婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

公海個邊開左2個post:

一個係
"如果我仔住屋,問題同我相量,叫我借錢比佢買樓,我都會幫"

一個係
"女人要求有保障"

睇完唔知點解覺得,係唔係99會真心不計較自己利益而幫你地下一代?? 我地婆媳板遇到的比較特別,只不過唔好彩 冇遇到呢d無私的愛。

唔好幫到買樓甘大舊錢,自從99知道我同佢個仔拍拖,第二次見家長 我99已經講到明"咩都唔識 咩都唔會幫"&"過大禮唔職 擺酒未做過 湊孫唔得",冇要求佢d咩嘢前,咩都落晒大閂,什至想hold緊c6份糧,享受呀去旅行呀咩都要c6俾晒。總之唔可以流錢落你呢個女人度!

可能我想得比較人性醜陋,我覺得99會諗:
我唔想個仔搬出去,又唔想同你呢個新抱同住,更冇可能要62俾錢個仔買樓結婚"益"妳!

真係好多有呢類無私的99??

純討論

子爵府

回覆樓主:

我老左都唔會幫手過大禮,唔會湊孫,唔會幫坐月,唔會一齊住。辛苦大半世,自己都好抖下
如果新抱同仔孝順既話都會幫首期
唔會控制阿仔份量,唔會理佢地點湊小朋友,家用象徵式收少少

大宅

回覆樓主:

如果真係有的, 只會係未來奶奶。
即係現在新抱,整天係度發白日夢。

親生仔不如近身錢, 何況加多個其他人人。

男爵府

我一早已經決定左
個仔結婚旅行結婚得了,唔好同我住,最好唔駛我湊b(有工人我間中幫手睇下還可以),家用唔駛比,得閒約我地食下飯飲下茶就夠了

公爵府

Huuu 發表於 18-3-21 19:28

一個係
我會比較審慎,未至於一下子就落晒閘話咩都唔幫咩都唔比,但會比個信息兩個仔,佢地讀完書我嘅責任就完了,我期望佢地自己搞掂自己,將來結婚生仔都係一樣,自己搞得掂先好做,不過我哋始終係一家人,有突發事件或者意外,父母會伸出援手

至於新抱,唔好怪我大細超,始終隔層肚皮,好難要求我一來就當佢係女,對佢好似對自己仔咁好,防人之心不可無,但我會小心觀察,日久見人心,如果佢人品好,一心一意對我仔,全心全意為頭家,我會錫佢,將來有咩嘢留低會預佢一份

大宅

mugtaitai 發表於 18-3-21 20:57
我會比較審慎,未至於一下子就落晒閘話咩都唔幫咩都唔比,但會比個信息兩個仔,佢地讀完書我嘅責任就完了, ...

同意

大宅

回覆樓主:

老老實實,奶奶幫手好多時吃力不討好,2個背景唔同嘅女人走埋一齊,點都會睇對方做嘅嘢唔順眼

最近我自己都親身經歷完,比奶奶用不同理由放飛機唔幫手湊仔(本來每星期,會幫手湊幾日,每次平均唔多過3個鐘),心裡面非常不爽被臨時放飛機,但係要係腦內不過 repeat個仔係自己嘅,唔好依賴人, 唯有自己計劃過所有行程

大宅

我覺得就算幫,但都絕對唔系為個新抱,只系為個仔,為個孫姐,順便好似幫埋個新抱咁囉,我99咪就係咁,我唔信佢冇私心。

子爵府

Nikkichau 發表於 18-3-21 21:45
我覺得就算幫,但都絕對唔系為個新抱,只系為個仔,為個孫姐,順便好似幫埋個新抱咁囉,我99咪就係咁,我唔 ...

幫左你重炎人有私心令你難受?不如叫佢唔好幫算啦

大宅

回覆 breadcheung 的帖子

點解我要難受?我都算系掹車邊有份受惠喎,我只系話唔會單單為左新抱姐,我唔知世上會唔會有99對新抱真系會無私奉獻而不求回報,但我99就肯定唔會唔求回報,咁就唔叫無私啦,試過有次塞左封利是仔我兩公婆,但之後我地稍稍有d地方唔識做姐,就話我收左人地錢都咁,我心諗家下我收左你成萬蚊咩?洗唔洗要為奴為婢呀,我好深刻印象。再講就算99系會無私,但無私只限於對自己個仔同個孫囉。

大宅

回覆 Nikkichau 的帖子

我相信呢個世界有無條件付出嘅奶奶,但肯定唔多。問心自己如果做人99都好難做到……
人好鍾意講理由,孝順嘅仔女而家都有但應不多,小過5半數,無條件孝順父母就更唔多...要孝順一個從冇養育自己嘅人就更難! 99嗰邊諗法都差唔多。

子爵府

回覆樓主

有,我奶奶係

男爵府

回覆樓主

無私地幫c6就係
新抱都係受惠者咁解

mrsmacaroon    發表於 18-3-26 19:06

別墅

有,我奶奶係真心幫,有咩事都隨傳隨到,其實唔需要理佢係為個孫或者為個仔,咁就算係都無可口非,總之大家好咪算。。咁自問都唔會當奶奶係親媽一樣咁睇,點解又要對佢有同樣要求呢?

男爵府

我99真係不求回報,
結婚時真係現兜兜拎咗好多錢出黎買金器辦婚禮,
幫我地出首期買樓上車(我當時即刻話層樓唔洗落我名,最後只係落左C6名,99名都無落),
知我地要供樓,唔洗我地俾家用(99仲有返工),
成日幫我地慳荷包,有時佢生日想同佢食餐好, 都會提議D平價嘢,
唔想我地洗咁多錢,
我對仔女出世買好多用品俾佢地,
第一胎坐月仲係同住, 日日煮嘢俾我食,日日有靚湯;
第二胎坐月唔同住, 但都仲係日日煮嘢俾我食由我C6運送返嚟

好感恩, 對我同C6既好真係數唔晒咁多,真係當我係親生女一樣,
第時我都會好好照顧佢

後話 : 雖然99不求回報同埋俾首期話唔洗還,平時我地俾家用佢佢都會質返俾我地唔肯收,
但我同C6係一路儲緊錢,等佢老D一次過俾返佢,等佢可以享下清福

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

yamatang 發表於 18-3-22 09:23
無私地幫c6就係
新抱都係受惠者咁解

agree
周不時搶住幫我執下手尾就呻我無手尾
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

yamatang 發表於 18-3-22 09:23
無私地幫c6就係
新抱都係受惠者咁解

相反~~
我眼見d奶奶當個仔開始有女友/老婆後,開始心存怨恨,對個仔都開始計較。為左控制兒子,有能力都妢幫唔到,覺得幫了兒子後有毛有翼,就不能被自己控制。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

Huuu 發表於 18-3-21 19:28

一個係

我娘親係人地99,真係無私型,湯留一碗俾我,其餘成煲留俾個仔&新抱,可惜同個新抱無緣份,註定距離產生美,我持續不斷向娘親洗腦,目前睇開左dd,將來小倆口生B丶嘈交磨合唔好理唔准理
自己個99就一定唔會考慮呢D,因為一早就將99人設定為:任何事為左下一代&再下一代著想,我80後呢代無可能不求回報地無私了,互相尊重最愉快

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

有的,我99真係不求回報的。我最近病到失聲又發燒,佢又煲粥又煮好多野食,煮多過平時我C6係度時,C6有時會同99投訴為何我有佢沒呢!我抱住阿女暗佢瞓時佢又知我食左藥眼瞓,叫我快D瞓, 佢睇阿女。係又病又辛苦的時候有99出手一助其實很感恩。

大宅

BK Milk勳章

身邊未曾聽過有事例。身邊朋友嫁得都唔係話好差,但個個講起都話男家有咩都唔會益外人(新抱),d奶奶仲成日覺得自己係長輩話新抱又唔做家務果d。我自己ftm俾自己奶奶拿去同人地新抱或工人比較,話我唔識煮嘢食俾個女食搞到個女唔食飯,之後仲話d朋友覺得我懶,我真係又嬲又委屈,明明一日都唔夠用,啊女又唔鍾意食粥仔,鍾意食硬身d既嘢,我無整d步驟多的燉粥有咩問題,我整左好多次都係得食兩啖,聽完之後我發誓,以後唔同佢講嘢。如果避免唔到,就當自己俾狗吠。
所以,呢類奶奶係好難遇到。

首頁

尾頁

跳至