自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sisbro 發表於 18-2-12 20:41
其實打同唔打都有風險
自己評估自己嘅風險
同時自己為自己負責
唔明有咩好爭議既? 決定權係自己身上. 唔通打左有咩事可以賴醫生, 唔打有咩事可以賴偽人?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

bks2014 發表於 18-2-13 09:41
天王唱歌就叻。但冇地理常識。所以等於傳遞錯誤信息,見5,7樓。
其他人包括姓馮的也是以訛傳訛。連香港的 ...
多了解一點先啦,嚟緊政府訂購的正正係南半球疫苗啊

男爵府

回覆樓主

好多人因為太多疑慮而無打,資訊太發達令人對流感針卻步,謝黎兩人都只係講出小市民心中疑慮罷了,無必要針對兩人,政府應該負最大責任,佢咁多年都無透過媒體去正面解答有關市民對流感針的疑慮,令到好多家長唔敢比自己小朋友接種流感疫苗

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

KarenC 發表於 18-2-12 16:31
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20180212/57819588

衛生署已開記招:

新疫苖最快四五月先到

因北半球疫苖唔夠全球用,政府改為購買南半球疫苗。但兩者相差無幾,所以接種了北半球疫苖的市民無須打多支南半球針,打兩次唔會增強免疫力。

对H3N2,無輪南或北半球的針,成効低於兩成。但總好過唔打,变成0% 。況且除左H3N2,支針可預防幾種流感。H3N2只係其中一種。所以仍建議巿民去打。

至於新處方的疫苗每年逢10月先出。到時边種流感最多都係未知,未必再係H3N2.

打左的副作用一千人只有一兩個,只會感冒幾日,因打入去的是死了的病菌。

但唔打可能有併发症,甚至引至成亡。

成亡同幾日感冒,边個嚴重d?

黎天王知d唔知d,如google下衛生署記招內容,仍係叫人打針,南同北半球的處方相差無幾,不會对H3N2有更大效用。

要新處方疫苗要等至10月,這段期間仲有兩個流感高峰期。唔中h3n2病可能中另一種流感。所以仍建議巿民去打現有疫苗(南定北冇大分別)。

打唔打应聽医学界意見後自己取捨。

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

KarenC 發表於
謝安琪反疫苗,鎩羽而歸,想不到接力質疑疫苗的明星,是黎天王。昨日我已說,質疑不是問題,關鍵是理據何在 ...

黎明講新疫苗是三月先到,而家大機會打是「往年季度存貨」,用辭完全不是講南北半球的意思,亦無必要再dull代黎生解說。

呢d自己明d唔明d,應該留番比專家講,尤其公眾人物

侯爵府

回覆樓主

黎明的公關?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Jasmine-4711 發表於 18-2-14 00:22
衛生署已開記招:

新疫苖最快四五月先到

Ok 睇完,完全明白,甘請問我係咪都照係呢個月打好d呢?因為我上個月中咗,醫生話要病好一個月後先打,我睇完你篇報導,完完全全理解,我都係決定打,我而家打咗,係咪今年10月到新疫苗出亦都可以再打?
日本の平安を祈ります

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kk80400 發表於 18-2-14 08:25
Ok 睇完,完全明白,甘請問我係咪都照係呢個月打好d呢?因為我上個月中咗,醫生話要病好一個月後先打,我 ...

医生叫你病完一個月,當天冇发燒就打得。

每年10月至下一年十月前為一周期。所以今年十月是新處方,你可以打。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又好似幾有道理

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

KarenC 發表於 18-2-12 16:31
謝安琪反疫苗,鎩羽而歸,想不到接力質疑疫苗的明星,是黎天王。昨日我已說,質疑不是問題,關鍵是理據何在 ...
呢個時候講疫苗, 真係危險過炒股票。
老黎平時講嘢已經好玄, 唔係個個聽得明, 都係講少句嘢, 食多啖飯好過。

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

超級特務 發表於 18-2-14 10:06
呢個時候講疫苗, 真係危險過炒股票。
老黎平時講嘢已經好玄, 唔係個個聽得明, 都係講少句嘢, 食多啖飯好過 ...

同意,就算講到幾亥都好,得最後嗰句[要問番醫生意見],呢句最有用

首頁

尾頁

跳至