自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我媽以前好燥,好容易同佢鬧交,個陣啲感情真係麻麻地,所以都好少見,近年佢收咗火,無鬧,最多係哦你,所以感情都好咗!

唔開心就盡量少啲見先啦!始終切肉不離皮,遲啲佢可能收下火

大宅

回覆樓主:

有道理就會聽!

大宅

回覆樓主:

有位好朋友的家人又係咁,一出世就像欠了父母和兄弟姊妹,在家中是最沒權利,沒地位,時常做阿四,出氣袋的角式,習慣了沒有自我,沒自信,養成令別人開心自己就開心的性格,她更加唔好彩既是,丈夫食軟飯兼有小三,40幾歲人才離婚,失業失婚下(能自給自足,也不用家人幫助,經
濟上也不用向家人借錢),時常被父母,兄弟姊妹嫌棄,侮辱,單打。但年輕愠得多錢時,曾經是家用比得最多,最錫家人,照顧兄弟姊妹,父母,要借錢,做擔保人,家人要幫手大小事也會犧性自己利益幫家人行先,也無條件幫過家人冒險假宣誓,也和惡人交嫌代家人作代表,(因屋企男人全部自私和廢)。到最後也被家人用家人擔心的藉口,咸逼下將全幅身家二百萬上缴九成給家人保管。(家人屈說,她有錢申請唔到公屋,
家人說又驚會被前夫借錢),但錢到手後後仲變本加厲,改到每次見面也侮辱,又單打她廢,又說幫她保管180萬要多謝家人,又說侮辱她是教精她,只是愛的表現。
最後我朋友受唔住多重壓力後,精神開始錯亂,有一晚半夜像喝醉酒向家人胡言亂語,家人立即送她到急症室說她有精神病,簽纸受權急症室轉她到精神病房绑起她,结果绑起她困她到精神病房。
最後精神科醫生說她只是壓力太大,不想亂開藥給她,沒開藥下可讓她出院,不過,家人也用很多籍口唔想接她出院。

公爵府

回覆樓主:

樓主, 你講的情況同我一模一樣, 一言堂亞媽, 由佢講無人講。

我之前會想切肉不離皮, 但她越整越過份,我受夠。

我現在已轉變了想法, 吾想再受無謂傷害, 吾見為上策。 大時大節都係甘話。

侯爵府

我媽差唔多,我執,認叻,大聲,其實佢趕緊我走。
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

cqwert 發表於 18-2-8 12:19
回覆 lakgarden 的帖子

真的人㚒人緣,我由懂性有記憶我巳覺得阿媽唔喜歡我只偏心我一個,唔願意花錢係我 ...

侯爵府

回覆樓主

咁似我媽。冇法只好接受和少見面

伯爵府

回覆 cqwert 的帖子

隔住個屏,都鄧你慘!!你阿媽好過份,扮晒野

子爵府

回覆 fanfanfanny 的帖子

你朋友好慘,最難受係自己最親既人傷害自己,擔心你朋友的錢佢屋人唔比番佢

大宅

回覆樓主

樓主,我阿媽都係好鍾意鬧我,佢鬧我,我一定鬧返佢,我真的忍唔到!佢鬧既時候說話好過份,好野蠻,我試過嬲到想打佢,只係想,最後當然無打到(emoji)連我老公都話唔知點解我阿媽乜都鬧,所以我老公是我的傾訴對象,你都同你老公呻下,條氣會順d

子爵府

回覆 小紅梅 的帖子

我三個月無見阿媽無聯絡

珍珠宮

回覆樓主:

試過媽咪為我討厭的99鬧我
我而家會唔再講任何關於99既野
佢問我乜都話唔知

珍珠宮

cqwert 發表於 18-2-8 22:26
回覆 小紅梅 的帖子

我三個月無見阿媽無聯絡

你捨唔捨得一世唔見?
我有個朋友5年冇見個媽,佢話已經習慣左呢個生活模式,唔想改變,以後亦唔會再見,如果當初唔係冷戰咁耐,佢唔會冇左個媽。
你想清楚你捨唔捨得冇左個媽?如果心有不捨就不要再冷戰落去,越拖得耐越難返轉頭。

水晶宮

fanfanfanny 發表於 18-2-8 20:18
有位好朋友的家人又係咁,一出世就像欠了父母和兄弟姊妹,在家中是最沒權利,沒地位,時常做阿四,出氣袋的 ...

慘絕人寰

寶石宮

2023年兔年勳章

cqwert 發表於 18-2-8 10:15
我四十幾歲,巳婚,我阿媽性格好喜歡控制人,成日以為惡鬧我,我就會怕佢就會聽佢講,由細到大都是咁對我, ...

男爵府

真系要少見、有d人系對外人好好、自己人物到駡、物到睇吾順眼

男爵府

cqwert 發表於 18-2-8 22:26
回覆 小紅梅 的帖子

我三個月無見阿媽無聯絡

如果你唔同佢聯絡佢都覺得冇問題仲好啦 唔洗見=唔洗比人鬧=唔洗比人精神虐待 今次你真係要豪一次買枝香賓慶祝啊

大宅

以前我媽都好中意鬧我, 三個仔女鬧得最多就係我. 家姐移左民見得少無得鬧, 細佬佢又唔捨得鬧, 一唔高興就揾我出氣,我又好少駁咀, 由佢鬧完先算.. 我老公就好唔中意我媽鬧我, 有時會過黎幫口.

不過自從佢病左一場之後, 收左火, 無乜點鬧.

公爵府

我四十幾歲,巳婚,我阿媽性格好喜歡控制人,成日以為惡鬧我,我就會怕佢就會聽佢講,由細到大都是咁對我, ...

我日日俾阿媽鬧啦 話我煮得差

大宅

我同你一模一樣
故此兩年沒見了

首頁
23456...8

尾頁

跳至