爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇左美國消費者報告講10款影相最靚既手機,得samsung同iphone,排名頭三係 iphone x、iphone 8plus同iphone 8,我自己本身用緊7,唔覺影相特別靚
想請教各位爸爸x影相係咪真係靚好多?x差唔多成萬蚊部,值唔值呢個價?或者有冇其他牌子推介?

大宅

回覆樓主

鍾意影相既男人唔會愛用手機。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

20jack09 發表於 18-3-1 14:02
鍾意影相既男人唔會愛用手機。
有時一家三口出去玩,唔拎相機都想買部靚D既手機比佢

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

除左影相,仲要睇埋外型,接唔接受到,,不妨睇下sony xz premium,聽人講手動調較影相靚好多,我就用開auto影

大宅

我有玩相機
要追求相質的話, 任何電話都比唔到單反/無反
電話只係取代左以前既卡片機/傻瓜機
不過, 帶電話去snap都係方便過相機既...

我用緊 Huawai mate 9 pro, 都係因為佢用Leica f2.2 雙鏡頭
影相設定都有 M mode, 可以自己set返光圈、快門、ISO等, 唔會咁傻瓜
新 mate 10 pro 全球第一部用 AI晶片, 比一般android機都要快
DxO Mark 話同 iphoneX 同分
https://www.youtube.com/watch?v=ZPY1blnp9nc <=同iphoneX鬥快
手機黎講, 佢一定數一數二, 而今次仲加大左光圈用 Leica f1.6 雙鏡頭
去平果睇下D相比較下 iphoneX
https://tw.appledaily.com/lifestyle/daily/20171204/37863527

不過講真, D相同相機比, 點都冇得比
我有後悔同小朋友去學校旅行只帶電話...

但如果要買部電話用, 又可以snap下相
建議 mate 10 或 mate 10 pro 啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你買支鏡頭俾佢仲好。

複式洋房

HaRo2 發表於 18-3-2 01:36
我有玩相機

我都用緊Mate 10影相真係快靚正,本來我都爭扎緊要唔要買Pro但係原來Pro係冇2K螢幕,最後都係買左10

男爵府

oceandeepsea 發表於 18-3-1 16:43
除左影相,仲要睇埋外型,接唔接受到,,不妨睇下sony xz premium,聽人講手動調較影相靚好多,我就用開aut ...
我自己唔係好識,等我CHOK下佢有冇睇中咩先

男爵府

HaRo2 發表於 18-3-2 01:36
我有玩相機
好詳細,我再研究下,THZ

男爵府

granja 發表於 18-3-2 10:24
你買支鏡頭俾佢仲好。
因為唔熟攝影,驚買左唔岩

別墅

LucaLuLu 發表於 18-3-1 13:19
睇左美國消費者報告講10款影相最靚既手機,得samsung同iphone,排名頭三係 iphone x、iphone 8plus同iphon ...

其實照片質數係其次,我覺得影相最重要係構圖

男爵府

anfield_martin 發表於 18-3-7 21:59
其實照片質數係其次,我覺得影相最重要係構圖
我唔識影相,對構圖方面冇咩概念,淨係想方便影低BB成長既每一刻

大宅

LucaLuLu 發表於 18-3-21 11:47
我唔識影相,對構圖方面冇咩概念,淨係想方便影低BB成長既每一刻

我覺得sony有得追焦既function幾好同埋影相反應快, 小朋友再大啲識行識走就會發覺好有用。

男爵府

MonsterGary 發表於 18-3-23 08:46
我覺得sony有得追焦既function幾好同埋影相反應快, 小朋友再大啲識行識走就會發覺好有用。
...
依家阿B識行都好難影,成日想伸手捉我部電話多謝推薦,我再留意下

大宅

LucaLuLu 發表於 18-3-23 17:14
依家阿B識行都好難影,成日想伸手捉我部電話多謝推薦,我再留意下

可以去衛訊拎部demo機嚟試吓先

首頁

尾頁

跳至