自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

而家黎我公司audit, 係P記,唔係第一年做野,覺得佢地都幾十吓

大家有激氣野或搞笑野分享嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

落得客做job都係o靚,正常都十十地

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-15 08:07
落得客做job都係o靚,正常都十十地

佢地好“大言不慚”,閒聊時,佢地話佢地做一年野,等於我地做十幾年的野。

BTW, 我冇同佢講,我都係Big 4出身。。。

伯爵府

其實佢地好多實際野都唔識, 係讀得書多, 好多新人仲自以為是

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-3-15 08:37
佢地好“大言不慚”,閒聊時,佢地話佢地做一年野,等於我地做十幾年的野。

唔鍾意招呼 auditor, 大支野

公爵府

登!登!登! 發表於 18-3-15 08:40
其實佢地好多實際野都唔識, 係讀得書多, 好多新人仲自以為是

我都明,新仔係十吓十吓,我都有年輕過,但佢地前日問完野,我已帶佢揾有關人士攞資料,但竟然琴日又問我同一條問題

Sand8148    發表於 18-3-15 14:39

伯爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

我會唔客氣同佢講昨日你地咪問過羅, 唔怪得你地做一年等如我地十幾年

大宅

回覆樓主:

試過係P記人,我公司有間子公司已經改咗名幾年,audit report 用新名既都出咗幾份,佢居然好似發現新野咁,要我提供CI on change of name 同埋啲改名minutes 比佢

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-3-15 08:03
而家黎我公司audit, 係P記,唔係第一年做野,覺得佢地都幾十吓

不熟英文operation terms又耍識亂用,每吐一個字出嚟就有同事澄清。
如是者講到尾,人地問佢倒底講咩 ?因為成句散晒

年年新一班嚟,年年重复錯,大老細直call 佢地老細,叫佢敎好班細先好派嚟,呢度唔係學校,成班即要走.......講緊我地係MNC,佢地係B4。

大宅

2018復活節勳章

早幾年, 有個妹妹仔, 同我講要check 110條 payment. 我碌大隻眼望住佢, 問: 我點俾110條你呀? 我一共都係得8x隻payment咋喎? 佢話: 但係上年都係check 110隻(上年個pool係3xx隻)。我重覆今年只得8x隻, 但佢繼續話上年都係check 百幾隻, 所以要check番百幾隻, 我頂佢唔順, 叫佢諗清楚先好嚟搵我, 諗唔明就問上司...

Sand8148    發表於 18-3-15 14:41

男爵府

我的育兒心得勳章

chiliwu 發表於 18-3-15 09:14

早幾年, 有個妹妹仔, 同我講要check 110條 payment. 我碌大隻眼望住佢, 問: 我點 ...

呢個堅搞笑喎,似麥兜啲對答。

子爵府

hhz 發表於 18-3-15 09:20
呢個堅搞笑喎,似麥兜啲對答。

好衰話人係麥兜

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

早幾日佢地個AIC走來話我地2個schedule d 數唔係好合理,
跟住佢講解完一輪, 我答佢:"唔明"
佢竟然話:"算啦算啦......你當我無講過, 無問過你呢2個問題~"
我話:"吓, 你咁都唔堅持, 要講到個客明先得麻~"
佢話:"我唔係唔堅持, 不過你地唔明......咁等technical再q你地先講啦~"
最後件事就不了了之

大宅

回覆樓主:

試過 D 記嚟做audit, 有個靚女日日著短裙勁濃香水化濃妝咁嚟出job, 有日佢攞住其中一個account 問 d supporting 係邊(其實第一日已經同佢地講喺晒嗰個櫃,叫佢地自己揾),我話咪喺晒嗰個櫃,佢叫我揾幾條比佢做sampling, 仲比埋個ledger 我,聽到眼都大埋,我同佢講我係唔會幫你抽,如果個客可以幫你揀sample, 咁你地都唔independent 啦!

仲有,成日比野佢地唔見左就話無比過,攪到樣樣野都要影印要佢地簽名証明收左。帶佢地落 co sec 到,話明有d文件唔可以影印留底,佢地就去用電話影相

寶石宮

2023年兔年勳章

sunnymama2 發表於 18-3-15 08:37

10年工作量 ≠ 經驗

男爵府

我的育兒心得勳章

fishfish121 發表於 18-3-15 09:23
好衰話人係麥兜

我講得佢幾可愛

男爵府

我的育兒心得勳章

flowerboo 發表於 18-3-15 09:24
試過 D 記嚟做audit, 有個靚女日日著短裙勁濃香水化濃妝咁嚟出job, 有日佢攞住其中一個account 問 d suppor ...

呢個係咪痴左,我師奶都知個客俾sample你就有好大favour 個客個風險,audit完都無用啦。

伯爵府

fishfish121 發表於 18-3-15 09:23
好衰話人係麥兜

麥兜超可愛

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 18-3-15 08:03

幾年前做野間公司又係搵P仔做audit, 啲auditor 上到黎公司睇文件, 佢問親啲問題我都唔知佢想講咩, 次次我都話不如你email俾我問啦, 睇email我就明佢想要咩喇, 發現佢地真係唔識同人溝通

大宅

回覆樓主

On job training 即係出job時等client train囉!

首頁

尾頁

跳至