自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

gracelam 發表於 18-2-10 22:48
我2個小朋友都係全用左手, 寫中文字從來唔跟筆順, 幼稚園階段我亦冇强迫佢地跟筆順寫字, 宜家一個中學一個 ...

我兩個仔都係,而家中學嘞,兩個寫字好靚,學校硬筆書法攞過奬 佢地大致都跟到筆順,我覺得佢地有自己方法寫字,我地右手人唔會明

伯爵府

回覆樓主:

天生架喎,點解要迫小朋友轉手?因為方便老師教??
唔認同老師處理方法

水晶宮

回覆樓主:

我識人左右手寫都得,我諗細個可以練到

公爵府

回覆樓主:

我老公細個唔知自己左手人,一直俾人教用右手揸筆揸筷子,大左先發覺自己其他野用左手,而且寫字超級核突,連個仔讀k2學揸筆寫字都靚過佢,但又唔識用左手寫字 但佢揸筷子可以再右手互換,切水果玩電話都用左手

珍珠宮

bookwormsx2 發表於 18-2-10 22:34
唉,小朋友天生用左手,學校老師上年教寫字前已經叫我建議佢用右手寫。甘當時想順其自然,無接受佢建議。
...

我仔幼稚園時,老師發現阿仔係左撇子,有同我地講,問我地遲d教寫字,用左定右手,佢話左右冇所謂一樣教,我地决定用左手,冇人俾壓力我地。

大宅

開心吸收勳章

通常用左手d人聰明,不過也要用右手,平衡發展,我個仔小時用左手,之後見人用右手,他就跟,左右其實都沒有分別

男爵府

回覆樓主

唔需要轉用右手,
試諗下如果右手人被迫用左手,辛唔辛苦?
寫中文字,左手我個人覺得只係寫「橫」的筆劃麻煩少少, 其他我唔覺得好阻礙寫字喎!
最重要係, 用咩手都絕對唔影響筆劃的順序!

男爵府

回覆樓主

我細個亞媽和老師迫用右手..初初我有靜雞雞用左手。但迫得太緊,最後變右手寫字...。其實我除咗楂筷子(又係父母迫用右手)和寫字,其實野都用左手.....到依家,我有時講笑會串亞媽細個唔比用左手寫字,所以令我無咁聰明。而亞媽話以前啲人覺得用左手係怪.

珍珠宮

畀面勳章

龍山仔仔 發表於 18-2-11 00:59
唔知係唔係因爲我唔係中文科老師呢,我真心唔明「錯筆順」有乜問題。我校長是左撇子,所有野都用左手~做 ...

其實我都想問.....

唔順咪唔順囉.....寫到咪得囉

珍珠宮

回覆樓主:

筆順唔會因左右手而變

伯爵府

回覆樓主:

筆順一樣

我细b k2左手,老師比家長自由选择左定右

寶石宮

2023年兔年勳章

唉,小朋友天生用左手,學校老師上年教寫字前已經叫我建議佢用右手寫。甘當時想順其自然,無接受佢建議。
...

中英都係由左至右寫 用右手寫有好處
左手嘅人學到用右手寫字
大個咗通常兩隻手都識寫

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

回覆樓主

樓主,我左手寫字的。左手寫其實都係可以跟筆順寫的。學校咁講,你咪哦一聲囉。老師唔想特別教姐。但其實,左手寫字大家都係跟同一個筆順的。樓主,堅持呀

大宅

回覆樓主

我都系用左手写字,只要小朋友聽書佢自然會跟右手筆順寫。覺得老師無理!

大宅

我是全左撇子,小時候寫字一般般,但長大後經常被讚,
我諗字靚唔靚其實同用左右手無乜關係,
應該係個人(手小肌)控制及發育前後的問題 (有錯請指正)

可以分享下用左手寫字唯一的煩惱:

就係左手寫字,隻手掌側會成日染到成手[size=15.008px]
尤其係英文,總之係從左寫到右嗰種文種
除咗寫原稿紙之外,基本上抄完一篇筆記就要抹一抺手
如果唔係張紙會好污嘈,比人印象唔好

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

...

可以唔理老師,但練埋左右手寫個人聰明好多
日本の平安を祈ります

大宅

唔駛理佢

我小朋友用左手,1年班時我問過班主任意見
學筆順係一定會難學d,但佢話問題唔大,唔駛勉強
然後我見到佢都係用左手

宜家6年班,d字靚過我喇

男爵府

文字個設計係俾右手人寫, 用右手會好D, 我寫字, 筷子, 較剪用右手, 刀, 球拍用左手

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實筆順唔關用左手或右手事

我細仔天生左手,幼稚園時老師有問我想佢邊隻手寫,仲話如果要訓練都可以訓練返右手寫,當時我都擔心筆順問題,問老師講,老師話唔會有影響,咁就順其自然啦。我小朋友寫字都靚,硬筆書法比賽攞獎tim, 所以唔使擔心。

珍珠宮

...

呢個問題係我細個同我老公已經經歷過,不如你上網睇下左手右腦發展圖。
我細個就係咁樣比老師逼用右手,搞到我左右腦打哂交,好彩我啲語言天份真係唔差。
我小一一入就係精英班...好彩遇到主任教我努力比心機讀書,佢由小一上學期就叫我落去練習多啲用右手寫字。
而家我地一家四口都係左撇子。
你要堅持,慢慢教,其實左手寫字都係同右手寫字係同一個方向,唔難教。
而我老公就係比我老爺同老師逼佢用右手寫字。
咁樣會搞到個小朋友好亂架!

首頁

尾頁

跳至