自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

某人做旅行社,普通話勁屎但面皮勁厚
客人黎拎機票文件,某人sell保險
腥生尼埋bu埋爆ham?

佢隔離個同事笑到坐左落地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

之前分享過
家人做cs要聽電話,上司隨機「芒call」
有個婆婆打黎改地址,核對完身份咪叫佢講新地址
婆婆:F......符......L.....勞.....A.....
家人見佢講得咁辛苦,咪話婆婆呀,不如你講中文地址,我幫你入英文啦

點知阿婆一句得埋去:你無睇政府宣傳片架咩!根據基本法規定我可以講中文英文都得架!

佢上司又係即時mute左條綫笑到顛左

小肥楊    發表於 18-3-7 14:44

王國長老

回覆樓主

仲有一單,又係cs
有日客人打黎問有無「x微萍」,cs未訓醒,周圍問同事有無同事叫咩微萍.....
問左一大餐答返個客,唔好意思我地搵唔到x微萍呢位同事
客人話: 唔係同事黎架,我想問禮品catalogue入面換果set調味瓶仲有無貨

個cs事後俾同事笑到面黃

王國長老

是是但但 發表於 18-3-7 14:22
我老細唔識中英文,有時幫佢打去銀行問野,一定要本人,我同事有suggest我扮本人,我話唔得,因我實忍唔到 ...

我前排至扮我媽
我媽咩都話煩咩都話唔識攪,收到voicemail話唔識打返俾人,唔知人地想做咩wor。我咪扮佢打去,攪掂晒
點知個cs收線後又即時打俾我媽問多一兩條問題

唔知佢有無發現兩把聲唔同(應該穿左煲,因我媽講唔出我地址)

王國長老

回覆樓主

又係講過嘅
一班同事開例會,開完後淨返高管
大大佬就同班高管講:唔該你地管下班下屬啦!頭先xxx果個女仔,條裙咁短,睇到晒大脾個龍蝦紋身啦!
佢個上司冷靜地答:老闆,果隻其實係蝎子,唔係龍蝦,不過同事肥左啫

嘩全場其他高管忍笑忍到喊

wongarma    發表於 18-3-10 09:51
hahating1984    發表於 18-3-9 14:36
currypru    發表於 18-3-9 13:33
緣份的天空    發表於 18-3-9 12:17
angelacch    發表於 18-3-8 17:48
offlad    發表於 18-3-8 12:42
LamSiuB    發表於 18-3-8 12:30
oscar528    發表於 18-3-7 21:06

王國長老

Wild_Lady 發表於 18-3-7 17:45
發生喺我自己身上:

用 USB 喺電腦 save 完嘢之後,咪要 click 個 icon, 話工作完畢,所以可以安全退出嘅 ...

我記得你講過,堅好笑

王國長老

moma1023 發表於 18-3-7 20:11
我估⋯⋯
腥生尼埋bu埋爆ham = 先生你買不買保險

發音咁標準都唔明

LamSiuB    發表於 18-3-8 12:39

王國長老

豬B仔 發表於 18-3-8 02:28
呢個Post勁高汁,樓主好嘢
我都分享個先,關於我c6嘅
結婚前我哋都喺一間世界級嘅online mark ...

見你出拼音,我又出個拼音
那些年,公司同事住世紀酒店,公司cocktail在四季酒店
酒會後,同事上的士由四季酒店返世紀酒店(shi4 ji4)。無良司機以為佢飲大左,兜個圈去返四季(si4 ji4)酒店門口停車
客人緊係嘈。於是同無良司機開展普通話(陸式vs港式)大戰
第二日講返笑死晒我地

王國長老

回覆樓主

又係cs
某日,有客打去無理取鬧,吠吠吠吠吠完一大餐
Cs無奈食啦,到個客收口,cs就問,請問先生你貴姓呀
客:(惡死)我姓崔架咁你又貴姓呀!
cs: (報仇喇今次)我姓蕭架

個客即刻著左!大聲吼叫:你叫你supervisor黎同我講

掃把一聲,真無奈,唯有答,先生,咁我位同事真係姓蕭架wor......

(睇唔明嘅乖寶寶,搵個信得過嘅男士問下笑點在哪

王國長老

moma1023 發表於 18-3-8 11:51
個CS都係仔呀?

緊係仔至串得咁開心啦

王國長老

零丁 發表於 18-3-8 13:14
N年前一個台湾客女仔打来話佢剛去東莞工廠,聽到工廠同事講過“雞婆”兩個字
於是問乜叫雞婆

哦,咁牛郎同牛肉場即係賣牛肉果個地方

王國長老

adorable_boy 發表於 18-3-8 13:59
話說, 我C6調咗去另一個區做嘢,遲遲都無同我講邊到做,咁我咪問佢你現在調咗邊到做嘢,佢話對面海,我話 ...

我細個有次做義工,要自己搭車去對面海,社工講左點答點落車
搭呀搭呀,點解仲未見個海,未過海點到對面海啊!問司機原來係唔駛過海嘅

LamSiuB    發表於 18-3-8 14:56

王國長老

stagea 發表於 18-3-8 20:58
舊公司有個男同事見到公司支光管閃閃下, 佢就企上去張枱到整, 點知佢整完, 由張枱落地時, 條褲爆左呔, 成條 ...

好慘

王國長老

29XX86 發表於 18-3-9 21:48
我有個同事打電話去訂文具

同事:我想訂膠紙

好低能呀

王國長老

回覆樓主

突然唸起一單

家人做銀行分行
1. 有個客,一黎就就有vip式招待,專人開房招呼。
點解呢?原來呢個客係賣魚,拎親黎d錢都唔可以用機數,一入機d魚鱗會塞死部機,果個counter就咩都唔駛做
所以經理決定每日派專人招呼佢

2. 另一個客,日日都黎厚住面皮去xx理財果度打等。成間分行都知佢混吉(因佢日日都黎)。個xx理財部在樓上嘅,職員唔可以唔俾佢黎又唔可以收埋部咖啡機,禮貌請佢走佢唔走),唯有防守。個食蕉離遠一見佢,就跑得快過佢去將「壞機」告示貼上咖啡機,扮壞機,唔俾佢飲

首頁

尾頁

跳至