樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我擴3 No.G1341....(2014.2攞藍卡)
阿女今年9月K3,需要選小學。有無jm知道我個no.大概會幾時審查/上樓?我今年嚟緊同阿女報學校應報家附近或是跨區(原定是跨區)?如果報家附近,有d擔心派一頭一尾又要轉校有無d經驗的jm可分享下個案?
另外想問下有無jm知道,如果現在奶奶屋删除我老公名,會否快d(g1341我係申請户主)?
多謝各位

男爵府

HoneyBaby1127 發表於 18-2-7 15:13
我擴3 No.G1341....(2014.2攞藍卡)
阿女今年9月K3,需要選小學。有無jm知道我個no.大概會幾時審查/上樓?我 ...

唔會快左,你既號碼應該2019會審查,宜家擴3審到1319xxxx,距離你還有一段距離,就算今年審左都未必派到樓,因為擴展派完東涌同石門就完,2018年底到2019年我估計會動好慢,派下舊樓翻身樓咁,要等2022年派東涌先又會大爆發

2018/19會爆市區號碼,但你既號碼就算開通左市區都唔會比你轉到市區,好采既可以東涌貨尾或者舊樓2019派

另外你號碼就算刪左人都唔會變,如果你99 65歲up,刪左可能還更慢

(唔好意思,我誤會左,刪你老公名問題,你老公唔係同你一齊申請?申請公屋一定要加配偶,結左婚冇得唔加,變4人就估計你2021年上樓)

大宅

wcm991101 發表於 18-2-7 15:29

唔會快左,你既號碼應該2019會審查,宜家擴3審到1319xxxx ...

謝謝你的回覆,因我現住彩虹,就係有少少擔心派果的,車程都要成個中,咁睇嚟我都係要跨區讀了

男爵府

HoneyBaby1127 發表於 18-2-7 15:35
謝謝你的回覆,因我現住彩虹,就係有少少擔心派果的,車程都要成個中,咁睇嚟我都係要跨區讀了
...

祝早日入住心水樓

大宅

wcm991101 發表於 18-2-7 15:29

唔會快左,你既號碼應該2019會審查,宜家擴3審到1319xxxx ...

删老公名意思係依家住奶奶家(公屋),有老公名,我另外申請咗3人(我/女/老公),我係户主。我老公話有朋友話删除以前公屋名(奶奶家),會令我呢份G1341會快d上樓。我有d懷疑。

男爵府

HoneyBaby1127 發表於 18-2-7 15:35
...

其實我幾喜歡東涌,東涌既小學都幾好,到時轉校就可以啦,工又唔會打死一份,到時轉去機場返工

比間一條龍小學你參考下

http://www.tccs.edu.hk

男爵府

HoneyBaby1127 發表於 18-2-7 15:41

删老公名意思係依家住奶奶家(公屋),有老公名 ...

到你審查既時候你老公個名就會刪左,要加名係唔可以有同時2個戶籍

首頁

尾頁

跳至