家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家平時點為自己儲 儲備金 年老生活?將來靠政府生菓金生活也不會多。(除股票,無咩頭腦玩)還是銀行推出硬性儲錢計劃?保險儲蓄?

萬一 將來自己小朋友長大,也要家人錢扶持,例如 進修之類⋯⋯⋯

小朋友也將入讀小一,我糾結緊是否應要請翻一個工人照顧家庭。重新投入翻工作,多一份全職收入多少少錢自己儲,為將來生活 未雨綢繆 呢? 總不能靠一份收入,月月清底,0儲蓄!總感覺 仍在茫茫大海 飄浮

需然有個好老公,但做女人有自己收入有自己私儲總感覺心會踏實ddd,可能年紀逐漸長大,思想復雜(´・_・`)

過去幾年,小朋友一出世我就FTM全職照顧

現在自己也32y,是否趁自己後生仲有力氣,儲翻錢將來打算?

群內各位,你地又點為將來打算?
大家分享下心徳 同 方式 ?

洋房

你仲好年輕呀,小朋友都開始大,或者你可以試下先搵pt做住先,等自己適應下環境,同埋我覺得無論男人定女人,身邊伴侶再好,都唔可以完全依靠另一伴,因為萬一真係有咩事嘅時候,係碼有能力支持到自己或者家庭生活,唔洗為錢問題而煩惱先。
至於理財方面,銀行定期儲蓄利息相對會較低,通常1-2哩左右,反而保險公司推出嘅儲蓄計劃會較理想,你可以做D資料搜集,參考下邊D適合你。如果你想投資又唔識或者唔想玩股票,你可以睇下基金,投資基金雖然未必似股票咁短時間升好多,但基金勝在較平穩,一籃子基金包括不同資產類別,可以做到分散風險,作為中線或者長線投資都唔錯架。

大宅

tung_2013 發表於 18-3-27 16:14
你仲好年輕呀,小朋友都開始大,或者你可以試下先搵pt做住先,等自己適應下環境,同埋我覺得無論男人定女人 ...

其實上年到現在也有做PT,也儲左錢擺國內定期滾息
但事業家庭照顧小朋友的确好累(´・_・`)
有時將來工作未必就得小朋友小學時間,所以糾結緊是否考慮請工人,自己屬性全職稳多d

至於本人對基金,股票真是一曉不通。又怕玩不起(´・_・`)
本身自己同小朋友也有保險,不過就保障多,儲錢少!
其實我是否考慮再買多一份保是 儲蓄多的保險呢?起碼到自己60y後手頭上緊,起碼選擇退保,起碼有翻40萬左右呢?還是你所講基金好呢?
嘻嘻

洋房

小白兔co 發表於 18-3-27 17:08
其實上年到現在也有做PT,也儲左錢擺國內定期滾息
但事業家庭照顧小朋友的确好累(´・_・`)
有時將來工作 ...
其實我睇番你情況,我覺得你可以參考下儲蓄保險,因為投資基金都需要足夠流動資金,同埋金額可能都需要一次投資幾萬蚊或以上,當然如果你財政情況ok,係可以考慮下基金,因為我自己都係做呢行,自己都有依一類嘅客戶群。

男爵府

回覆樓主:

我仲有廿幾年先退休, 冇諗到咁遠喎, 但我從來唔買咩基金, 股票, 因為自己唔識, 輸左都唔知咩事, 最多都係做下定期算數, d 錢都係靠兩公婆一蚊一蚊咁儲, 外人睇我都算中產嘅, 唔識真係唔好亂咁投資
by the way, 唔好以為請工人好好, 就乜都唔洗煩, 真係激死冇命賠

洋房

喧嘩 發表於 18-3-28 11:55
我仲有廿幾年先退休, 冇諗到咁遠喎, 但我從來唔買咩基金, 股票, 因為自己唔識, 輸左都唔知咩事, 最多都係做 ...
廿幾年都唔遠喇,趁有能力搵錢,應該為定將來退休做準備,投資唔一定要買股票基金,因為唔係個個都識睇股市或者有時間睇股市,反而可以選擇純儲蓄保險幫助資產增值,利率就一定冇投資股票基金7-8厘咁高架喇,但有D都有3~4厘架,起碼穩陣先,又做到增值,不過一定需要留意條款,因為每間保險公司條款不一,如果回報係寫預期回報,可能要小心問清楚先,因為預期係唔保證,有機會最後拎留出泥果舊錢係唔同預期,揀選寫住「保證」(英文guarantee ) 會較好。
至於工人真係要睇運氣,我同事之前果工人姐姐因爲要番去照顧病左嘅爸爸,唯有請果一個新嘅工人姐姐,點知新請果個成日偷懶,做野做D唔做D,係被動式工作,叫佢做先做,激到我同事飛起.......

大宅

喧嘩 發表於 18-3-28 11:55
我仲有廿幾年先退休, 冇諗到咁遠喎, 但我從來唔買咩基金, 股票, 因為自己唔識, 輸左都唔知咩事, 最多都係做 ...

你是玩人仔定期? 還 港幣?
嘻嘻

大宅

tung_2013 發表於 18-3-28 13:47
廿幾年都唔遠喇,趁有能力搵錢,應該為定將來退休做準備,投資唔一定要買股票基金,因為唔係個個都識睇股市 ...

請工人等同買股票

好多謝你提醒!
銀行其實會不會有好嘎儲蓄計劃?你知道嗎?
銀行會不會信譽好過保險?
嘻嘻

男爵府

畀面勳章

小白兔co 發表於 18-3-28 14:32
請工人等同買股票

好多謝你提醒!

銀行的儲蓄計劃都只係代保險公司銷售,
銀行亦只是其中一個代理人。
保險公司的儲蓄計劃一般都可以做到比銀行定期,甚至比相同年期高評级債卷更高的保證回報,適合穩健的投資者或者進取投資者其資產配置中一部份穩陣的投資。

這類型的儲蓄計劃可以經中資銀行或保險公司的直屬代理人購買,但銀行就比較死板,一定要照本子辦事,經代理人購買就往往會有比銀行優恵的條款。

洋房

小白兔co 發表於 18-3-28 14:32
請工人等同買股票

好多謝你提醒!
銀行同保險公司你都可以參考下資料,我就覺得銀行回報不太理想,因為我幾年前買過恆x銀行儲蓄,反而保險公司嘅儲蓄計劃回報唔錯同埋靈活性高D, 有咩事要拎錢出泥用,有agent 幫你搞就得,唔洗就住銀行營業時間,過左銀行營業時間有急事需要拎錢,都唔知搵邊個,而且有D銀行其實都係賣緊保險公司D plan。至於信譽方面,因兩者都有立法機構去監管,又唔需要太擔心。

洋房

wallshar 發表於 18-3-28 16:05
銀行的儲蓄計劃都只係代保險公司銷售,
銀行亦只是其中一個代理人。
保險公司的儲蓄計劃一般都可以做到比 ...
係呀,而且保險公司時不時都有推廣

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

不要在全球加息週期開始的時候 ,買這些幾十年的定期儲蓄保,身痕就買月供股票, 回報一定好上幾倍~

大力理財篇 之 月供股票 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

小白兔co 發表於 18-3-28 14:26
你是玩人仔定期? 還 港幣?

兩樣都有, 拿, 我自己就冇做任何投資, 保險買左10份, 超後悔,我3x 歲, 有車, 有樓, 仲供到個女去英國讀書

大宅

喧嘩 發表於 18-3-28 21:33
兩樣都有, 拿, 我自己就冇做任何投資, 保險買左10份, 超後悔,我3x 歲, 有車, 有樓, 仲供到個女去英國讀書
...

你都好後生結婚。
哩個年紀你所擁有已經好成功
仲要供個囡英國讀書

俾個 讚 你
嘻嘻

男爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 18-3-28 20:49
不要在全球加息週期開始的時候 ,買這些幾十年的定期儲蓄保,身痕就買月供股票, 回報一定好上幾倍~

大力 ...

而家股票絕估值绝對係相對高位,加息週期開始後部份停泊在股票巿埸的資金會流走,我就唔會建議今日先至開始all in 月供股票。

民房

如果你對基金,股票無經驗,簡簡單單買份儲備保都滿足到你。
而家市面都有好多儲備保,保證成份係高。了解多幾間,搵間啱自己嘅買。

男爵府

大力大力 發表於 18-3-28 20:49

大力 ...
買邊隻股票好

侯爵府

回覆 喧嘩 的帖子

請問你做什麼定期?

男爵府

donald63 發表於 18-3-29 13:20
回覆 喧嘩 的帖子

請問你做什麼定期?

我只係做人民幣, 港幣, 人民幣宜家香港已經有4厘

大宅

喧嘩 發表於 18-3-29 13:32