家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

房嘅牆身後面係浴室浴缸位
而家貼咗塊膠,因為之前喺下半部有撲起咗,而家貼咗之後啲水上面谷起,想問下可以點樣 牆身滲水嘅問題,好煩惱

侯爵府

Baby20 發表於 18-3-5 11:46
房嘅牆身後面係浴室浴缸位
而家貼咗塊膠,因為之前喺下半部有撲起咗,而家貼咗之後啲水上面谷起,想問下可 ...

要先解決滲水源頭,你第二幅相係第一幅相的牆身後面?

水有可能由地下向上走。你呢個情況,來源都係不出下面幾個:

1. 浴缸側牆身磚隙入水

2. 浴缸膠邊入去

3. 花灑支架,冷熱水龍頭空隙入水

4. 來水喉或去水喉滲水

你可以睇下你浴缸側邊有無生口位,通常用玻璃膠封住,你打開睇下浴缸底,睇下尤其是近第二幅相牆身那邊,有沒有積水。

如果有,試下自己用花灑射下上面 1, 2, 3 的位置,每個位置要至少一,兩分鐘,睇下浴缸底積水有無增加。如果有,即係搵到滲水來源,要作出相對維修。

如果唔識,惟有搵人搞。

大宅

crshk 發表於 18-3-5 12:32
要先解決滲水源頭,你第二幅相係第一幅相的牆身後面?

水有可能由地下向上走。你呢個情況,來源都係不出 ...

多謝你既回覆

侯爵府

Baby20 發表於 18-3-5 13:06
多謝你既回覆

Welcome

禁止訪問

侯爵府

唔怕踩蕉皮 發表於 18-3-5 15:10
你可以參考下PAS Coatings點做

PAS coating 唔啱樓主呢個情況。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

純好奇問下,樓主幅牆下部份曾經有滲水朴起,只係牆面貼層膠貼,睇落唔錯又遮蓋到,但水照樣有滲而家影響上部份了,但張牆貼唔會甩?睇落好似痴得好實。痴之前有冇剷走D朴朴?

侯爵府

5R2H 發表於 18-3-5 15:20
純好奇問下,樓主幅牆下部份曾經有滲水朴起,只係牆面貼層膠貼,睇落唔錯又遮蓋到,但水照樣有滲而家影響上 ...

睇相樓主的地腳線係用磚,廳又係用地磚,如果係木,應該已經索飽水發黑晒。

大宅

5R2H 發表於 18-3-5 15:20
純好奇問下,樓主幅牆下部份曾經有滲水朴起,只係牆面貼層膠貼,睇落唔錯又遮蓋到,但水照樣有滲而家影響上 ...

無剷走啲pok呀,就咁貼上去,貼完都覺得唔錯,開頭都無乜野,慢慢又係其他地方樸起,都知道應該係後面滲,但唔係好識搞,如果搵師傅搞,唔知要劏幾多同埋係咪大工程

侯爵府

Baby20 發表於 18-3-5 19:56
無剷走啲pok呀,就咁貼上去,貼完都覺得唔錯,開頭都無乜野,慢慢又係其他地方樸起,都知道應該係後面滲, ...

好都好奇問,你用乜可以貼得咁實?

大宅

crshk 發表於 18-3-5 21:24
好都好奇問,你用乜可以貼得咁實?

無特別用啲咩去貼層膠貼,塊膠貼係淘寶買,可以直接黐係牆身。

大宅

我屋企都是這樣,cf 睇完都話唔知邊到漏水出房間牆身,仲話是潮濕引起,要將廁所全爆和房間鏟灰批灰再油漆,好大工程

侯爵府

cindylui818 發表於 18-3-10 06:54
我屋企都是這樣,cf 睇完都話唔知邊到漏水出房間牆身,仲話是潮濕引起,要將廁所全爆和房間鏟灰批灰再油漆 ...

一般天氣潮濕唔會影響得咁嚴重,就算真係天氣影響,唔會只係一幅牆身,除非受隔離牆身的設施長期影響,你師傅的講法有少少不負責任。

首頁

尾頁

跳至