自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

birdbird 發表於 18-3-29 11:55
你中三的女兒有冇需要用 smartphone就當然你最清楚。 我同其他會員的留言只係分享何解要比中學仔女用 smar ...

正常中三係唔可以帶電話返學架喎!仲話要攞出嚟做 presentation?你最好問清楚發生緊咩事好啲。

侯爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你仔仔好生性, 自律性同自我管理都做得好好....

子爵府

Nicnana 發表於 18-3-29 13:11
不過,我真係好驚smart phone既威力,聽好多都係放學返屋企就攞住個電話咩都唔做,雖然,大家話可以定規矩 ...

唔好俾小朋友係你唔在場時用就可以啦。

伯爵府

喧嘩 發表於 18-3-29 10:16
咁樣就叫活動, 你鐘意啦, 個女係你嘅, 人地都係好言相向啫, 我女有電話, 但唔會用黎打機, on line game, ...

我覺得你講得好啱。吾同細路有吾同教法,吾係咩都吾得吾比先話啱。

水晶宮

馬爾太 發表於 18-3-29 15:08
正常中三係唔可以帶電話返學架喎!仲話要攞出嚟做 presentation?你最好問清楚發生緊咩事好啲。 :surprise ...

我仔學校Yr 6 已要帶laptop 返学, 亦準帶手機返學, 但上堂唔可以響机打机, 老師亦好多時要求学生用手机影相再將d 相片 incorporate 入去功課度。佢地交 功課係 electronic file多, 不需要印出来。
我之前已説明你女兒冇要求用 smartphone 係可能佢學校好傳統或者不太倚賴电子通訉 (incl 功課收發) ; 但現今有部份学校係好倚赖电子傳送, 以至学生用smartphone 係一個必需品。

水晶宮

執得緊的媽媽無錯,只要小朋友心悅誠服受你果套。放得鬆的家長亦ok,最重要小朋友有分寸。細路個個唔同,年年都會改變,無話邊套用落邊個小朋友一定work。

侯爵府

回覆樓主

小五。
一定收電話,屋企電視唔準開

水晶宮

candice0088 發表於 18-3-28 18:03
佢咁激心點解仲有娛樂? 我個朋友個囝似晒你果個...佢媽一刀斷。

一炮過cut 晒WiFi 掉晒iPad 電話全部比 ...

有d青少年會因爲咁而走去自殺,到頭來又賴阿媽阿爸,總之父母難為

大宅

2018復活節勳章

mimi005 發表於 18-3-29 16:13
有d青少年會因爲咁而走去自殺,到頭來又賴阿媽阿爸,總之父母難為

如果果個係我囝,我cut 晒佢既娛樂 佢去跳樓,我都無野好講...個細路變成咁父母責無旁貸!係自己錯...唔識教..

所以我自己個囡 由小都不會接觸電話及iPad 電視都會睇但極少...

多數同佢睇書玩積木畫畫去公園打波...

因我自己研究心理學。經常睇書、上網有d 研究一大篇甚至好多頁 我都印出來。佢玩緊時我就睇。佢番學我就
上網、個囝訓我又上網...輕鬆下。
身教係一定好過你講一百句唔好點唔好點...宜家個囡小一 都睇書多過睇電視。完全唔洗限制佢。佢自然睇完就入房自己摺下紙睇書...

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 18-3-29 14:46
中学都可以home school,咁你阿嫂一定係文理全材,好勁。打算考DSE但去外国升学?
...

唔係我嫂,係我老公既細佬兩公婆,梗係唔係啦,佢弟婦本身係馬拉華僑,普通中學畢業,之前係馬拉住就話唔想送佢地仔女讀馬拉文,所以就 home school,但年幾前一家五口返左澳洲啦,我地香港人大把專登送仔女過來澳洲讀書,佢d 有澳籍返來澳洲住卻繼續要 home school,簡直匪夷所思,身邊所有人包括我自己同老公也提出不如讓小朋友返學讀書,好等佢地有正常既學校生活及社交,但佢地兩公婆一意孤行,既然佢地身為父母都咁決定,我地外人更加不會插手,真難為了他的仔女

水晶宮

candice0088 發表於 18-3-29 16:21
如果果個係我囝,我cut 晒佢既娛樂 佢去跳樓,我都無野好講...個細路變成咁父母責無旁貸!係自己錯...唔識 ...

都要睇個人小孩子本身,自問從小陪養佢讀書,阿爸亦是讀書人,書不離手,隨時看書看聖經,但個囡完全冇受到影響,不是不教自小就教。但佢偏吾聽

伯爵府

anson2007 發表於 18-3-29 15:07
佢地係香港定外國呀。仔女好慘。可能佢地自已吾覺得呀。但我外人睇覺得係。
...

就係啦,叔仔老婆係馬拉華僑,以前住馬拉,前年返回澳洲,現在澳洲繼續 home school,我同老公都覺得小朋友最慘,佢地兩公婆做的決定,但卻影響小朋友一生,但作為外人,我地也勸過了,也不便插手理別人的家事。

大宅

2018復活節勳章

mimi005 發表於 18-3-29 16:36
都要睇個人小孩子本身,自問從小陪養佢讀書,阿爸亦是讀書人,書不離手,隨時看書看聖經,但個囡完全冇受 ...

咁當然啦。小朋友唔係人造人。不會一式一樣...都愛睇書。 或者你和老公的影響不是令佢喜歡睇書而係令佢不抗拒睇書...

不喜歡...但需要既時候都會靠書去解決功課,解決問題...其實咁樣都好好架。

男爵府

陪月勳章

仔真係好難教。我那個小一,都激到我吐血。吾鐘意去補習社做功課,在家又不自動自覺做。第一次考試,英文69,數學79,中文81,常識90。到第二次考試,全線下跌,英文79進步了,其他數學61,中文69,常識70。唉,第二次仲出去俾補習社温,在家又温。學習態度差,踼一踼就動一下。不知道怎幫佢。有懷疑佢專注力不足,但又吾似

男爵府

馬爾太 發表於 18-3-29 09:37
我都係用專重讚賞呢套,但唔係放任囉。細時要培養正確生活態度同習慣,邊樣緊要邊樣冇咁緊要要識分。依家 ...

你又講得好啱,可唔可以再講多d方法?我都想學多d,thank you!
因為我女同樓主個仔同年,又係咁衰,學習態度差,已經收左佢部電話,但做功課最令我頭痛,前排老師要求佢每日回家準時做完功課,但轉個頭佢又打回原型我都承認細個太縱佢,而家日日鬧佢都唔肯聽,希望有人可以教下我點做

子爵府

runningma 發表於 18-3-29 17:27
你又講得好啱,可唔可以再講多d方法?我都想學多d,thank you!
因為我女同樓主個仔同年,又係咁衰,學習 ...

係我大女一年級時我要求佢返學要聽書,因為佢要返嚟教返媽咪架。小一第一個學期做功課我坐係佢隔離,呀女一路做就一路講呢條點做嗰條點做。佢一路做一路教就已經溫埋書。到下學期佢已經可以自己做功課。到細女我都係咁做。整整吓兩個會自己攪掂晒功課。做晒功課我就開 DVD俾佢哋睇,睇到食飯,跟住沖涼同瞓覺。星期六會用少少時間溫返嗰個星期嘅嘢(4科唔多),跟住就自由時間:返興趣班、公園、踩單車、游水等等。長假只會用2日掂學校嘢,期他日子只會玩。當然學校嘅3考安排都幫咗好多。

伯爵府

lilicatcat 發表於 18-3-28 17:26
我每日都同佢鬧交、唔做工課、唔温習、靜係一放学睇电視玩电話、成績越來越差、成曰講大話、上課玩、差D被 ...

我有時都係,特別係測考果段時間,真係想X佢,因我细個又乖又自動波,不頂嘴,但過後,我都會想,我地唔係係功課讀書破壞關係,我地就好好,仲有收電話同電視搖控係好重要,試下叫爸爸出聲,收左就唔洗鬧,講規舉,已可六日咩時間玩

首頁

尾頁

跳至