自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

shun96 發表於 18-3-28 22:52
而家基本溝通方法都係用WhatsApp,你兩個女連電腦都冇?

電腦係屋企用架嘛$

大宅

Jane1983 發表於 18-3-28 21:51
咁你又太快啦卦,佢先得6歳

放棄嘅意思 就係乜鬼都唔係佢 等佢自己搞掂 但係自己又做唔出 所以 日日都比佢激死 唔理佢又唔係 理佢呢就激死自己

子爵府

shun96 發表於 18-3-28 22:53
痴線,除非個女有手機而荒廢學業就收姐....真係慘

當你開始時太鬆,要收就冇得收。唔好以為中一好大個,仲未有自制力就唔好一吓子俾咁多權佢。到你要收你已經收唔到。

子爵府

回覆樓主:

俾我揀,佢哋識自己煮食自己執房幫手做家務好過攞住部電話!我唔能夠忍受2件生活白痴淨係識上網同電話傾計!

子爵府

shun96 發表於 18-3-28 22:53
痴線,除非個女有手機而荒廢學業就收姐....真係慘

最慘係佢兩個唔覺自己慘囉

係學校佢兩個亦唔係隱閉學生,因為好多活動都關佢哋事。有緊要嘢同學會打佢手提講,但唔會講得耐,因為電話太細攞住好攰。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

lam_jc 發表於 18-3-28 22:59
放棄嘅意思 就係乜鬼都唔係佢 等佢自己搞掂 但係自己又做唔出 所以 日日都比佢激死 唔理佢又唔係 理佢呢就 ...

小一時我要求好簡單,佢要返嚟教我做功課。教識我就有少少獎勵(其實我俾個感激嘅眼神佢佢已經好開心)。咁樣佢就會上堂好留心咁聽書。上堂有聽書做功課自然快。

子爵府

shun96 發表於 18-3-28 23:08
2020都就黎仲要係同學面前用Sony Ericsson 真係顏面何存,恥辱

乜可以帶電話返學?小學咋喎!

子爵府

shun96 發表於 18-3-28 23:08
2020都就黎仲要係同學面前用Sony Ericsson 真係顏面何存,恥辱

恥辱?乜冇智能電話係恥辱?一部成千銀嘅電話可以證明啲乜?
連錢都未識揾你憑乜嘢去要求一部話千蚊嘅電話?

男爵府

回覆樓主

我贊成樓上jm做法,因為小朋友自制能力不及大人好,所以做任何事之前,要訂立規矩,讓大家容易跟,小朋友5歲,我都會比佢睇半小時youtube學英文,但有次佢見我忙碌中,居然入房係咁㩒其他嘢睇,我即刻叫佢出番房,並以後較鬧鐘,一響即收機,大家好做。

大宅

lilicatcat 發表於 18-3-28 17:26
我每日都同佢鬧交、唔做工課、唔温習、靜係一放学睇电視玩电話、成績越來越差、成曰講大話、上課玩、差D被 ...

我仔同你case一様,其他家長嘅方法同情景我地都用過同遇過,最後發現原來有d係過度活躍嘅病徴,後尾亦確定阿仔有過度活躍,食咗藥之後有好轉。唔好放棄佢,係激心架嘞,我自己都係舊忟薑,對住我小朋友真係覺得好無力,後尾學校都發現問題,同你遇到嘅一樣,學校社工主動聯絡我,佢仲安排咗d專家去學校觀察我小朋友,而家問題解決咗好多,你都試吓,唔好軽言放棄,唔好憎佢,俾d正能量你,解決到架!

子爵府

gwash 發表於 18-3-28 23:15
我贊成樓上jm做法,因為小朋友自制能力不及大人好,所以做任何事之前,要訂立規矩,讓大家容易跟,小朋友5 ...

竟然有人話冇智能電話係恥辱‼真係匪夷所思!小朋友連錢都未識揾就要部起碼一千蚊嘅電話去聯繫友誼!唔通放學就真係乜叉都唔洗做,唔洗溫書唔洗做功課嘅!日日攬住部電話唔瞓係咪好有型?

珍珠宮

lilicatcat 發表於 18-3-28 18:11
之前揾左補習上門、佢冇心上堂、一時去厕所、一時去揾野、最過份出門口玩、於是送佢去補習社、点知又成日 ...

中一?

水晶宮

anson2007 發表於 18-3-28 22:20
全世界都問緊個仔幾多歲。樓主都吾講。吾同歲數吾同做法。7,8歲同13,4歲已經好吾同呀。
...

係, 不同年紀, 不同做法。
好多時d 楼主開舖時太嬲、太急, 唔寫小朋友年紀及性别, 但其他人在有限資料下竟然可以比到意见, 勁!

大宅

馬爾太 發表於 18-3-28 22:45
冇 WhatsApp. 因為唔需要。有乜係學校講晒佢。4點放學後係做功課同溫習嘅時間。而我女亦冇異議。
...

我好agree.我唔明點解一定要用電話,我親戚話中學就一定要比部電話佢個女,無電話傾唔到project,我想講,傾project唔係應該喺學校約好邊日放學一齊傾架咩?要約出街唔可以打去屋企約咩!個人認為,有whatsapp group只會愈來愈分心!

大宅

馬爾太 發表於 18-3-28 23:14

恥辱?乜冇智能電話係恥辱?一部成千銀嘅電話可以證明啲乜? ...

我撑你呀!有D人可以不理呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬爾太 發表於 18-3-28 22:50
經驗話我知,依家啲電話 game係衰到要成班約埋一個時間一齊打,仲要一打就打幾個鐘!中途退出就陀衰家!所 ...

恕直言,現今電子世代,要禁止/避免孩子接觸電子產品、電腦/智能手機並非最理想方法,相反教導孩子學懂自控/拒絕引誘才能持久,才是最有效的方法。
小兒從小已被我灌輸知道沉迷打機的害處,凡事有兩面,打機亦非全是壞處,適量玩耍對小朋友也有好處,小兒間中都會用電腦打機但他懂得自控,他極少玩電話所以手機我亦沒有任何限制,今年中二成績亦在前列。所以適量用電子產品未嘗壞事,重點係要孩子有能力自我管理。

水晶宮

lam_jc 發表於 18-3-28 22:59
放棄嘅意思 就係乜鬼都唔係佢 等佢自己搞掂 但係自己又做唔出 所以 日日都比佢激死 唔理佢又唔係 理佢呢就 ...

6歳仲細,真係要父母理。就算幾十年前果代,都係咁話。欲速則不達,慢慢教。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-28 23:36
恕直言,現今電子世代,要禁止/避免孩子接觸電子產品、電腦/智能手機並非最理想方法,相反教導孩子學懂自 ...

我兩個都有打機,都有用 instergram,但唔係一人一部智能電話囉!原全唔俾掂係冇可能,學校都用 iPad啦!
網上規矩唔係人人都識,因為學校係唔會教。我要教佢哋唔好乜都 post上網,同人合照就要問過相中人先好 post,唔好乜都公開係網上平台講,尤其自己個人資料,因為好危險。到依家大女中三我都要提住佢。

首頁
23456...9

尾頁

跳至