自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋覺得小朋友喺學校學唔學到課堂上教授嘅知識,老師係需要小朋友理解而唔係死背?

其實我只係想知究竟有冇小學,特別係官小/津小係做到呢一點,因為我個仔間學校完全唔得,例如老師好多時都唔會解釋清楚點解要咁答條問題,只係叫小朋友背咗佢就算,攪到我要自己教/解釋,好攰

珍珠宮

根本好多嘢教唔足,但測驗,考試又要考,特別是英文科,要自己教同跟

用戶要求終止服務

回覆樓主

好老實講,我覺得好多津校都係咁,所以小朋友由低年級開始應該廣泛閱讀,無論中英文書,得到嘅知識唔會局限於學校的書本,由其越高年班,真係考思維時,就會高下立見.....

珍珠宮

回覆樓主:

師資係一個好嚴重問題

好老實,喺 hk 讀教育嘅極少有係本身讀書好叻嘅。中學都仲有專科專教,小學老師譬如讀語文教育出身,佢語文底根本唔稱得上為好。佢唔解釋,有部分就真係因為個語言係咁無得解,有部分係佢自己都唔識點解。最穩陣嘅方法咪死跟書,死跟 model ans,有乜就叫學生背啦。有家長話錯就係書錯,而唔係佢錯

伯爵府

Beiku 發表於 18-3-18 17:23
你哋覺得小朋友喺學校學唔學到課堂上教授嘅知識,老師係需要小朋友理解而唔係死背?

其實我只係想知究竟有 ...

其實香港的教育不嬲都深,無論直/私/官/津校都會教得快又深,老師根本唔夠時間每條都解釋,所以如果父母親貼身跟進就最好了
除非讀活動學校,可能這類學校的知識會「活」d,學生容易理解,咪唔駛死背囉!

珍珠宮

回覆樓主

師資問題
資質問題

*兩者同樣重要

一班30人唔可能個個吸收及理解能力相同!

大宅

monkeydiary 發表於 18-3-18 17:51

其實香港的教育不嬲都深,無論直/私/官/津校都會教得快 ...

我有兩個小朋友,一個讀直資一個讀津小。直資學校確實能夠深入淺出地教導小朋友,令小朋友真真正正地理解所教嘅知識。相反津小就只係要你死背同不斷操練,完全唔concern你明唔明。

我以為係我小朋友個間津校係咁,原來大部分都係

公爵府

回覆樓主:

我兩個小朋友讀津小,冇咩問題。其實可否具體啲講邊科理解唔到?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

有些真是要背,比如tense, 不是講道理

子爵府

親子王國15週年勳章

本身係老師呢個行業係香港係「鐵飯碗」,人工高、假期多,自然吸引好多人去做老師,但係通常讀得書嘅人都唔會做老師,變左好多老師都係為「飯碗」而做,有心教+識教嘅人相對好少。其他科我唔清楚,教語文嘅老師未必語文係好,只要 pass 果個教師語文能力評核,而 pass 嘅語文程度係同 DSE 3-4 呢個水平近似。想知 DSE 3-4 語文程度係點,可以去考評局網頁都望下。年年教師語文能力評核報告都係話好多人 pass,但係非常多人嘅語文能力唔多掂。

家長去搵補習老師,都會要求個老師起碼 DSE 都有 5,但係好多人都冇預料過,學校老師分分鐘語文能力係低過補習老師。私立、直資老師質素可能會好 d,畢竟家長要畀學費,老師唔可以太差。但係津貼、官立就未必有咁好彩。

但係又咁睇,一樣米養百樣人,老師咁嘅教法可能適合其他同學,只係唔適合你。

水晶宮

回覆樓主

我讀津小的孩子,學校不覺多操練及死背,但理解能力確實人人不同。反而有時佢喺學校唔太明,我要再講解多次,有時係我叫佢死背。

子爵府

回覆樓主:

我兩個女讀嗰間做到。如果上堂解唔明老師會小息個別再教。試過數學大考前數學老師覺得全班都唔多明課書講乜,佢借咗兩堂視藝去再教。我係完全唔需要返嚟再教書,佢兩個亦冇出過去補習。但老師嘅要求係家長唔好怕改正,係屋企做嘅功課唔好對,等老師知進度。

水晶宮

好媽媽勳章

首先要攪清楚係全班都係咁定個別小朋友係咁。
我2個都讀津小,仲要2個都係SEN ,都唔覺有呢個問題,功課測驗考試都唔洗我點理,但名列前矛
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

回覆樓主

我仔讀津小,佢學校如果靠死記頂到盡係中上。咁都未必壞,起碼肯溫習就唔會太差。每個小朋友資質唔同,上堂有否專心亦好重要。

公爵府

1998Ruby1998 發表於 18-3-18 20:51
本身係老師呢個行業係香港係「鐵飯碗」,人工高、假期多,自然吸引好多人去做老師,但係通常讀得書嘅人都唔 ...

我估現職老師九成都唔係考DSE. 至於語文能力,可能好參差,但未必一定差過直私。其實唔少有得揀係會揀去官津學校教,因為保障好d.
官津直私係津貼模式,唔可能一定好或一定差,四類學校都有好同唔好,而除了好與唔好,同家長/學生夾唔夾亦好重要。
一般官津負面意見會多,一來因為學校數目比其他多許多,二來學生落車機會相對少。直私嘅家長相對多點選擇,讀落唔對路嘅,已經直接飛走,唔會再糾纏。
千萬唔好迷信官/津/直/私一定好/不好。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

好多小學仲要教快正常課程,為左趕課程未教就要做功課,即係要家長教啫,簡直拔苗助長

珍珠宮

Beiku 發表於 18-3-18 17:58
我有兩個小朋友,一個讀直資一個讀津小。直資學校確實能夠深入淺出地教導小朋友,令小朋友真真正正地理解 ...

我仔都係津校,冇哩個問題喎

既然你另一個直資讀得咁好,讀津校的何不轉校?

琥珀宮

其實睇返每年dse或以前會考合格人數比例,講係會考夠14分,dse就唔清楚,你就會明白香港教育制度有幾失敗。冇人理又升到上b1中學嘅,差極有個譜。
小學係200%家長跟成績,唔好旨意老師會教得識,尤其係英文。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

我小朋友無呢個問題,
要背的唔多,主要係因為默書,
個個小朋友都唔同,未必關學校事,
上堂專心聽老師講解好緊要。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至