自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-2-28 22:23
其實呢度幾多人真係攞過綜援你唔好信又旅行又咩,我真係攞過一年,一家三口,有七千幾,咩津貼都 ...

我工作上接觸唔少人攞過/攞緊,大部分都真係有需要的,冇其他人講咁多呃,不過唔否定有,其實唔反對鬧d呃福利嘅人,不過一嘢標籤曬所有綜援都唔係好事

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Caosia 發表於 18-2-28 16:33

我係全職媽,睇完份嘢,我都有衝動想離婚,一個人做單親媽全職湊女......

男爵府

siutsunboy 發表於 18-3-1 10:35
我工作上接觸唔少人攞過/攞緊,大部分都真係有需要的,冇其他人講咁多呃,不過唔否定有,其實唔反對鬧d呃 ...

呢度啲人某部分信,人地話或者蘋果日報講既野,其實我唔怕講出黎,係因為唔好信綜援好好,唔排除有人呃,都唔排除有人做到條數真係好窮,但我相信,都有部分人係有需要,同埋啲人成日話搵出現金糧,邊有咁多現金糧,同埋出現金係會比其他入戶口既人工低三分一,仲要比人呃既話,都唔可以報警搵勞工處,一陣比人發現呃綜援仲大穫只可以話,真係咁爽,大把香港人都去攞啦

siujanjan    發表於 18-3-1 12:56

男爵府

baby_chu 發表於 18-3-1 10:57
我係全職媽,睇完份嘢,我都有衝動想離婚,一個人做單親媽全職湊女......
...

你一大人,一細路,綜援得四千幾,夠用嗎

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

壞蛋獎門人 發表於 18-3-1 11:19
你一大人,一細路,綜援得四千幾,夠用嗎

唔包租、水、電、煤、上網、書簿費..... 應該夠!

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

baby_chu 發表於 18-3-1 11:29

當你住公屋,社署比,書簿費社署比。剩返水電煤上網都系出自果4千幾。

男爵府

baby_chu 發表於 18-3-1 11:29

租除非你攞到公屋,佢啲租金只夠資助係住廚廁共用既地方,好似有兩千幾,唔夠你要自己補貼,仲有夏天冷氣啲電費都要自己比,仲有書簿要你自己比左先,後期先比番你,啲錢又從何來,你都係唔好諗咁多,我都係想解釋你聽綜援唔係咁好駛,仲有你有多儲蓄都攞唔到綜援,有小小儲蓄每次見福利人員都當你狗咁對待,啲說話難聽過粗口如果唔係冇得選擇,唔攞好過攞,唔怕同你講埋,我嗰陣一家三口一年內爭信用卡五萬,因為根本唔會夠駛,最簡單,小朋友毛啦啦燒上39度,你帶佢睇私家好定試下排唔排到24小時後既門診?入急症坐十幾個鐘?急症都要$100,私家平極都$400,$4千幾,點會夠駛

公爵府

回覆樓主:

出多d都無用,佢地都唔心足,施xx又出黎講

珍珠宮

壞蛋獎門人 發表於 18-3-1 11:46
租除非你攞到公屋,佢啲租金只夠資助係住廚廁共用既地方,好似有兩千幾,唔夠你要自己補貼,仲有夏天冷氣 ...

得閒落公園,聽下班鄉音新移民點申請,佢地成日都話2個小朋友,仲可以有錢剩儲起去旅行,同埋我見佢地用 Gucci

男爵府

baby_chu 發表於 18-3-1 11:48
得閒落公園,聽下班鄉音新移民點申請,佢地成日都話2個小朋友,仲可以有錢剩儲起去旅行,同埋我見佢地用 G ...

我覺得呢啲係本身大陸有啲儲蓄,或者出去做啲現金出糧既工最憎呢啲人

公爵府

hahaha789 發表於 18-2-28 23:19
根據社署最新數字,綜援個案合共有232,134個。近80%主要受惠都是老弱傷殘。

領取綜援最多個案是因年老144, ...

珍珠宮

壞蛋獎門人 發表於 18-3-1 11:51
我覺得呢啲係本身大陸有啲儲蓄,或者出去做啲現金出糧既工最憎呢啲人
...

都係唔憤氣講下啫!點會捨得離婚丫!我又做唔出「假離婚」!

男爵府

baby_chu 發表於 18-3-1 11:56
都係唔憤氣講下啫!點會捨得離婚丫!我又做唔出「假離婚」!

我怕你實行呀好駛又冇所謂呀,出面啲人吹到咁大,易信人嗰啲真係去攞就大穫

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

高不成低不就…我都係

子爵府

回覆樓主

申請到 您咪申請 。 無人阻您

大宅

cindyyu73 發表於 18-2-28 17:01
我認同福利係俾有貢獻既人~唔係D大食懶~

俾老人~~ 我覺得應份

我都識一家4口攞綜援,佢地唔覺自己有問題⋯⋯又唔怕d仔女比同學問「你爸爸/媽媽做咩工㗎?」
每次坐埋食飯,我最憎聽到佢地滔滔不絕講「去海x公園都係比$20,書薄、屋租xxxx,都有得claim」我次次都無心機聽佢地講

我問過佢地,點解唔是但一個搵野做,3十幾歲⋯諗住攞到幾時?

佢地答得非常之理直氣壯「緊係唔搵啦,條數計唔掂㗎⋯如果搵到份工,就會減咗$xxx,唔化算⋯」

我真係想知⋯佢地大大話話攞咗10幾年,生完一個又一個,點解攞綜援無期限既咩?咁都要了解下佢地點解「搵」唔到野做先得㗎⋯

大家都係一家4口,條氣其實真係好唔順

~~MAG~~

大宅

aesbee 發表於 18-2-28 16:53
係架,睇到人地拿福利真係好唔開心

真係好想自己係綜綬戶囉

大宅

pkmama 發表於 18-3-1 12:33
我都識一家4口攞綜援,佢地唔覺自己有問題⋯⋯又唔怕d仔女比同學問「你爸爸/媽媽做咩工㗎?」
每次坐埋食 ...

佢地有條件生,我地依啲住又攪唔店又要搵食仲要成日加班,想生都難啦

男爵府

pkmama 發表於 18-3-1 12:33
每次坐埋食 ...

如果個女人扮有精神病,兩個小朋友細,就可以攞,何況佢鼓勵就業,你去見完人地唔請你都唔關人事,不過佢地一家幾口應該有兼職,如果唔係冇可能會夠駛

侯爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

係啦,果班PK好似香港立稅人欠佢咁, 講起火都黎, 生生埋埋攞綜媛,好過返工啦, 自由自在唔使受氣

首頁

尾頁

跳至