自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我奶奶最唔煩
因為佢連行都唔行坐係到打機

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jutau 發表於 18-3-7 02:12
我早幾年同我媽去首爾都有啲勞氣
竟然帶成個膠筒咁大嘅麥皮去旅行,成兩磅重咁滯,佢話每日早餐唔食去唔到 ...

勁! 韓劇fans喎!
放下自在

水晶宮

畀面勳章

竟然帶成個膠筒咁大嘅麥皮去旅行,成兩磅重咁滯,佢話每日早餐唔食去唔到 ...

伯母佢幾好呀,
仲識睇韓劇

象牙宮

2024年龍年勳章

雞蛋果part, 笑C我。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CathyChan1126 發表於 18-3-7 07:21
我奶奶最唔煩
因為佢連行都唔行坐係到打機

咁唔駛去旅行啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

笑左

寶石宮

馬爾泰若㬢 發表於 18-3-7 03:03
我一定會安排酒店早餐俾佢地。

我有呀,不過又話食下local嘢嘛

寶石宮

crystal媽咪 發表於 18-3-7 06:41

半個鐘頭去一次小便,仲要有時突然間肚瀉,又唔肯著片, ...

去到咁,仲去美國咁遠,好麻煩

珍珠宮

c.vieri 發表於 18-3-6 16:44
真係好睇個老人家係乜性格,我媽都係果d超級囉嗦又腌尖嘅人黎 食又話d野食有乜咁好食,得個貴字, ...

我睇晒你 d 回覆,完全明你嘅苦況

我媽去日本話想食英式早餐,去加拿大早餐就想食粥。去神戶面超館,話左佢會悶叫佢去對面個大商場行街,佢話唔怕結果 1500 yen 入去佢面燶燶坐喺度。去世界文化遺產佢問我有乜好睇 。次次食嘢話無所謂,唔啱心水嘅一係一出門口話唔飽,有時甚至入到去話佢揀唔到唔食。樓上有 jm 講得啱,每次去都係 EQ test。我明可以一齊去要珍惜,我都好珍惜,但嗰幾日有 d 位真係忟到

反而我同 6299 去旅行仲舒服。佢地覺得我地同佢去已經好開心,齋坐 food court 睇住阿仔食雪糕已經好滿意呢個 “景點” 。老咗想有得跟仔同新抱 (我無女) 去旅行一定要咁識做

伯爵府

畀面勳章

我爸爸同62 冇咩所謂,我地去邊食咩都冇意見..
我媽食, 住都冇咩所謂,但一定由佢買野..即使香港都有嘅野,
唔比佢買..佢真係即時喊比你睇..
我99 食, 住都有要求..唔食得街邊野 / 大排檔,
景點之間唔可以距離太遠..會暈車...

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

zitzai 發表於 18-3-7 08:01

我睇晒你 d 回覆,完全明你嘅苦況

你最後果個point 真係中晒

我媽未出事前真係超皇太后帶佢去食buffet,佢坐定定等你攞比佢食食岩邊款好味就話「呢款好,一陣再攞呢款啦」,有次我家姐同佢去玩頂唔順佢,同佢講周圍個個都係自己想食乜就自己去拎,佢答一句「唔識喎」

乜係反面教材我媽係一個好樣板黎。

別墅

回覆樓主

有辣有唔辣

我父母就依賴型,唔識英文國語,去親外地就驚死比人拐左去咁,痴到我實一實
但有樣好既就係佢地好勇於嘗試,咩都會試咩都會玩,有次去韓國南怡島,佢地話要玩果個zipline飛過去南怡島,點知full booking,唯有希望下次再帶佢地再玩過啦另外有樣好既就係佢地好鍾意食好野,旅行慳住慳住玩都玩得唔開心啦!

相反我6299係獨立型,流利英文國語,一齊去歐遊就正啦,我同老公可以同佢地分開玩,佢有佢地既博物館,我有我地既濕平就算合體返都相處非常融洽,互相遷就大家想去既地方!
唯一無咁好就係無我父母咁大細路,好多野都唔會試,玩得無咁放!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

1314625 發表於 18-3-6 16:58
正想講同老友記去最好跟團,煩少好多。最多話個團唔好,唔會話你唔好

子爵府

超級特務 發表於 18-3-6 23:16

我今年農曆新年同62 99一齊去馬來西亞,99一向好ok, 62就一言 ...

題外話,下年我都想帶父母同阿仔去新山 legoland 但見個個都話經新加坡,請問你去馬來西亞,個行程安排大致係點呀?可以分享下嗎?

子爵府

回覆樓主:

我好怕同我媽去旅行,成日搵廁所驚死無得疴咁,最麻煩係搵熱水,暑假熱辣辣去台北搵熱水,都OK嘅,去便利店有可以搵到,有次去新加坡,周圍搵熱水,我真係叫救命囉 ,所以我妹好勁年年都同佢地去旅行,但唔知點解同我去佢兩老麻麻煩煩,同我妹去完全無麻煩野,可能跟團同自由行嘅分別啦

子爵府

ttcat 發表於 18-3-7 08:37
題外話,下年我都想帶父母同阿仔去新山 legoland 但見個個都話經新加坡,請問你去馬來西亞,個行程安排大 ...

我前幾年試過兩公婆湊住我媽老豆+99+兩小朋友自由行去新加坡+Legoland,為免麻煩,住新加坡,然後包車一日來回,主要都係行下食下

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

題外話,下年我都想帶父母同阿仔去新山 legoland 但見個個都話經新加坡,請問你去馬來西亞,個行程安排大 ...

喺新加坡機場包車去legoland! 都係1個鐘左右! 過關唔駛落車! 好快
放下自在

大宅

cindyyu73 發表於 18-3-6 17:25
係自己父母都好D....

62 99真係.......

其實佢地本身係咪都唔想去?

大宅

回覆樓主:

我試過同老人家去左兩次外地旅行,同幾次本地宿營,全都係自由行。有時老人家真係志在好似去過下,或者想多啲時間見下孫,反而訂間好少少既酒店,俾佢地攰持可選擇唔出單玩酒店仲好。同埋每一晚要預早brief第二日行程,唔好單單話去邊,要講明係咩地方,搭幾耐車,個度係參觀既/遊樂場既/買野既/睇風景既,等佢地自由決定去唔去,仲有每日唔好多過3個景點,同三餐要定時

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我首站去廸臣港, 主要係想喺大紅花酒店 hea, 我住獨立房, 每間房有獨立泳池同桑拿。
之後坐車去馬六甲古城遊下船河, 行下食下。
之後去legoland, 最後返吉隆坡住Hilton行下食下咁
講真, legoland麻麻地, 可能我d小朋友開始大個, 覺得比較低b
如你經新加坡, 可以住新加坡, 然後包車過legoland, 1小時左右好快。
馬來西亞近年食物大不如前, 可能移民太多, 廚師整食有點不倫不類, 幸好肉骨茶同貓山王冇變。

你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至