婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

事緣年初二c6收到姑奶whatsapp,問我地初四有冇約,因為佢班朋友有5-6個差不多年紀的小朋友可以出來一齊玩,形容到好似去playhouse咁。我見我地夫婦放假最後一日,帶個仔一齊去playhouse 玩下又可以有其他小朋友一起玩吓,咪應承左囉。

點知今朝一早亞99已經衝咗上來我屋企,話帶佢同姑媽團拜,叫我c6車佢地出去,話下午四時點年散,即五點先返到屋企。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我即刻恍然大悟,唔怪之得我叫c6一直問姑奶去邊個playhouse 又唔講,當日安排又唔講,原來兩母女處心積慮想新年流流霸咗人地個仔一日去。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

個姑奶都有病嘅,首先我唔識你啲朋友,我又唔識你朋友的亞媽,點解亞姑奶你要帶我個仔去你朋友嗰度團拜呢?仲要唔係我同個仔一齊去,係你加你阿媽同我個仔一齊去,反而我係我個仔的阿媽就唔使去,係咪有病㗎!如果你咁想帶個仔去,其實你應該自己生一個,而唔係攞人哋個仔去囉!

仲有,之前形容到好似去playhouse,點知原來係去飲茶團拜,一個細路仔點會鍾意在假期同父母分開而去飮茶呢,哩對母女簡直係心理變態呢!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我真係好唔開心,因為初一二三已經全日去了拜年,想初四自己一家玩下又俾人霸咗個仔。c6見我暗地流眼淚,所以話俾個仔跟佢地食完午餐就走,之後我地一家再去行街玩下。

C6哩個安排令我心情都叫好少少,咁我已經安排左午餐之後嘅活動,諗住去郊外放下風箏、野餐一下,點知我哋去接個仔嘅時候,亞99未食完又話要跟住個孫一齊走,叫c6送佢返屋企。

我當堂心情再跌落另一個地獄,送完佢返屋企時間都唔早啦,仲點可以去郊外野餐呀?

即係我全日原本可以同我仔一齊相處嘅時間,變咗你地兩母女霸哂。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我真係忍唔住黑面黑足全程,送完亞99返屋企之後,說好嘅去郊外野餐變咗去附近商場行吓,咁就冇左一日!

男爵府

missbabydior 發表於 18-2-19 21:21
我真係好唔開心,因為初一二三已經全日去了拜年,想初四自己一家玩下又俾人霸咗個仔。c6見我暗地流眼淚,所 ...
好老套,但算,苯就只可搵一次,下次佢地話咩都話唔得閒,

別墅

回覆樓主:

嘩,罷明自己想帶個孫出去威威, 咁都得。一見勢色吾對就閃人啦, 重比小朋友跟佢去...平時99凑架?

伯爵府

2018復活節勳章

Littlegrey 發表於 18-2-19 21:42
嘩,罷明自己想帶個孫出去威威, 咁都得。一見勢色吾對就閃人啦, 重比小朋友跟佢去...平時99凑架?
...

係呀,平時我地返工係99湊,佢已經可以日日對住我個仔啦,難得今日我哋兩夫婦放假仲要比佢霸咗個仔一日,超級唔開心!

男爵府

99上門我都會拒絕佢帶走,否則就好似你咁自己激氣

別墅

2018復活節勳章

ccgirlcc 發表於 18-2-19 21:24
好老套,但算,苯就只可搵一次,下次佢地話咩都話唔得閒,

別墅

missbabydior 發表於 18-2-19 21:59
係呀,平時我地返工係99湊,佢已經可以日日對住我個仔啦,難得今日我哋兩夫婦放假仲要比佢霸咗個仔一日, ...

唉, 咁佢已經當咗自己係話事人,99湊開你吾可以強硬話吾比,唯有用軟功等C6開口,吾怪得知你硬食。
我係婆婆湊,我連佢同BB獨自係屋企超過半小時都吾批准,99想自己帶佢出街威絕對冇可能!

別墅

回覆樓主:

bb媽媽的地位無人可以取代,你99 真係超衰,平時佢幫手湊已經見得bb多,都唔識留d空間比返你地,死霸爛霸

琥珀宮

missbabydior 發表於 18-2-19 21:11
事緣年初二c6收到姑奶whatsapp,問我地初四有冇約,因為佢班朋友有5-6個差不多年紀的小朋友可以出來一齊玩 ...

其實一句話要返外家團拜未耍走佢囉
d99好唔識做,成日以為湊孫就大晒,完全唔比面個新抱,好啦,最後索性做ftm,望都費時比佢望

男爵府

你99真係唔通氣,死霸爛霸超乞人憎。下次長假同個仔一家三口去旅行,謝絶應酬。

珍珠宮

回覆樓主:

以後放假就出外旅行,咁就無呢D麻煩!

用戶要求終止服務

下次就學識唔會再被搵笨

大宅

回覆樓主:

我都試過,阿姑9話有個friends黎拜年,要約埋我,當然99都去啦!話人哋有小朋友可以一齊玩喎!最後係姑9同99當左我個女係佢哋既,仲要我幫佢哋連我個小朋友同佢D friend既小朋友影相,我完全係外人 工人囉!

禁止訪問

大宅

missbabydior 發表於 18-2-19 21:11
事緣年初二c6收到姑奶whatsapp,問我地初四有冇約,因為佢班朋友有5-6個差不多年紀的小朋友可以出來一齊玩 ...

直接同佢讲,咁中意,自己生番个啦,你吾细啦

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得問題係你老公度囉…佢擺明就知自己阿媽同家姐嘅陰謀啦~咁都仲要應承?
想知你99幾歲,係咪行動不便,否則要佢自己番屋企好難嗎?

首頁

尾頁

跳至