家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近想將個廚房裝修一下,由於我好怕嘈,又好少煮飯,所以打算拆走個抽油煙機,改裝抽氣扇,咁樣會唔會唔好呢?

伯爵府

如果少煮拆左換抽氣扇都Ok

侯爵府

gt421 發表於 18-3-15 10:46
最近想將個廚房裝修一下,由於我好怕嘈,又好少煮飯,所以打算拆走個抽油煙機,改裝抽氣扇,咁樣會唔會唔好 ...

好坦白,你將來會後悔。

你可以揀一個無咁高速的抽油煙機,因為單靠一部抽氣扇,唔夠力抽走普通油煙和廚房入面的熱力。

象牙宮

我只裝抽氣扇。
1. 常洗扇
2. 當風向改動, 廚會更油。

好方法:
1. 最佳煮食用家電。成本平
2. 最佳是二者都裝。 (抽氣扇+抽煙机) + 安裝費。 成本高。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

crshk 發表於 18-3-15 12:34
好坦白,你將來會後悔。

你可以揀一個無咁高速的抽油煙機,因為單靠一部抽氣扇,唔夠力抽走普通油煙和廚 ...

其實我都係怕唔裝之後會後悔,不過依家個抽油煙機裝左都9年啦,實際用都唔超過30次,所以都心大心細

侯爵府

gt421 發表於 18-3-15 12:50
其實我都係怕唔裝之後會後悔,不過依家個抽油煙機裝左都9年啦,實際用都唔超過30次,所以都心大心細
...

始終煮少少嘢都會。

加上唔知你部抽氣扇直徑有幾大,距離同爐頭有幾遠,始終抽油煙機係爐頭上抽走熱力和油煙的能力同抽氣扇會相差好遠。

除非你幾個月都煮唔到一次,唔係用明火煮食,連煲水都用電水煲,咁先真係唔裝。

另外要考慮係,你日後想裝番會好麻煩,尤其是排氣喉的路線,同埋要為新造嘅廚櫃開孔,工程會大同煩好多。

首頁

尾頁

跳至