自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

大家講下笑又一日

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-3-7 15:59
我突然間想起一個。
好耐之前有個trainee,大學生嚟。
佢唔識用影印機同fax機,人地教左佢幾次都唔識。

珍珠宮

王國教室勳章

漲爆媽媽 發表於 18-5-12 17:33
我都有單cs case.
話說有個男同事叫Denis , 佢留左個名俾客,之後客人call back 搵Denis,但由另一位事接聽 ...

呢個又真係勁好笑

珍珠宮

王國教室勳章

seaman1982 發表於 18-5-12 17:03
我公司係做一D小朋友既學習網上平台。
久唔時會有家長打黎唔幫小朋友問唔記得密碼果D。
有次個婆婆定嫲嫲打 ...

唔好意思笑咗

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

moma1023 發表於 18-3-7 15:23
你呢單嘢令我諗起同舊同事及內地同事⋯⋯
成班人一齊去食燒鵝,我同事指住隻鵝 ...

我讀左幾次get到了

男爵府

回覆樓主:

我都有單cs case.
話說有個男同事叫Denis , 佢留左個名俾客,之後客人call back 搵Denis,但由另一位事接聽。
個客人話:我想搵Penis(意思係:男人jj)
Cs 同事話無呢一個同事
客人再重複幾次搵Penis, 仲串出來
cs同事就大聲問:我地有無位叫Penis 同事呀??
之後我地成team 人已經忍唔住笑爆咀

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我公司係做一D小朋友既學習網上平台。
久唔時會有家長打黎唔幫小朋友問唔記得密碼果D。
有次個婆婆定嫲嫲打黎問驗證碼,我叫佢找下電郵郵箱,佢隔一陣又打黎,話郵箱冇呀,我問會唔會去左垃圾筒呀?佢叫我等等,一陣又番黎話搵左垃圾筒,冇呀。我先意識到佢响電郵地址度入左住宅地址……

珍珠宮

王國教室勳章

the8 發表於 18-5-11 23:23
無你哋果啲咁好笑但都分享嗄喇!

背景係 cs hotline...同事係新嚟做咗幾個月嘅小鮮肉後生仔 K ...電話響佢 ...

我以前公司都有人係咁,佢去過外國一兩年話英文好過中文,佢又係會讀Jane做珍 ,I look for 珍
I look for 造n佢仲要勁唔耐煩,對方叫佢串,佢話人咁簡單個英文名都唔識串。
大家又唔好意思講佢知,佢話好怕香港人d英文,唔知講乜

珍珠宮

王國教室勳章

the8 發表於 18-5-11 23:23

背景係 cs hotline...同事係新嚟做咗幾個月嘅小鮮肉後生仔 K ...電話響佢 ...

其實我有時候打電話去CS,無論我講x小姐定Miss X,對方都會問,X小姐,貴姓
May I have your surname please Miss X?

伯爵府

回覆樓主:

背景係 cs hotline...同事係新嚟做咗幾個月嘅小鮮肉後生仔 K ...電話響佢聽...個客第一句係...

客:『我姓馬嘅...我部電腦呢有乜乜乜事唔知點做好...』(類似意思喇!)

K:『啊咁樣...咁馬小姐請問你貴姓呀?』

客:『唔...我姓馬咖!』(斯文認真回答並非串咀)

我哋係隔離聽到已經笑到趴咗係枱但又唔可以笑出聲!

另一單...又係小鮮肉 K 嘅(emoji)作...

個客講完佢部電腦有乜問題...跟住 K 想叫人 boot 機...

K:『阿乜小姐你試嗄 shoot down 部電腦再開返。」

我哋係後面又係笑到喊咗...shoot down 部電腦咁大件事?shoot down 完仲點開到機?!

仲有另一個女同事...話說聖誕交換禮物佢抽到隻暖蛋...咁我咪話幾實用呀呢排咁凍...點知佢一面勁尷尬咁同我講『我有男朋友咖喇唔駛用呢啲嘢咖!』,原來佢以為自己抽中隻震蛋...仲唔開心咗好一陣!

有一個係澳洲讀完酒店返嚟嘅男同事 T 打電話搵一個前 Jane 嘅客...對話如下:

T:『喂...唔該你阿珍呀!』
(對方答佢無咁嘅人)
T:『阿珍喎!佢留呢個電話俾我咖!』
(對方依然答佢無咁嘅人)
T:『咁你哋有冇一個 J. A. N. E. 嘅人呀?』(遂奮英文字串出嚟)
最後佢成功阿珍聯絡上

又係 T 佢...諗住同我吹水...
T:『你呢...有冇係 coupon 到買嘢咖?果到好多嘢都好平呀!』(電腦開住 Groupon 個網址)
我:『你係咪指 Groupon 呀?』
T:『係呀咪就係 Coupon 囉!』(指住 Groupon 呢隻字答我)
我:『無呀無買開!』(其實係想快啲完結對話去廁所大笑)

大宅

stagea 發表於 18-3-7 15:54
以前舊公司大約十個人,公司入面有個女厠、但男老闆都會入去洗下手,有一日男老闆入完去,走出來大大聲話: ...

比你笑死

瑪瑙宮

馬明嫂 發表於 18-3-7 21:26
IT department 有日收到張ticket 內容: I am not able to connect to my wife

我看完張ticket打電話比個 ...

咁佢wife Con唔Connect 到佢

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Ashleycorina 發表於 18-5-11 23:00
宜家嗰d仲靚,我見到有便當

咁誇張

珍珠宮

王國教室勳章

JD930 發表於 18-5-11 22:20
哈哈咁無可否認係做得好精緻嘅
如果唔識嘅人真係會當係手工嘢咁送比人
...

宜家嗰d仲靚,我見到有便當

伯爵府

Wild_Lady 發表於 18-3-7 17:45
發生喺我自己身上:

用 USB 喺電腦 save 完嘢之後,咪要 click 個 icon, 話工作完畢,所以可以安全退出嘅 ...

笑到標眼淚

伯爵府

mywl 發表於 18-3-7 22:03
同事是Receptionist. 英文唔係咁好,別名Jenny

有曰朝早一拎起電話就講:good morning xxx公司,Jenny is ...

呢個好好笑

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Ashleycorina 發表於 18-5-11 22:08
勁好笑啊
我以前見過外國人買地府用d陰司紙做手信已多好笑!
不過我細個都差 ...

哈哈咁無可否認係做得好精緻嘅
如果唔識嘅人真係會當係手工嘢咁送比人

寶石宮

2024年龍年勳章

蛋皇哥0127 發表於 18-5-11 22:13
一般人見到我都驚左我

幸福可以好簡單

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

超級特務 發表於 18-3-7 12:43
我個船務部同事, 批貨原產地係印度, 佢同大陸廠講: 對對對, 就是陰道, 來自陰道滴。
...

呢個好笑

珍珠宮

開心吸收勳章

BBJOJO 發表於 18-5-11 22:10
如果我平時返工見到你就好笑

一般人見到我都驚左我
違規內容

首頁
12345...23

尾頁

跳至