自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sabun 發表於 18-2-24 15:16
我識不少同事、親戚得一粒仔女的說不會或好怕仔女去外國讀書,話好大機會會不返來,到時會孤獨終老好慘,又 ...

我反而好想供個女去外國讀書 至於返吾返黎就到時再算

男爵府

回覆樓主

我唔想做獨居老人,亦唔想成為仔女負擔!我預咗老咗同老公相依為命,仔女有自己世界⋯但係萬一老伴走先,我希望我可以安樂死law!

伯爵府

畀面勳章

puzzledmama 發表於 18-2-26 19:08
而家香港有幾亂呀?!
其實香港根本不是咁差,真心唔明點解咁多人覺得外國生活就一定好幸福?!
我也認識 ...

你唔覺你的事,我覺得亂係我感覺來!
你的角度同我的角度去看好明顯唔一致!
每人決定不同!何必要去批評與你意見不一的人!
外國如何,有無發展都係睇小朋友到時是否有機會!
我前文亦都強調,佢地如果有好發展,我希望佢地留下唔好返香港!
有好發展點解要放棄?
找到目標點解要堅持佢地返香港?
返唔返我唔強求,佢地自己決定!
我只係講出我心中所想!
你識人外國返來未必好,我識人外國生活,有好有唔好!但趁年輕有本錢!米體驗多些囉!
好唔好,成唔成功,睇態度及心態!
你見有人覺得苦,人地可能樂在其中呢?
你以為好好的,可能另有隱情!
世界咁大!何必執著於一處地方?

我現時所體驗中的香港,我真心唔覺得有利於下一代發展!所以我想我的孩子衝出香港去找尋其他機會!
唔覺有咩問題!

伯爵府

畀面勳章

Jumboli 發表於 18-2-27 03:31
我唔想做獨居老人,亦唔想成為仔女負擔!我預咗老咗同老公相依為命,仔女有自己世界⋯但係萬一老伴走先,我 ...

老伴覺係相守一世人!
我都同老公講!仔女大左,要放手!
我們夫妻先係拖手一世!

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

如果有能力有機會出國,當然支持啦

伯爵府

畀面勳章

李露眉 發表於 18-2-26 16:47
呢度JM 仲年輕,
感受..未出到黎.

係!由送出去個刻就真係要心理準備!
無尼層準備,唔好送!
但留下亦唔代表他日老左會照顧父母!
孝順的,我見日日打返香港!
又一年幾次接父母去外國見面!佢又返下來!

唔孝順的,係香港同區都一個月見唔到一次!住大屋揸靚車!父母繼續住舊樓,工人都唔請個!
媽媽有個朋友,一生儲蓄比哂個仔出國留學!
學成歸來,係間公司做到副總裁!但父母70歲都無工人,要日日行唐樓樓梯買餸煮飯!
仔係同區買左新樓,但父母只去過一次!卡都無比父母,反而比老婆家人及朋友!
每月比5000父母當家用!
我媽成日買餸送上門,唔想佢地行咁多樓梯!
好在佢地朋友多!好多人會得閒上門打牙胶,唔係出事都無人知!

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果我送佢出去,就預左

伯爵府

回覆樓主:

佢唔返黎咪我飛過去囉
唔會唔捨得嘅~

公爵府

mamasprits 發表於 18-2-27 13:26
佢唔返黎咪我飛過去囉
唔會唔捨得嘅~
我都係咁諗

珍珠宮

王國教室勳章

Hanayori 發表於 18-2-24 16:05
仔女係獨立個體, 冇諗過養兒防老, 無論係外國或香港, 只要揾到理想人生, 係唔係身邊都冇所謂。
...

Agree ,我父母都係咁講咁做。我自己都會咁做

民房

回覆樓主:

我都係獨生女。到美國讀完書,搵到工,有男朋友,養下貓牛羊。一年番香港一次。雖然每次都要飛十幾個鐘同對抗時差,但為見一面都係值得的。
佢地唔捨得但都唔想我回流,因為佢地覺得香港變差了好多。呢一世要為層樓而生存,到時一樣冇得見,可能仲要佢地照顧番我轉頭。寧願多d番香港,定時滙家用。大家日日whatsapp下,等佢地唔好咁擔心。
不過,如果父母有咩事,我都會第一時間訂機票番香港。

別墅

回覆樓主:

樓主你問我呀
我得一粒女, 九月去英國讀中四, 好多人都問我, 咁細過去好大機會唔返黎喎, 咁都冇辦法啦, 如果呢粒痴身膏藥揀唔返黎, 證明佢喺果返好開心, 俾我揀, 我想佢有開心嘅人生, 我都唔想咁自私, 鎖佢喺身邊

首頁

尾頁

跳至