自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我四十幾歲,巳婚,我阿媽性格好喜歡控制人,成日以為惡鬧我,我就會怕佢就會聽佢講,由細到大都是咁對我,阿媽覺得自己做怎麼都是對的,無論大小事佢都無了解清楚無問清楚就諗錯一定係我第一時間就鬧咗我先,所以令到我成日都同佢鬧交,尤其結婚前,結婚後佢鬧少我好多,但阿媽對外人和親戚係好友善,佢哋估不到阿媽在家會咁惡,所以外人和親戚都好喜歡和尊敬阿媽,有件事我真的忍唔住,我比個衰格親戚成日欺負我,阿媽竟然幫個衰親戚唔幫我,錯係個衰親戚唔係我,阿媽仲要好惡鬧番我,呢件事發生係三個月前,之後我都無返外家,我好唔開心,我接受唔到成四十幾歲人仲要比人鬧,我唔想再返外家,我都唔知應該點做

侯爵府

回覆樓主:

人夾人緣,如果努力過溝通過也冇改善,我會自行退出

男爵府

唔好比意見係最好方法
小出聲~

男爵府

cqwert 發表於 18-2-8 10:15
我四十幾歲,巳婚,我阿媽性格好喜歡控制人,成日以為惡鬧我,我就會怕佢就會聽佢講,由細到大都是咁對我, ...

唔見面一段時間大家冷靜下,因為你鬧不還口,你唔反抗佢呢世都會追住你鬧,唔係要你鬧佢,係要有適當既反擊

男爵府

講咩都錯..冇計~~你改唔到佢~
你唔出聲反而佢會自己諗下~~

伯爵府

容忍佢只會令佢以後都係咁對你,唔想返就唔好返,等佢自己檢討下

水晶宮

回覆樓主:

個親戚點蝦你?

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

少d返去就少煩惱,過節先同老公返去食飯,老公係度,你媽應該唔會過分,佢要繼續份友善形象嘛。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

我阿爸都係咁,佢話係"幫理不幫親"

但其實果d係歪理 or 灰色地理,唔係對錯咁簡單

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

無論幾多十歲阿媽都係有權鬧仔女㗎喎
不過佢鬧你時,如果同你意見不合,你咪話,“一句到尾,我覺得係咁就係咁,唔再解釋”跟住佢講乜鬧乜都當聽唔到就得 (當然佢講得啱你就要聽佢話,唔係佢講乜你都反)

別墅

回覆樓主:

左耳入右耳出,,,。 好話唔好聽你呀媽都做左咁多年人
唔會改到,。只可以你自己變,已唔係接唔接受到既問題, 扮聽唔到最好。。。

象牙宮

cqwert 發表於 18-2-8 10:15
我四十幾歲,巳婚,我阿媽性格好喜歡控制人,成日以為惡鬧我,我就會怕佢就會聽佢講,由細到大都是咁對我, ...

明白。

我阿媽性格 好喜歡彈人, 90% 攻擊對象是我。 原因我好欺吧?
自尊看太重。一家之主。 不懂欣賞人, 也不懂贊人。看不到對方優點。不太諒解別人。自以為是。

我時常贊美她, 說怎么做會更佳。引起她不滿吧。
間中會說, 解釋.... 我做法的好處。
事后也會說出我感受。我傷心。但她是我老媽。 她不想改變相處方式。

假如我似母親, 亞仔可能會打人。

不如我們一起想方法吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小啲見囉,樓主媽媽keep住咁嘅態度,只會趕走晒身邊人。

子爵府

回覆 spikenard 的帖子

個衰親戚成日好喜歡八卦我既事,喜歡講是講非,知道後周圍講衰我,我有好的事佢唔喜歡,我有唔好的事佢就開心,佢心哋唔好,欺善怕惡,我品性善良,我就係佢目標

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁似我99 對外就扮好人,對住自己人就鬧,乜都係要佢啱晒,煩到爆炸

侯爵府

同你好似 但我未4字 我只可以話 我真係就快因為佢而自殺

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

阿媽罵你係關心你, 我媽就是, 習慣就好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

比阿媽鬧還好, 生我養我愛我, 比上司鬧先唔抵, 但都要食架啦, 都控制唔到, 當佢唱歌囉, 唔係點?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

回覆樓主:

唔想番,就唔好番囉~空穴來風~順便當大家冷靜下~
我99都差唔多,乜都中意管,郁啲就一哭二鬧三上吊,最後我老公咪係頂唔順,完全唔彩佢囉~但99係出面對人真係差好遠,起碼識基本尊重,識得埋堆,所以人地唔知99啲衰野~講真,無來往,真係會有人幫99抱不平架~但我老公無所謂,既然99覺得人地好,咪去搵人地囉~
總之依加,99叫好過以前囉~老公都多左搵下佢,起碼99無再用死威脅先!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

無話接唔接受,佢係你娘親,要鬧起上來都無計
請勿打招呼~

首頁
12345...8

尾頁

跳至