自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽初一開始咳有少少燒,我叫佢食藥帶口罩,佢話少事唔帶。初二,三只係咳無燒,叫佢帶口罩都係果句,無事唔駛帶。我見新年流流唔想同佢嘈,算數。
今日初四,仲係咳同燒,我話屋企有細路,帶返個口罩好D。佢反而鬧我,話我收埋D口罩,佢唔知放邊。我覺得好好笑,我早幾日已經叫佢帶,係佢話無事唔帶。我話唔知響邊係咪可以開口問呀!
我好嬲,嬲自己無拎盒口罩出來放在佢眼前俾佢帶。
我日日整洋蔥水佢飲,焗果皮水佢飲,佢覺得我少少事響度小提大做。我只係驚佢傳染俾我囝,小朋友病好煩,我無覺好瞓,又要返工,又無工人,想起都煩。
我好唔啱咩?我好錯咩?

水晶宮

回覆樓主

佢幫你湊細路?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無論有冇小朋友,始終有病戴返口罩,保障自己會好啲。
因為自己唔舒服,抵抗力都會差啲。
我覺得你冇錯嘅,不過對方唔接受
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

elsa0197 發表於 18-2-19 18:13
我媽初一開始咳有少少燒,我叫佢食藥帶口罩,佢話少事唔帶。初二,三只係咳無燒,叫佢帶口罩都係果句,無事 ...

冇乜野啱唔啱,阿媽唔鍾意比你(鵝),我唸冇人鐘意…! 下次攞埋口罩放阿媽面前,加一句注重身體就夠架喇! 好小事唔洗激氣…!

琥珀宮

回覆樓主:

唯有自己戴,我屋企人有時又係咁,我都費時講咁多,我自己戴免煩

tom_s18    發表於 18-2-19 19:24

珍珠宮

我媽初一開始咳有少少燒,我叫佢食藥帶口罩,佢話少事唔帶。初二,三只係咳無燒,叫佢帶口罩都係果句,無事 ...

叫小朋友俾口罩佢呀嘛!
通常湊開個孫,氹佢最洒冧,我仔一句勝過我地講到口乾。

琥珀宮

佢未唔好帶口罩,唔使止意見到個孫

darbie    發表於 18-2-19 19:23

子爵府

回覆樓主:

我想問如果係小朋友咳,會唔會叫佢帶口罩?

老實講,我同老公呢幾日都咳,冇發燒,係年初二去拜年咁大棚人先會帶,係屋企係唔會帶,呢幾年上網見D新抱成日話6299有咳都唔帶口罩,所以我决定唔會凑孫同仔女同住,費事係屋企連自由都冇。
*發燒就當然要帶口罩啦。

tom_s18    發表於 18-2-19 19:25
darbie    發表於 18-2-19 19:23

大宅

回覆樓主

完全明白你感受,叫佢地帶口罩就覺得我係歧視,成日話小小事使乜帶。完全唔明白諗緊咩!係咪要惹到一屋都病先安落

侯爵府

回覆樓主:

比我唔會叫,就算叫都係應用關心老人家方向勸佢,並唔應用嫌棄角度話佢好傳染人,始終老人家唔慣用口罩,我唔會監佢,佢地果代慣左,好難改變。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

sinohk33 發表於 18-2-19 19:11
我想問如果係小朋友咳,會唔會叫佢帶口罩?

老實講,我同老公呢幾日都咳,冇發燒,係年初二去拜年咁大棚人 ...

老老實實,我响屋企都唔會帶。

子爵府

seaman1982 發表於 18-2-19 19:35
老老實實,我响屋企都唔會帶。

至慘我可以咳成兩個月,睇咗幾次醫生照埋肺都冇事,但就係日日咳,唔通叫我係屋企帶兩個月口罩,出街搭車一定帶,我都係比老公惹到,我淨係叫佢睇醫生,冇叫佢在家帶口罩。

所以緊張的話就無謂同住,大家都辛苦。

公爵府

回覆樓主:

你當然冇錯啦。但老人家係咁

子爵府

咳同有少少燒我會叫佢係房休息(同住既話), 時不時比杯暖水入去比佢, 叫佢少d出來吹風, 同樣都會叫d細既唔好入去, 廢時傳來傳去, 但就唔會一定要佢帶口罩, 一來佢都咁大個人, 自己識做, 二來費時佢誤會.

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

唔知你詳細家庭背景,我自己會帶口罩&照顧阿媽

至於如果為個細,更加希望阿媽快d好返,真係傳染都無法,阿媽一定唔會有心害個孫

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

最唔啱係冇關心媽媽病情,只係怕佢會傳染畀人

伯爵府

回覆樓主:

佢幫你湊小朋友?
咳左幾日又低燒應該要睇醫生,同要戴口罩,不過佢唔肯戴又真係幾無奈

珍珠宮

回覆樓主

咁冇病嘅人帶口罩嘛

男爵府

回覆樓主:

即係去醫院探病,戴口罩的是訪客,及醫護人員。

如果家人唔戴,咪同佢保持距離,食野又分開餸食囉。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至