自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

回覆樓主

做左半世人,何必再令自己受委屈,困擾!願你自己阿媽,係一個好痛苦嘅決定,但係我都遠離了,唔想再折磨自己,其實我不斷接受佢嘅負能量,之後又搵我老公傾訴,其實對愛我嘅人,好唔公平,好無辜

侯爵府

fanfanfanny 發表於 18-2-8 20:18
有位好朋友的家人又係咁,一出世就像欠了父母和兄弟姊妹,在家中是最沒權利,沒地位,時常做阿四,出氣袋的 ...

佢現在點?

佢阿媽呢??
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

Mimi_Ma 發表於 18-2-8 11:27
阿媽罵你係關心你, 我媽就是, 習慣就好。

有冇睇清楚樓主篇野? 唔好一味愚人之人愚考真係可以死得人

複式洋房

JR東日本 發表於 18-2-8 22:20
樓主,我阿媽都係好鍾意鬧我,佢鬧我,我一定鬧返佢,我真的忍唔到!佢鬧既時候說話好過份,好野蠻,我試過嬲到想 ...

呢啲事情真係要親身經歷過先會明白,同朋友講,佢地會好難明

子爵府

cqwert 發表於 18-2-8 11:19
回覆 spikenard 的帖子

個衰親戚成日好喜歡八卦我既事,喜歡講是講非,知道後周圍講衰我,我有好的事佢唔 ...

其實,自己吾係衰,你親戚點講都吾使理,我永遠覺得「謠言止於智者」;至於你媽咪,你又要諗吓佢有無話錯你,吾係計仔女幾多歲就吾可以鬧,我諗要睇件事有無需要話/鬧;阿爸教過我,好多人都吾想比人話、比人鬧,所以要做好自己,每樣嘢都做好,咁就無機會比人鬧!

水晶宮

回覆樓主:

接受唔到, 細個時阿媽好小事都鬧到拆天 到中學開始, 識得唔同佢講咁多野就鬧少好多, 寧願留喺學校/自修室好d...
到出嚟做野更唔痴家, 唔係ot就約朋友, 佢無咩機會鬧我, 之後直情搬出去住, 見到佢都好少講野, 佢家下唔會鬧我, 係小小事就鬧我老豆,例如:食飯佢問我夠唔夠味? 如果我直答咸/淡咗少少, 佢都丙我老豆, 賴佢準備時出錯, 搞到佢煮到咁 家下我只會答: 是但, 差唔多
搬出嚟先發現留喺屋企都好自在

水晶宮

Secrettt 發表於 18-2-8 11:11
左耳入右耳出,,,。 好話唔好聽你呀媽都做左咁多年人
唔會改到,。只可以你自己變,已唔係接唔 ...

yes, 左耳入右耳出。 再頂唔順就返外家少d.

洋房

回覆樓主

試下用愛融化佢

珍珠宮

畀面勳章

我諗99歲, 如果阿媽重係到, 都會一樣比罵.

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多亞媽,觀念上大錯特錯,真係以為做了亞媽,就可以橫蠻無理,貪威識食,懶惰無能,仔女都要尊重同滿足佢地。

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

我阿媽都好惡
但自從家姐細佬自組家庭同老豆賣左蛋, ... 變左係我管阿媽, 佢話我惡
依家我都嫁左但細佬回歸, 變返阿媽管細佬, 細佬話煩

子爵府

cqwert 發表於 18-2-8 10:15
我四十幾歲,巳婚,我阿媽性格好喜歡控制人,成日以為惡鬧我,我就會怕佢就會聽佢講,由細到大都是咁對我, ...
老人家既性格好難改變, 少見可能係好事. 我老豆同我99都係咁既人, 對我老豆, 有時我都會講多幾句, 對99, 少講少錯, 唔講唔錯. 不過我老豆自從我結婚後好少閙我, 而我99次次見都要發下99威風, 你唔比佢發, 埸面仲難收拾, 一閙二哭三上吊(唔理咩場合- 包括別人既婚禮) , 偉大既手機真係好, 我同d仔女同佢見面, 全程對手機, 同啞巴(佢閙我既仔)都好過聽佢發癲. (冇禮貌都係咁話-平時飯桌我係唔比手機上枱, 我99既飯局除外) - 另外自我安慰(好彩唔係我亞媽, 對比下, 我老豆都算......唔係咁難接受)

珍珠宮

回覆樓主:

父母同仔女嘅關係乜會因為年紀而改變㗎咩?

公爵府

jodyfan 發表於 18-2-9 12:50
好多亞媽,觀念上大錯特錯,真係以為做了亞媽,就可以橫蠻無理,貪威識食,懶惰無能,仔女都要尊重同滿足佢 ...

係.....我係你仔女咁又點?冇人鐘意比人由細鬧到大。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

You are not alone

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

比時間大家冷靜下,家人都要講緣份

珍珠宮

回覆樓主

嘩,我以為你講緊我呀媽

侯爵府

醒目開學勳章

cqwert 發表於 18-2-8 12:19
回覆 lakgarden 的帖子

真的人㚒人緣,我由懂性有記憶我巳覺得阿媽唔喜歡我只偏心我一個,唔願意花錢係我 ...

乜野歪理?

理財價值觀都有唔喜歡?

咁奇怪!

唔通冇佢問某些人借,能夠特別顯示某些人的存在感?

至於喜歡搬弄是非嘅親戚,她們將來要還因果。

男爵府

hahahafanny 發表於 18-2-8 19:26
我同你相似,同媽一齊住,阿媽對住外人好客氣。係屋企勁爆粗。又偏心,日日黑口黑面,吾願煮飯比我食,可以 ...

你阿哥都唔識do啦,應該自己出聲讓間房出嚟

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

sche7646 發表於 18-2-9 11:17
試下用愛融化佢

咁樣就中曬衰老母心意嘅囉!仲點會變好?

首頁
34567...8

尾頁

跳至