興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

anixon 發表於 18-3-29 11:31
春、夏、秋三季我會不停收割,冬季我會由佢長高變成一堆雜草咁。
蘆荀需要呢D fern keep 住條命,之後D fe ...
即係每次收割時,cut左佢就由佢自己再生翻?
另外佢一般幾耐有收成?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

rubytmw 發表於 18-3-29 14:20
即係每次收割時,cut左佢就由佢自己再生翻?
另外佢一般幾耐有收成?

係!每次收割時,cut左佢,
佢會自己再生~
播種後過一年才開始有收成,第二年收成會多D,第三年開始不斷生長。

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

子爵府

請問在香港有種子賣嗎

珍珠宮

anixon 發表於 18-3-24 10:05
每年冬天尾,當所有露荀枝枯黃凋謝後,我就會施肥。
咁明天春夏兩季就有肥嘟嘟的露荀飈出來。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gor_c_nine 發表於 18-4-14 21:01
請問在香港有種子賣嗎

X2

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

請問在香港有種子賣嗎

我相信有,你去花墟搵吓
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

男爵府

種盤唔知得唔得呢?d泥要唔要好深?

水晶宮

ceci_tse 發表於 18-4-17 15:25
種盤唔知得唔得呢?d泥要唔要好深?

第一年可以用盤,但種到第二年,逼爆了花盆,我就種咗落地。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好靚好新鮮, 仲靚過出面賣

水晶宮

lily-of-valley 發表於 18-4-18 18:27
好靚好新鮮, 仲靚過出面賣

你都嚟咗,多謝欣賞

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好少入呢版, 一入就見到。 我鐘意食露筍。 無地方種。

水晶宮

lily-of-valley 發表於 18-4-19 12:10

我來來去去都係浦接龍和種植版
如果無地方,可以種D 小盆栽,一樣心曠神怡

象牙宮

anixon 發表於 18-4-19 12:39
我來來去去都係浦接龍和種植版
如果無地方,可以種D 小盆栽,一樣心曠神怡

以前有花架, 但2003年屋宇處要我拆, 花比晒人, 有唔同色勒杜鵑。 Amirillas, 白,紅, 自己雜交變粉紅, 紅百相間。 曇花。

水晶宮

lily-of-valley 發表於 18-4-19 12:52
以前有花架, 但2003年屋宇處要我拆, 花比晒人, 有唔同色勒杜鵑。 Amirillas, 白,紅, 自己雜交變粉紅 ...

嘩!種花係高難度動作, 你好勁呀!

我爸爸是惜花人,以前家裡也有好多花,但當時自己對種嘢毫無感覺。
爸爸生病至過身,不忍心見他留下的植物枯死,鼓起勇氣第一次摸吓D 泥。。。
幾年間,由不捨變成真正愛上種植,我想當中也有從小的潛移默化

我一生只見過一次曇花,也是爸爸種的,當時他開心到飛起,鄰居也全跑來看那曇花一現。

象牙宮

anixon 發表於 18-4-19 23:06

我婆婆種開, 佢好鐘意花, 2盆曇花超過50年, 好似知咁, 妹2000結婚果晚有開, 2001 妹女出世果晚又有開. 好準時, 9pm開, 天光收返做bud. 日頭剪落來, 加埋D霸王花煲湯.
無mood接寵, 3月頭感冒, on and off, Sun工人病, 又惹我同媽.

Ah, 我種野無秘訣架, 得閒比D米水, 隔夜茶淋吓就好靚. 有虫, 比D煙絲浸水, 淋花噴葉就得.

anixon    發表於 18-4-22 13:24

珍珠宮

anixon 發表於 18-4-19 23:06

我爸爸是惜花人,以前家裡也有好多花,但當時自己對種嘢毫無感覺。
爸爸生病至過身,不忍心見他留下的植物枯死,鼓起勇氣第一次摸吓D 泥。。。
幾年間,由不捨變成真正愛上種植,我想當中也有從小的潛移默化。

我都係見過一次曇花開花 , 當時的鄰居都嚟睇 , 有啲鄰居第二朝早過嚟想睇吓 , 但已經謝哂 。

大宅

請問在香港有種子賣嗎

花墟有
我剛剛買咗種,等緊出苗,唔知得唔得,好期待~
希望種到好似樓主咁,不過我係發泡膠箱種

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anixon 發表於 18-3-29 11:31
春、夏、秋三季我會不停收割,冬季我會由佢長高變成一堆雜草咁。
蘆荀需要呢D fern keep 住條命,之後D fe ...

嘩,真係好多,我都係第一次見蘆筍原來咁種

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lily-of-valley 發表於 18-4-19 12:10

我都好鍾意食, 但都係冇地方種

首頁

尾頁

跳至