嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB已經7個月大,之前手腳皮膚摺位好乾,用mustela emollient balm都好過一排,但宜家似乎嚴重左,而且識R損,請問可以改揸D咩呢?

回覆 dilys0831 的帖子

Hello dilys0831,BB身體其他位置有依D情況? 濕疹皮膚通常會又紅又"鞋”,好多時會有痕癢,媽媽可以留意下身邊致敏原,例如BB食完某種食物、接觸完化學物(包括洗頭水、沐浴露、洗衣粉)、環境嘅塵蟎會唔會令紅點多左,盡量避開致敏原同埋勤D幫BB搽上無香料/香味嘅潤膚膏保濕,搽薄薄既橄欖油、椰子油等都可以架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-16 16:45
回覆 dilys0831 的帖子

Hello dilys0831,BB身體其他位置有依D情況? 濕疹皮膚通常會又紅又"鞋”,好多時 ...

其實佢只係得手仔同腳仔有咋,但唔‘鞋’的,好痕,不停R咋
dilys0831 發表於 18-3-16 18:54
其實佢只係得手仔同腳仔有咋,但唔‘鞋’的,好痕,不停R咋

如果BB手腳位置都比較乾/好痕,建議媽媽加強BB皮膚保濕,用無香料、成份天然沖涼液,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱,破壞皮膚角質層保護,令環境致敏物源(塵蟎)有機會經皮膚進入身體,加劇皮膚紅/痕癢。沖涼後趁皮膚仍有水分為皮膚保濕,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收,形成天然屏障作用。如果持續一段時間都冇改善/愈來愈多,都建議要睇睇醫生,睇下是否需要揸藥膏。BB瞓覺時媽媽有冇同佢配戴手套,避免佢R痕呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至