心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

ferrarimenf50 發表於 18-1-30 22:06
小弟三十頭,結婚已一年多,兩口子過住平平淡淡既生活,一直以黎平日放工後兩個都會拿拿林返屋企煮飯食,餸 ...

樓主、其實我認同你結左婚應該一家一主、尤其係有小孩後、雖然父母都歡迎、但日日要煮多幾個變成責任就未必係開心了、就好像玩孫同湊孫既分、不過每個人都有自己既理由同喜好、做好自己就夠。
我都住得近、但都唔會日日返去痴餐、老實說都要顧下配偶感受

民房

回覆樓主

係d人唔獨立既問題,明明結左婚,但好似冇離開過屋企咁

洋房

AAV 發表於 18-1-31 18:41
我就係樓主你所講果種「要父母操心」既人喇,結左婚都返外家食飯既人喇。我地係住近外家既,晚晚返去食仲 ...

我都覺得其實係好事,我家姐同男友就住響屋企附近 一星期返家食4日左右,加上佢地仲係要同佢男友妹妹一家3口住,希望佢地可以及早草筆錢搬家

男爵府

回覆 anyuser18 的帖子

我前排先同英國奶奶傾佢點湊大我老公 (我老公有兩個阿哥一個家姐)。細個已經教識佢地要獨立,未讀到中學都識熨校服,識煮飯 (起碼唔會餓死先),中六去做 part time。大哥個女今年 17歲,每個 weekend 都去 cafe 做 part time。就係俾個女學獨立D。
但我都明有D couple 晚晚都返兩老屋企食飯,其實都係想同父母有D quality time 姐。

男爵府

AAV 發表於 18-1-31 18:41
我就係樓主你所講果種「要父母操心」既人喇,結左婚都返外家食飯既人喇。我地係住近外家既,晚晚返去食仲 ...

我都係自己放工買餸煮飯,唔認同餐餐食你所講的唔駛浸的菜同雪藏野

男爵府

Aley1204 發表於 18-3-25 17:45
我都係自己放工買餸煮飯,唔認同餐餐食你所講的唔駛浸的菜同雪藏野
咁你放幾點?車程幾耐?煮幾耐?幾點食?各人生活不同,都唔需要邊個認同邊個既。

男爵府

AAV 發表於 18-3-26 07:37
咁你放幾點?車程幾耐?煮幾耐?幾點食?各人生活不同,都唔需要邊個認同邊個既。 ...

但你句話會令放工煮飯的覺得,你咩意思呀?大把材料配搭,有新鮮的,又有冰鮮的。我收6點,放工後到超市買餸,簡簡單單咁8:30pm 前可以食飯

首頁

尾頁

跳至