自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

男爵府

我諗樓主既小朋友唔係一般唔肯食咁簡單, 所以平時JM用開嗰d誘食方法應該用唔著,

樓主, 我自己覺得小朋友似係腦部可能分泌有D問題發出唔肚餓既錯誤信息俾小朋友, 導致佢覺得自己完全唔需要進食,
其實呢個錯誤既訊息係好危險, 有冇見過腦科醫生?

子爵府

回覆樓主:

睇文字都感受到你嘅辛苦,我仔都唔鐘意食野,餓佢係無用,佢仲開心。返幼稚園,老師話佢一開飯就走開,其他小朋友見到野食會好開心,但我仔唔會。
我仔好鐘意煮野食,但煮完係唔食 所以真係無咩辦法
媽媽你要加油。

大宅

ctsang1006 發表於 18-2-14 12:38
睇文字都感受到你嘅辛苦,我仔都唔鐘意食野,餓佢係無用,佢仲開心。返幼稚園,老師話佢一開飯就走開,其他 ...

係 , 餓佢一餐佢仲開心 , 唔使食。每次要佢食野就好似受苦咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

其實係味仔仔既病令到佢唔食野/食唔到野?
醫生有無講原因?
有無check過基因?
我淨係知有隻基因病貓嗚症係令到小朋友好難食到野,唔識吞d野落去,好難先餵到食,餵食時間要好耐仲要隨時嘔返出黎。呢d病到成人都要餵奶。

食野係人類/動物先天求生基本本能。唔食野通常都係大病,唔關媽媽煮野食事。JM 或者轉轉醫生拎下2nd opinion. 睇下點樣解決個問題。如果確診因病唔食起碼唔需要再在乎煮野食呢樣野,煮咩佢都食唔落,人地問既因為唔知、同人地交代聲小朋友有病就算。

大宅

pinkochang 發表於 18-2-14 12:37
我諗樓主既小朋友唔係一般唔肯食咁簡單, 所以平時JM用開嗰d誘食方法應該用唔著,

樓主, 我自己覺得小朋友似 ...

你講得冇錯 。 以上jm講嘅方法 , 其實我都試過 , 對我仔一啲用都冇 。

我下次見兒科覆診時會問下醫生關於腦科嘅事。

thank you

男爵府

misti 發表於 18-2-14 12:43

你講得冇錯 。 以上jm講嘅方法 , 其實我都試過 , 對我仔一啲 ...
建議快D睇, 如非抑鬱延伸所引致既厭食,我覺得好大機會係本身腦分泌問題, 佢唔係唔想食, 而係個身體比錯訊號佢 : 你已經好飽, 唔可以再進食

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pinkochang 發表於 18-2-14 12:37

樓主, 我自己覺得小朋友似 ...

我都覺,由出世已經唔食野係好嚴重。插住胃喉只係吊住佢條命。應該身體本身結構問題/病先會咁樣⋯⋯

大宅

littlefunpig 發表於 18-2-14 12:42
其實係味仔仔既病令到佢唔食野/食唔到野?
醫生有無講原因?
有無check過基因?

因為佢出世後做大手術 , 一直插胃喉插插呼吸機維持生命 , 好不容易執返條命 , 又發現肺弱食唔到奶 , 一直插胃喉 。
乜野方法我都試過 , 試到灰心

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

好明白樓主
一大堆冇呢啲問題既人會質疑你
但其實有部分小朋友真係唔食就唔食
可以冇原因咁
餓都冇用
(最憎人講餓佢一兩餐就肯食,試過餓差不多成日都冇用)
樓主你小朋友ICU都捱過
加油!慢慢會愈來愈好
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

pinkochang 發表於 18-2-14 12:45
建議快D睇, 如非抑鬱延伸所引致既厭食,我覺得好大機會係本身腦分泌問題, 佢唔係唔想食, 而係個身體比錯訊號 ...

其實我仔係住院住得耐再加上肺弱所以唔夠力用奶樽食奶 。 久而久之 , 失去左吸啜能力 , 佢覺得食奶係好辛苦 。 再加上口肌弱同埋易嘔 , 所以佢覺得食野係好辛苦

男爵府

lingfu 發表於 18-2-14 12:48
好明白樓主
係, 個小朋友好明顯唔係偏食咁簡單, 係直頭唔食,進食係求生本能, 身體發出一個錯誤既訊號令到小朋友無咗呢個求生本能,
其實非常危險, 已經唔關餓佢幾多餐既問題, 因為個小朋友既意識根本就從來未肚餓過

大宅

好明白樓主

我都好怕人地同我講餓佢一兩餐就食 , 我只會係好入面同返佢講 , 你真幸運

水晶宮

20150618bb 發表於 18-2-14 12:36
年齡16喇F4,睇落你BB無問題,唔好太過緊張唔係會變成拔苗助長,明白嗎?

樓主唔係太過緊張亦冇拔苗助長, 係小朋友完全唔食野到要插胃喉, 好無助。

大宅

好明白樓主

多謝你 。 我一直都認為經歷左咁多 , 我抗壓力同心臟應該都夠強大 , 點知都有崩潰嘅一日

lingfu    發表於 18-2-14 12:57

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

misti 發表於 18-2-14 12:53
我都好怕人地同我講餓佢一兩餐就食 , 我只會係好入面同返佢講 , 你真幸運
...
其實睇完你回覆
小朋友應該係覺得食野仲辛苦過餓
而且有胃喉
冇必要做食個動作來辛苦自己(肌肉弱要做食同吞都辛苦)
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

Elenalan 發表於 18-2-14 12:55
樓主唔係太過緊張亦冇拔苗助長, 係小朋友完全唔食野到要插胃喉, 好無助。
...

多謝你明白

水晶宮

2018復活節勳章

20150618bb 發表於 18-2-14 12:36
年齡16喇F4,睇落你BB無問題,唔好太過緊張唔係會變成拔苗助長,明白嗎?

我覺得睇樓主描述真係需要擔心喎

大宅

虎到金來勳章

misti 發表於 18-2-14 11:56
我仔出世後就插胃喉 , 一直連奶都唔食 , 胃喉插到近排先甩 。
乜都方法我都試過 , 佢就係拒絕食 。
...

比多D time自己同bb去適應,比BB參與多D買材料,比佢自己choose煮乜,比把牛油刀佢一齊切,食時盡量全家一齊食,我仲會唱兒歌增加氣氛tim呀
大家加油

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

losttoa 發表於 18-2-14 12:58
我覺得睇樓主描述真係需要擔心喎
其實而家的媽媽,可能佢自己都係獨生女,完全無照顧小朋友[姊妹兄弟]經驗就會有呢的情況.

大宅

有冇check過耳鼻喉或者牙齒之類,可能佢食野痛所以唔肯食,長夠變成厭食

首頁
12345...22

尾頁

跳至