自由講場

跳至

首頁
45678...39

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

samlo425 發表於 18-3-17 05:12
細佬覺得原因係屋企有個小朋友影響左佢既私人空間同覺得嘈,同埋屋企個衛生差左!
仲有最主要原因係大哥搬 ...

相安冇事要人一家搬走就自己,大佬都排緊樓,忍唔住咁想要空間就自己搬出去好了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大哥要搬啦,擠迫戶。一搬走3個,多返間房,細佬可以有一間房。 細佬搬無咩作為,大哥都係一房3人。唔會因為細佬搬咗,大哥搬去同二哥瞓。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我又想知樓主係邊面人喎, 如果係其中一個細佬女朋友,老婆, 咁公平d 一家一主。

如果係兩個細佬其中一個, 就緊係大佬。

如果係父母本人, 自己決定自己仔女的住屋問題

公爵府

回覆樓主:

阿大嫂又會肯住係個咁多男人ge屋企
公屋應該冇兩個廁所掛,好唔方便wo

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

samlo425 發表於 18-3-17 05:12
細佬覺得原因係屋企有個小朋友影響左佢既私人空間同覺得嘈,同埋屋企個衛生差左!
仲有最主要原因係大哥搬 ...

我想問, 個女朋友是否係你本人呢

大宅

jutau 發表於 18-3-17 07:53
我覺得三個仔都應該搬,幾十歲人仲黐老豆阿媽,真係醜。。。

諗起成間屋都係佬味就想嘔

贊成!老大結婚入屋.難道老二.老三也可以結婚或女友入屋住?!父母應該考慮此問題!

子爵府

回覆樓主:

應該大哥搬走...二哥細佬係原生家庭成員, 本身就住在自己屋企度,講話二哥想方便帶女朋友回家呢個point我覺得係唔使理

同埋正常大哥搬走減家用就ok, 不過可能經濟能力問題吧,所以要資助佢0係出面住,呢個位成家人傾得掂就ok了

子爵府

回覆樓主:

應該係大嫂搬。無啦啦多個女人係屋企幾唔方便呀!著條底底行出廳又話傷風敗德!呀姑,我屋企嚟架!係度大係度住俾你依個女人痴床痴房已經好有人情味,人中呀之呀左就唔該你搬啦!

以上故事純屬虛構,如有雷同,實屬巧合。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大佬搬,然後拆咗兩個房要兩個細佬瞓廳。聽到兩個細佬有 自己一間房後可以帶女朋友返嚟瞓,好驚 分分鐘歷史又再重演

大佬搬都係一個警示,話畀其他兩個仔知如果一大肚一定要搬出去住

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我覺得應該大哥一家搬

BTW,我估樓主係大哥

男爵府

回覆樓主

大哥搬,結婚生仔前就要諗定了,因為小朋友大,都需要空間,住到小朋友都返學都住三五七年了,應該又係痴父母食住幫手湊孫果類

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

water-lily 發表於 18-3-17 08:10
父母一定有分造成今日局面
就算大哥自私,一心諗住痴屋企、又冇遠見,做父母既,亦冇 ...

大佬搬走咗,細佬帶女返屋企,跟住又係一開三

大宅

回覆樓主

大哥搬,唔應該要$2000,但同時唔好再俾足的家用。轉心意飲茶錢。

但將來,其他兩位細佬都要同樣咁做!

其實好簡單,對父母無能力唔好生三個啦!
本身住公屋,窮底,生三個,長大左又無本身幫三個仔!生一個就唔會有今日的問題啦!

都係個句,人窮無本事真心唔好再製造其他成員!

最近,我99同我呻上當年佢99對佢唔好。話佢地一結婚就要佢地搬出去(老爺係大哥),講自己點慘點窮,租個房細到只可能放張床同一個4格櫃。佢個仔(我老公)要放係佢99度。話好辛苦,每個星期日都要朝早7點去接走佢,因為怕佢嘈到其家細佬妹(6個有),但問題,2年唔夠又大肚(叔仔),又放係佢99度,湊到上小一....後來二叔都結婚了都有兩個小朋友,佢99話唔幫佢湊,因為都大了上小學。我99就記住係心,覺得佢唔幫佢。其實講黎講去,窮就唔好咁快生啦!生完一個咪算囉!兩年咋,又多件....

珍珠宮

Jnam 發表於 18-3-17 09:24
大佬搬,然後拆咗兩個房要兩個細佬瞓廳。聽到兩個細佬有 自己一間房後可以帶女朋友返嚟瞓,好驚 ...

所以我覺得呢件事中父母好淋
果三兄弟當正自己係屋主
商量要搬,都要資助租金
父母也一早應該講明結婚要搬走

如果連租樓錢都冇,何苦結婚生仔?

大宅

回覆樓主

不如家用人頭計,大小同價,如會喺屋企食再加伙食費~父母家用多出的儲起作為之後資助搬出者。我覺得各人會自己計數,覺得俾的數目不合理就會自己另謀出路⋯⋯唔知係咪work呢

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

soso1227 發表於 18-3-17 08:55
大哥搬。
因為個阿媽曾經出過聲叫佢搬。
參考婆媳版,個新抱唔係應該好想搬咩?

新抱正常想搬啦,應該經濟唔許可?

珍珠宮

Bobo113 發表於 18-3-17 08:49
大哥面皮丈幾厚,冇本事就咪鬼結婚生仔啦,正一累街坊,令人增添麻煩,唔系佢搬系邊個搬呀
...

大哥俾足家用,細佬間唔中俾一次

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

細佬搬,一個人乾手淨腳,搬去附近,晚上仍然可以回家食飯

睇在小朋友阿哥份上,幫下阿哥,一家人唔好計咁多,既然阿哥會出錢資助,其實都唔衰得去邊,只係需要人幫一幫

一家人既人你幫我我幫你,將來佢應該好景都唔會誇待你

珍珠宮

lalang02 發表於 18-3-17 09:28
大哥搬,唔應該要$2000,但同時唔好再俾足的家用。轉心意飲茶錢。

但將來,其他兩位細佬都要同樣咁做!

好認同你
舊時啲人唔知係咪仲好傳統
可能驚養唔大
真係搏命生
但真係越生越窮

我都識有人沾沾自喜自己多子多孫
話自己好命婆
最妙既係呢位女士係咬阿公
成世冇做過野
咁又真係好命過我地呢啲打工仔

子爵府

MommyPanel勳章