想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次已經係第二次iui,因為食藥冇乜效... 所以要靠打針....

第一次iui , 食一星期排卵藥, 加 Gonal F pen 自己打 4 次(打落唔痛), 點知d 卵都唔大... 補多支 溝粉 + 藥水 嘅特效針 (痛).... 再照都唔得.... 補多支 gonal f 75iu (唔係筆, 自己抽藥水.... 換左幼針筒都痛)- 終於打得破卵針(極痛)插左落去都抽番出黎.... 再插多次(後悔點解第一插唔忍住呢 T_T )
最終化學左.....

而家第二次 iui... 已經食完一星期藥開始打針,打番 Gonal F pen 今次一支筆打足 6 日 ! 已經打到 第3 日.... 希望d 卵乖乖長大, 內膜快快增厚.....

每次打針 打到好痛嘅時候我就會諗.... 生仔仲痛! 而家連呢d 少少痛都忍唔到, 學乜人生仔.... 咁又捱過.....

雖然未成功, 但呢條路真係有血有淚....

別墅

回覆 Joey1088 的帖子

加油啊!條路漫長但是值得的

大宅

回覆樓主

忍下吧,我做ivf, total 打左40支針⋯
懷孕之路漫長,加油!

大宅

shasha1010 發表於 18-3-28 22:50
回覆 Joey1088 的帖子

加油啊!條路漫長但是值得的

大家一齊努力, 加油加油

大宅

Mamolin 發表於 18-3-28 23:04
忍下吧,我做ivf, total 打左40支針⋯
懷孕之路漫長,加油!

嘩, 咁西利 ?! 你有冇打到好痛 ? 我都諗住今次唔成功就 行 IVF 之路......

雖然呢條路難行, 但總會見到彩虹....

大宅

Joey1088 發表於 18-3-28 22:29
今次已經係第二次iui,因為食藥冇乜效... 所以要靠打針....

第一次iui , 食一星期排卵藥, 加 Gonal F pen ...

加油丫.

姑娘教 鏈住肚臍以下左/右面, 打針90度快D插入去, 就唔痛 (唔知針筆係咪粗D所以痛?).

打得好, 無血出.

叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-3-29 11:32
加油丫.

筆型 唔痛架 ! 係 唔用筆型果d 先痛 , 唔知係打得太多打到痛, 定真係支針太粗.... 而家暫時OK , 希望唔洗再加針啦⋯⋯

有次試過拔支針出黎有血, 真係驚驚地架.... 不過都唔夠自己溝藥粉針恐怖, 好驚打左d 空氣入去...死左

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Joey1088 發表於 18-3-29 18:13
筆型 唔痛架 ! 係 唔用筆型果d 先痛 , 唔知係打得太多打到痛, 定真係支針太粗.... 而家暫時OK , 希望唔 ...

我姑娘教話係45度角入 ,(幼針), 仲有,佢同我講話打左一枝針筒的空氣入肚都唔緊要的。

打空氣死可能係我們睇戲d道友打血管先會發生

大宅

evip 發表於 18-3-30 08:28
我姑娘教話係45度角入 ,(幼針), 仲有,佢同我講話打左一枝針筒的空氣入肚都唔緊要的。

打空氣死可能係我 ...

Haha, 咁都係嘅.... 打肚應該冇咁易出事... 如果唔係都唔會俾d 人自己返屋企打 .....

每次落針都會有一刻猶疑, 我老公就會話: 快d 啦,求其插... 肚臍下方 3 隻手指 左,右 咁多位....左 d , 右d 都係咁啦⋯⋯d 藥會周圍走架嘛 =_=
真係俾佢激死 !

大宅

回覆樓主:

打打下就慣

大宅

Joey1088 發表於 18-3-30 11:24
Haha, 咁都係嘅.... 打肚應該冇咁易出事... 如果唔係都唔會俾d 人自己返屋企打 .....

每次落針都會有一刻 ...

點解唔叫老公幫手?雖然佢緊張時我都驚,但總好過自己插自己,我唔望住感覺好似好啲同快啲

別墅

babybaby69 發表於 18-3-30 13:24
點解唔叫老公幫手?雖然佢緊張時我都驚,但總好過自己插自己,我唔望住感覺好似好啲同快啲
...

我都曾經叫我老公幫手,但佢仲驚過我(emoji)。我第一次IUI打左12支針,溝粉個支堅痛同痺。我因為打針時太緊張,MIT實個肚腩打,搞到個肚兩邊瘀晒(emoji),但最終IUI都失敗左,好失望

大宅

Joey1088 發表於 18-3-28 23:12
嘩, 咁西利 ?! 你有冇打到好痛 ? 我都諗住今次唔成功就 行 IVF 之路......

雖然呢條路難行, 但總會 ...

其實就唔係太痛,支針唔好周圍撩就OK
打針其實好小事

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

mmbili 發表於 18-3-30 12:50
打打下就慣

希望唔洗打到慣就成功啦, 而家用筆型果隻都算 Ok , 暫時打左 5 次, 兩次失敗要抽針 重插

大宅

babybaby69 發表於 18-3-30 13:24
...

嘩, 佢?! 我真係信唔過.... 同埋打得多... 我發現有d 位打落去會好痛 , 我會選擇抽番出黎再搵位拮....
如果俾佢打 佢一定話 係會痛架啦,忍下.... 夾硬打d 藥水落去

大宅

okabenny 發表於 18-3-30 18:52
加油呀你, 之前我太太做iui,做ivf都打咗好多針落個肚皮到。 諗起嗰陣時,佢每次打針前我都要跳隻舞氹佢 ...

係呀, 真係好辛苦架 ! 所以你要好好錫老婆....

祝你地生個健康可愛小寶寶

別墅

回覆樓主

加油!我都係第二次打針iui成功!bb剛滿月!

大宅

aahahahk 發表於 18-3-31 12:31
加油!我都係第二次打針iui成功!bb剛滿月!

希望我可以同你一樣咁幸運 , 第 2 次搞掂 !

首頁

尾頁

跳至