-2-1 23:40

你啱,因為係我心目中如果自己已經成室立室仲無時無刻痴住屋企人係有問題。呢一個前設已經影響左我好多睇法

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-2 10:46
你啱,因為係我心目中如果自己已經成室立室仲無時無刻痴住屋企人係有問題。呢一個前設已經影響左我好多睇 ...

我覺得,你將「同屋企人一齊」已講成「痴住」已經係一個偏頗既睇法。用「痴住父母」來講一個成人已是貶意。甚至用「痴住父母」來講一個小朋友友都係貶意。

大宅

AAV 發表於 18-2-2 12:56
我覺得,你將「同屋企人一齊」已講成「痴住」已經係一個偏頗既睇法。用「痴住父母」來講一個成人已是貶意 ...

我又覺得樓主講話好岩聽?我係新首嫲嫲,个大仔簡咗个吾識煮飯既!大家都是80後一同工作相識柏拖結婚,托賴我大仔識煮又獨立,收工要趕快買餸回家煮飯又要帶飯,个老婆好彩都識洗碗!佢有係電話訴說婚後辛苦咗!我可以點安慰佢呢?老婆係自己簡既認命!

男爵府

stella^^ 發表於 18-2-2 14:36
我又覺得樓主講話好岩聽?我係新首嫲嫲,个大仔簡咗个吾識煮飯既!大家都是80後一同工作相識柏拖結婚,托 ...

奶奶好似對新抱仔有少少意見。唔知外母又點睇。不過奶奶講緊既係覺得亞仔做曬新抱做少,家務分配不公,同樓主主題有少少唔同。

大宅

2018復活節勳章

我唔係新婚,不過我都係會癡屋企食飯嘅人,但我唔覺得自己無自理能力,因為我係識做全屋家務,無左工人我唔會死。反而我99係"模範"主婦,但佢搵到錢,點計?

別墅

mikis 發表於 18-2-2 17:14
我唔係新婚,不過我都係會癡屋企食飯嘅人,但我唔覺得自己無自理能力,因為我係識做全屋家務,無左工人我唔 ...

我好奇想知下點解自己有能力仍然要痴屋企飯?

別墅

AAV 發表於 18-2-2 12:56
我覺得,你將「同屋企人一齊」已講成「痴住」已經係一個偏頗既睇法。用「痴住父母」來講一個成人已是貶意 ...

其實我唔覺得有貶義,唔係點衍生裙腳仔呢個詞?

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-3 12:05
我好奇想知下點解自己有能力仍然要痴屋企飯?
返屋企食飯何需原因?

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-3 12:07
其實我唔覺得有貶義,唔係點衍生裙腳仔呢個詞?
唔明你因果關係。另外,你講既「痴」同「裙腳仔」係咩意思?

大宅

2018復活節勳章

回覆 AAV 的帖子

你好正 XDD
真係駛乜原因,我鐘意食媽媽牌飯,又同99住然後屋企有工人,咁係屋企食或者返娘家食有咩問題?
我係無經濟能力,但唔等如我無自理能力。

樓主應該唔明裙腳仔嘅真義,雖然我理解裙腳仔係媽寶, 唔關其他嘢事。

大宅

不過有D阿媽好中意D仔女婚後返來吃飯的, 佢地自己OK便可...

大宅

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 13:02
我始終都唔明點解結婚後既生活仍然要痴住自己父母,真係唔可以俾少少私人空間大家? 你可能唔需要,但可能 ...

每個家庭的情況都不一樣,有d父母係想仔女經常返去食飯的

男爵府

回覆樓主

或許咁講,返屋企吃飯對父母來說其實是開心事,因為有機會平日見到仔女,對老人家來說生活有寄望,無論小孩幾大在父母眼中的也是想見多d同被覚得依靠。所以不是依賴不依頼的問題。

利申: 我同老公也是80後, 有工人姐姐, 有個b, 自己屋企千呎,非常講真吃絕對不是任何問題,工人煮又得,外賣又得。我老公返奶奶家吃完才回家 (因為想陪下阿媽, 佢有d細藝),我就工人煮/外面吃完返屋企。

男爵府

beckytest 發表於 18-2-11 00:18
每個家庭的情況都不一樣,有d父母係想仔女經常返去食飯的

Exactly

別墅

回覆樓主:

我覺得好多野要係雙向既...唔可以話返屋企食飯就係冇自理能力...要睇父母點諗...或者佢地好想見仔女呢...好想悶左一日到夜晚有人返黎嘻嘻哈哈呢...咁到父母唔想煮...佢會同仔女講想出街唔煮飯...咁仔女會識做唔駛佢煮..呢d家庭溝通...相處愉快....其實係冇問題架law....至於我同老公...係會自己攪掂...唔需要日日返屋企食...我覺得樓主想法係有d主觀...每個家庭...每個case都唔同...唔應該日日返屋企食飯就=冇自理能力law!!
呢個係我個人立場並不等全部

男爵府

skjacklam 發表於 18-2-1 16:19
你設定咗一至五返父母家食飯,係唔獨立、係需要被照顧、自理唔到。
一, 你有冇諗過做父母既可能想見多仔女 ...
我認同你, 樓主只是以自己思想去判斷別人生活方式。我父母喜歡所有子女(孫兒們)一至五回家吃飯,因為她知道放工後趕買餸趕煮飯開飯最快要晚上9時,吃飯一小時,還要照顧小孩功課溫習。子女有付出伙食費用+家用你又知唔知道? 點解會覺得是痴食?

父母喜歡一家人熱熱鬧鬧多D見面有問題嗎? 回家吃飯不一定是沒有自理能力,重點是父母比機會兄弟姊妹互相聯絡感情。我父母說中午只有兩老吃飯太悶,到晚飯好開心呀!

侯爵府

My friend she and her husband go to her husband's parents home for dinner every day also. She told me because her mother-in-law said more people eat together easier to plan a meal. (Her mother-in-law said two people nothing to cook).
:-D :-D :-D :-D

首頁

尾頁

跳至