自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

canies 發表於 18-2-22 09:49
當小朋友細細個時,湊細路係好開心的。但係隨住佢地長大,你會發覺嗅佢哋嘅樂趣係越嚟越少。
...

就係呢d感覺!佢5歲前cute爆,我好enjoy湊佢,一大就好active...

侯爵府

回覆樓主:

經常自己帶亞囝去街,又冇嘜嘢,男仔周圍摸,周圍hi係正常,帶定消毒濕紙巾,消毒液。

改變自己心態先係最重要

子爵府

回覆樓主

我係ftm,個仔三歲半,都係超級百厭。我好享受帶個仔出街玩咖,我成日同個仔兩個四圍去,雖然佢隻手周圍摸,會無啦啦大叫,又多手多腳,又會扭計,但呢d都係美好嘅回憶。我成日諗過多幾年個仔就唔痴我,要好好享受

侯爵府

green_flower 發表於 18-2-21 12:52

我覺得同個六歲小朋友出街好辛苦,有時會係商場跑,件衫 ...

6歲仲周圍跑?有朋友仔一齊? 如果自細都係商場唔跑得,其實唔會咁嘛?
件衫周圍hi,呢啲正常吖,唔hi食嘢都會整污糟,小事唔會唔開心喎。我自己,湊bb就真係唔enjoy, 但有得幾歲呢啲其實已經無乜嘢,識去廁所,識食飯,我食乜佢食乜。

侯爵府

Janetboyyan 發表於 18-2-22 11:03
我係ftm,個仔三歲半,都係超級百厭。我好享受帶個仔出街玩咖,我成日同個仔兩個四圍去,雖然佢隻手周圍摸 ...

其實係架,咁親密嘅幾年真係好快過,我而家都係有得攬就攬

珍珠宮

green_flower 發表於 18-2-21 12:52

我覺得同個六歲小朋友出街好辛苦,有時會係商場跑,件衫 ...

同我隻馬騮一樣。同佢出街好攰。笑唔出。

男爵府

回覆 Ytfc 的帖子

我都係呀!!!! 買件靚衫比佢出街, 未出到去, 已經喺度同人抺lift, 摸電燈柱, 所有欄杆, 之後又拎嘢食, 捽眼, 我無潔癖, 只係用大人角度去阻止, 如果同埋老公一齊佢見到我成日抺, 仲會比佢話我煩,細路仔係咁etc, 有時一個人帶出去, 要成日喺條街度大叫佢唔好跑, 成個傻婆咁, 去到商場玩具部仲驚, 一下揾唔到真係想爆!

不過, 小朋友既反應係最真最直接, 有時同佢地喺屋企玩/整嘢食, 好簡單嘢, 佢地已經開心半日, 我都會好enjoy的, 當然比佢激到喊既次數係多n倍。只可以接受佢地特別活躍,

男爵府

其實都係架, 要改變心態, 享受呢段日子, 呢段日子只有幾年, 之後大啲, 佢會有佢既朋友, 你想佢煩住你都幾難, 同埋呢我覺得啲小朋友大左, 可以同佢講好多其他嘢, 佢會有回應, 會駁咀, 講埋啲傻嘢, 有時都幾搞笑的, 我ftm左3年, 大仔好痴我, 我都好開心的, 雖然返工輕鬆啲, 有反少少自由,

男爵府

laibebemama 發表於 18-2-22 11:23
回覆 Ytfc 的帖子

我都係呀!!!! 買件靚衫比佢出街, 未出到去, 已經喺度同人抺lift, 摸電燈柱, 所有欄杆, ...

完全一樣!我買件新衫卑佢,自己都唔捨得買咁貴,點知初一著左一陣,手袖黑到爆,失禮死人

男爵府

華美 發表於 18-2-22 11:11
6歲仲周圍跑?有朋友仔一齊? 如果自細都係商場唔跑得,其實唔會咁嘛?
件衫周圍hi,呢啲正常吖,唔hi食嘢都 ...

細個好乖肯拖住行,依家唔肯拖,見到咩新奇嘢就自己跑過去,鬧又鬧過,教亦教過都係一時時肯聽,總之勞氣

珍珠宮

畀面勳章

冇特別開心, 又冇唔開心. 其實主要睇個小朋友聽唔聽話

首頁

尾頁

跳至