自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

vyhc 發表於 18-2-7 13:04
.

依家係怕左某部份家長, 無人湊照推個細返學, 傳染同學。
見得太多,無人湊唯有返學,換係我我會唔返工請假或搵人睇

珍珠宮

王國教室勳章

guardianangel 發表於 18-2-7 12:52
政府做左佢可以做嘅嘢,其他要家長自律, 個阿媽带個仔周圍去人多哋方而染病,只好怨你阿媽, 怨你老婆,怨 ...

Exactly
我學校家長whatsapp group 應該得我一個無整喊樣,個個只concern 下星期學校的cny活動無得玩,又話停乜學,學校都無事,又話小朋友悶死啦。
我心諗你地發燒都返學,病都去club house 玩,玩少學校三小時,對你地有乜影響

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

廷廷媽 發表於 18-2-7 12:53
停課係避免一大班年紀細抵抗力弱既小朋友困在一齊互相感染, 返學係必須, 而活動係家長既選擇, 有d家長係會 ...

中肯!停課校舍照常開放,雙職父母可帶子女回校自修。流感高峰期要去公園去旅行去波波池係人地嘅事,起碼停咗課唔會累咗無辜果批小朋友。

toys    發表於 18-2-7 18:38

子爵府

回覆樓主:

我真係會好乖咁同小朋友留在家,我覺得這是停課中的本份

子爵府

tansyneko 發表於 18-2-7 12:47
不嬲返學有問題,去玩無問題

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去旅行即係離開香港, 佢地就覺得好安全

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

nicolebean 發表於 18-2-7 12:55
停假係防d衰家長(話搵食)病都帶細路返學
你有病就留係屋企休息 咪唔會社區爆發囉
冇病既出街有乜問題

我小朋友昨日先講,班上個同學唔舒服
但爸爸媽媽一定要逼佢返學,在學校嘔左兩次
老師要呢位同學早退(emoji)‍

davywm    發表於 18-2-7 14:52

翡翠宮

Ashleycorina 發表於 18-2-7 13:09
Exactly
我學校家長whatsapp group 應該得我一個無整喊樣,個個只concern 下星期學校的cny活動無得玩,又 ...

低能

珍珠宮

森永牛乳 發表於 18-2-7 12:45
今早學校家長whatsapp群组議論纷紛
到教育局正式宣布之後

人地唔知,我就會叫我仔在家做功課,打機,睇電視,我放工再同佢溫書預備考試

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

預咗!

咩人都有,理得幾多!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新增個案是一名5歲女童,家住荃灣,昨日起發燒、流鼻水及併發肺炎,同日往仁濟醫院求醫,今早轉送瑪嘉烈醫院兒童深切治療部留醫,情況嚴重,是今年至今第12宗嚴重兒童流感個案。

過去兩三星期學校及院舍的流感爆發個案有上升趨勢,較過去主要流感季節為高,截至上周六(3日)共有333宗,當中43%出現在幼稚園或幼兒中心,41%在小學。

港大醫學院微生物學系講座教授袁國勇表示,香港現時處於流感高峰期,但仍未知道是否「到頂」,但基於目前已有2名兒童因流感死亡,專家擔心會再有嚴重或死亡個案,故有需要及早中斷流感爆發鏈。

我覺得停課決定正確, 個別家長行為, 自己負責, 政府係睇大圍情況而做決定

珍珠宮

emilylam 發表於 18-2-7 13:08
見得太多,無人湊唯有返學,換係我我會唔返工請假或搵人睇

坦白講,雙職好難突然要請幾日假!我準時走收工去醫院探病,但我有早返做野,都俾人炒!

搵食艱難呀

pansy888hk    發表於 18-2-7 23:23

珍珠宮

畀面勳章

Yukyuk 發表於 18-2-7 13:03

這類家長真係好討厭!
大把, 佢地話未病好返學係訓練意志.又話係D細路話要返學要返去玩喎, 大佬, 大人要解釋比個細路聽病唔可以返學呀.

文代唔同

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

紫翹 發表於 18-2-7 13:18
坦白講,雙職好難突然要請幾日假!我準時走收工去醫院探病,但我有早返做野,都俾人炒!

搵食艱難呀

今次停課, 學校會開放, 有顧及雙職家長需要,
平日生病, 有時又真係難D

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

停課就係想唔想佢地返學傳染

複式洋房

Moti 發表於 18-2-7 12:49
家長私下要點做,冇人管到,呢啲冇人要幫佢哋考慮,亦考慮唔到。但作為特首,佢做咗佢認為應該要做嘅嘢。
...
同意,唔通要政府教埋您咩? 學校就係多人,密集,想小朋友在家休息及避免去人多地方。
唔通話政府衰咩? 累到我要帶小朋友去玩,攪到病左咩? 哈哈...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

紫翹 發表於 18-2-7 13:18

搵食艱難呀
吓? 咁都炒? 唔係無做野喎, 用咩理由炒?

琥珀宮

森永牛乳 發表於 18-2-7 12:45
今早學校家長whatsapp群组議論纷紛
到教育局正式宣布之後

幾個family 有家長有小朋友一齊去玩,跟學校在班房困住一班人,散播病菌程度差很遠。

自己小朋友唔舒服亦唔會約人去玩,我覺得無病去玩下無問題,比我即刻check下是否趕得切安排外遊tim

首頁
12345...11

尾頁

跳至