自由講場

跳至

首頁
23456...22

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

咩事要插胃喉?係咪慣左唔使咀嚼所以唔肯食野?返學未?可能返學同好多小朋友一齊會知道要食野

水晶宮

misti 發表於 18-2-14 12:53
我都好怕人地同我講餓佢一兩餐就食 , 我只會係好入面同返佢講 , 你真幸運
...

因為外人唔知你孩子一出世就要入icu, 唔知佢肺和口肌吸啜力和咀嚼力弱...好多小朋友餓一兩餐就肯食,因為佢地係行為問題多過能力問題, 亦因為食得太多雜食, 正餐時唔餓。

明白你都未必會次次同外人詳述情況, 提起都會唔開心。

我唔係專家, 不過可唔可以俾多d機會小朋友接觸食物, 俾佢隨意用手拎來玩放入口? 目的係令佢keep住對食物好奇心, 唔會討厭食物, 就算佢今日未食到, 佢都會想有一日自己食到。俾多d唔同味道食物佢lam, 佢味覺冇問題, 一定對味道有興趣。

我有個fd佢自從唔俾個女用餐具, 俾佢用手拎食物, 唔介意小朋友食到周圍周地都係, 佢女兒慢慢就喜歡「進食」, 自己放入口...佢未必係餓或想食, 但至少佢enjoy玩食物放入口...慢慢就肯食多d份量。

明白每個人的case唔同, 不過咩野方法都試下, 一定有幫助。

食物唔好切到太細或整到太林, 如佢出哂牙, 俾條菜佢拎住咬下妹下, 唔一定要吞哂, 鼓勵佢咀嚼...佢有力咀嚼, 先會有力吞嚥。

買d玩具要佢吹氣的, e.g. soap bubbles, 用多d口肌...

唔好放棄, 可能口肌和進食方面比其他小朋友發展慢, 但只要佢唔討厭食物, 唔好迫佢, 佢一定可以改善。

大宅

回覆樓主:

知道你已盡最大努力,祝福你們

大宅

20150618bb 發表於 18-2-14 13:03
其實而家的媽媽,可能佢自己都係獨生女,完全無照顧小朋友[姊妹兄弟]經驗就會有呢的情況. ...

原本我都唔想覆你 , 但睇完你回覆我真係好嬲。
呢個係我仔出世時幾日 , 佢係出世後5日做左2次大手術 , 醫生曾經同我講 , 佢可能捱唔住 。 經過醫生嘅幫助同阿仔啲意志 , 佢執返條命 , 但佢就係連奶都唔肯食 , 一直插胃喉 。
請問你有冇照顧過長期病患小朋友 ? 你明唔明白照顧者嘅心力交瘁 ? 而家唔係咩年青媽媽冇經驗嘅問題 , 你講呢句說話 , 非常唔負責任

子爵府

如果零食呢?會唔會想食?
或者一齊整下啲餅仔,蛋糕仔,一齊參與下又可唔可行呢?
同其他小朋友一齊食又會唔會有效?
我唔識架,建議可能冇用!
不過同你打氣姐,加油!

子爵府

回覆 misti 的帖子

唔洗理啲人,總有人只會批評,只看壞處,只說難聽話!加油!

伯爵府

20150618bb 發表於 18-2-14 13:03
其實而家的媽媽,可能佢自己都係獨生女,完全無照顧小朋友[姊妹兄弟]經驗就會有呢的情況. ...

你都痴痴地!有無睇樓主講佢仔仔係長期病患出世已經要入nicu呀?
你痴到自己幻想出黎咩無兄弟姐妹無照顧經驗呀?95搭8!!你自己係咁唔代表人地係咁,無建設性既說話唔該你收嗲啦
響人地傷口曬鹽對你有咩益處呀!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

好明白你心情,我仔早產,一出世就插胃喉,插咗幾日開始甩喉,我日日去加護病房餵奶,發覺佢剩係識擘大個口由得啲奶滴到就嚟噣親先呑,醫生話佢早咗出世,唔識求生本能,唔知要飲奶所以唔識吸啜,當時我要將所有奶咀開最大窿,餐餐餵奶我都喊,餵親都個幾兩個鐘,身邊都有人話今餐唔食由佢,下餐自然食返,但我仔早產,一直係細碼b,做媽咪嘅根本唔捨得餓佢怕佢跌出生長線,我心急到佢五個月就餵糊仔,希望唔同口感可以令佢食多啲。我仔都唔肯食㗎,好彩我發現佢食住玩玩具,開佢鍾意睇嘅卡通,佢分咗心我就係咁餵,佢又會食得多啲喎我個時都俾人話我縱壞曬㗎,我心諗,你又唔係我,唔會明白我心情,我只求我仔食多啲,點樣嘢根本唔係重點。
不如你試吓少食多餐,間唔中就俾嘢佢食,麵包又好,餅乾又好,總之每隔一陣就吼佢唔覺意俾少少佢食,全天候食嘢,睇吓得唔得,加油呀,仔仔大啲,情況又會好啲㗎。即使到最後,真係要插返喉,都係為佢好啫,你已經好叻啦
我要記得幸福......

別墅

cloudyjess 發表於 18-2-14 13:16
你都痴痴地!有無睇樓主講佢仔仔係長期病患出世已經要入nicu呀?
你痴到自己幻想出黎咩無兄弟姐妹無照顧經 ...

講得好!

民房

回覆樓主:

會不會他口部感覺不良好(sensation),令他不愛有東西在口中,加上有些情況有人會沒有餓的感覺(但常見於長期病患長者)
可以試下餵食前,用手指按下口部附近肌肉
或問下健康院姑娘

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

仲有,有啲唔啱聽唔啱睇嘅說話,你skip咗去,唔使上心㗎,仲有好多人明白你,包括我
我要記得幸福......

男爵府

無知真可怕, 呢度真係好多媽媽活咗係自己世界太耐,
樓主唔洗上心, 你已經好努力, 加油, 總會有方法,
你BB一出世已經捱過咗最難既一關, 之後會愈黎愈好, 我會祝福你地

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

misti 發表於 18-2-14 13:11
呢個係我仔出世時幾日 , 佢係出世後5日做左2次大手術 , 醫 ...
樓主唔好嬲
好似我之前咁講
有班好命健康既BB老母,佢地仲有健康既弟妹
真係唔會明白捱咗咁耐有幾崩潰
將能力問題解釋為行為問題
呢度鬧SEN廢,曳,唔聽話實會俾人插
話唔食野就總有人話係太緊張
SEN唔會死,唔食野係會死OK?

收返埋張相啦
我諗你個仔都唔想自己個病樣係forum流傳

pinkochang    發表於 18-2-14 13:27
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cloudyjess 發表於 18-2-14 13:16
你痴到自己幻想出黎咩無兄弟姐妹無照顧經 ...
可能我唔會左,多謝

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

misti 發表於 18-2-14 13:11
呢個係我仔出世時幾日 , 佢係出世後5日做左2次大手術 , 醫 ...
對不起,請加油.

珍珠宮

misti 發表於 18-2-14 12:16

我仔都算係長期病患 。佢出世後icu一段時間 , 一直都唔食野 ...

我無小朋友,亦無相關知識,只係純粹想多個人問下幫下手

醫生有無考慮過係身體其他問題?

醫院是政府嗎?政府服務范圍大d戚到多d嘢

我睇到都心痛!完全明你感受!絕不是食物或你的問題。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

可能佢食完就嘔。之前會唔會比佢有不好既經歷? 佢自覺認為食野是辛苦...所以就不食。

咁佢糖。朱古力、薯片食唔食? 我覺得會唔會先有喜愛著手? 我覺得佢呢種情況。你不要定時定候煮 要佢食...反而試下 你在佢面前輕鬆一點。拎住d零食邊睇電視邊吃...朱古力大啖大啖咁食。你又刻意無視佢望住你...自顧自吃...睇佢有無d好奇心想同你一齊食。

又可能試下約多d 小朋友一起食。 佢可能會被人影響到 跟著一起食...不要氣餒呀!加油媽媽 這裡人多些可以幫你一起想辦法!

大宅

牛年勳章

樓主我明你呀,你唔好理D無知既人,因為我仔仔都係一出世就住ICU,個肺亦都係弱,要長期食藥同聞藥,佢而家歲幾,都係用口食好少,曾經我抽佢胃液,係乜食物都消化晒,佢都係唔肯食,證明唔係餓會食的問題,你有咩可以同我傾,大家分享經驗,互相支持

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

misti 發表於 18-2-14 12:31
保兒加營素 同埋 兒童佳膳 我都已經有比 , 佢好憎飲奶 , 又唔飲奶又唔食固 , 先係我最頭痛嘅地方
...

可能佢唔習慣趙食物,有冇試過俾Heinz的mum mum俾佢食?有好多隻味。先由爛钣攞有味mum mum开始,令佢習慣趙同吞,慢慢轉至固體。已插喉兩年,要佢改習慣咁急得,加油呀!

大宅

回覆樓主:

樓主我明白你 我小朋友都唔係好好胃口 一食正餐就耍手擰頭 bb時飲奶都唔多

首頁
23456...22

尾頁

跳至