家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

水務處話屋企水表係冇用水情況下轉動,要揾持牌水喉匠檢查,但問過屋企附近d水電維修舖都話冇水喉匠牌,有冇人知係邊度揾到持牌水喉匠?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水務署有持牌水喉名單, 可以以服務區域搜尋.

https://www.esd.wsd.gov.hk/esd/a ... p;USER_LANG=LANG_TC

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果大廈有管理處不妨問下有冇用開既水喉匠/公司資料.

侯爵府

cc1226 發表於 18-3-12 12:36
水務處話屋企水表係冇用水情況下轉動,要揾持牌水喉匠檢查,但問過屋企附近d水電維修舖都話冇水喉匠牌,有 ...

水務署有無出信俾你?內容點寫?好少會叫你搵人去 check 水錶喎,因為水錶係水務署財產,你唔郁得。

男爵府

crshk 發表於 18-3-12 13:39
水務署有無出信俾你?內容點寫?好少會叫你搵人去 check 水錶喎,因為水錶係水務署財產,你唔郁得。
...
佢出信話有職員進行視察期間發現水表讀數在無用水情況下轉動,水表位喉管或用水設備可能有問題,要我地揾持牌水喉匠徹底檢查水表位喉管裝置,然後再通知佢地結果

侯爵府

cc1226 發表於 18-3-12 14:01
佢出信話有職員進行視察期間發現水表讀數在無用水情況下轉動,水表位喉管或用水設備可能有問題,要我地揾持 ...

佢有曾經同你做過實地測試再出信俾你?

你打去問清楚負責的水務督察。呢個情況遇過,應該係水錶出事,佢要拆錶返去檢查,證實水錶運作正常先再由你做嘢,除非佢好肯定水錶運作正常。如果係,要佢出信俾你證明,那事後證實不關你事你可以追究。

如果你就咁水喉佬睇,佢都會叫你咁做,而且收費唔平。

男爵府

crshk 發表於 18-3-12 14:12
佢有曾經同你做過實地測試再出信俾你?

你打去問清楚負責的水務督察。呢個情況遇過,應該係水錶出事,佢 ...
thx,之前冇做過任何測試唔知點解今日突然收到封咁既信,等我打電話去問下先

侯爵府

cc1226 發表於 18-3-12 14:23
thx,之前冇做過任何測試唔知點解今日突然收到封咁既信,等我打電話去問下先 ...

Welcome. 有需要再出聲。

男爵府

回覆 crshk 的帖子

水務處拒絕做實地測試,要我地自己揾人檢查係咪有漏水,想問下持牌水喉匠齋檢查水表喉管收800算合理嗎?

侯爵府

cc1226 發表於 18-3-16 22:21
回覆 crshk 的帖子

水務處拒絕做實地測試,要我地自己揾人檢查係咪有漏水,想問下持牌水喉匠齋檢查水表喉 ...

價錢合理。

首頁

尾頁

跳至