夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我剛剛經歷第二次小產,我同老公都好唔開心,初頭佢都安慰我,但到後來,因為身體仲未復完, 我自己都好擔心, 佢都係, 跟住開始對我發脾氣⋯⋯有時候佢心情好返, 又好似無事咁, 但當我同佢傾, 想喺呢個假期,一齊去下郊外,散下心,佢又黎料,又發我脾氣。我可以點做?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁或者佢唔想去呢! 想係屋企休息下!

唔一定要聽你講, 先係好老公嘅! 搵個平衡位等大家都舒服相處!!!

複式洋房

cy101 發表於 18-3-30 19:35
咁或者佢唔想去呢! 想係屋企休息下!

唔一定要聽你講, 先係好老公嘅! 搵個平衡位等大家都舒服相處!!! ...

我知道,但如果唔講,唔理,都唔係解決方法。只係大家都唔去提,根本個心結都未解到

珍珠宮

千祈唔好同佢生bb, 而家已經向你發脾氣,將來有小朋友仲得了

公爵府

回覆樓主:

瞭解佢發脾原因先
恭賀新禧,迎春接福!

複式洋房

回覆樓主

始終每個人對憂傷的處理方法唔同,俾d時間佢吧,大家都唔開心 (emoji)

瑪瑙宮

咁可能佢唔想出去呢,

別墅

bearbearlo 發表於 18-3-30 18:11
我剛剛經歷第二次小產,我同老公都好唔開心,初頭佢都安慰我,但到後來,因為身體仲未復完, 我自己都好擔 ...

樓主建議你真係小心處理。我上年年頭都小產咗,都花咗啲時間又中又西咁調理。我老公初初都好細心照顧,但係開始發多咗脾氣,訓唔安食唔落。
嗰陣我都諗明明小產嗰個係我,做咩發我脾氣... 但係嗰陣我個人又虛虛地無乜點關注到

點知到無耐佢有情緒病要睇醫生食藥,到而家仲食緊。情緒病有好多成因,我唔知同我小產有無直接關係,但係我估間接緊有啲,所以建議樓主小心處理

禁止訪問

複式洋房

懶宅女 發表於 18-4-1 10:42
樓主建議你真係小心處理。我上年年頭都小產咗,都花咗啲時間又中又西咁調理。我老公初初都好細心照顧,但 ...

我老公佢就只係一提起件事, 就唔多想講, 如果再講, 就發脾氣⋯⋯
因為我地第二次小產,覺得要去驗清楚先再試下次。所以,唔提又唔得。
多謝你的建議。我會留意佢的小

別墅

bearbearlo 發表於 18-4-1 13:19
我老公佢就只係一提起件事, 就唔多想講, 如果再講, 就發脾氣⋯⋯
因為我地第二次小產,覺得要去驗清楚 ...

我有少少覺得我老公某程度想係因為我小產佢咩都做唔到就係度忟自己,覺得照顧唔到我etc,所以一下就元氣爆發

本身我係有諗過係咪個B 有得太突然 (其實都係有共識去製造嘅,不過無諗係嗰round 中),佢覺得未ready 所以有壓力,但係小產完成年都仲係咁....

複式洋房

懶宅女 發表於 18-4-1 19:26
我有少少覺得我老公某程度想係因為我小產佢咩都做唔到就係度忟自己,覺得照顧唔到我etc,所以一下就元氣爆 ...

你老公都係比以前容易發脾氣?因為你小產左?
我上次小產,佢又係咁,後來我揾左個佢一直都好尊敬的長輩同佢解釋,解釋左幾次,佢先想通,佢連佢自己爸,媽同佢傾,佢都唔聽。
但今次,我以為佢經曆過上次,會識得諗,但,都係咁。我都好怕佢會同你老公不樣,一年後都係咁。

別墅

bearbearlo 發表於 18-4-1 21:57
我上次小產,佢又係咁,後來我揾左個佢一直都好尊敬的長輩同 ...

係,時間點上,係我小產後開始...
我4月尾做藥流,之後睇咗個幾月醫生(因為話排唔清,搞咗輪,之後要調理),到5月尾度佢開始睇醫生...

其實我唔明男人諗唔明啲咩
頭三個月無咗係好不幸,但係唔係話好罕有,咪timing 唔啱,自己唔好彩囉

第一次嘅時候,你老公個長輩有無講佢唔明啲咩?

我唔想嚇你,但係我覺得我老公個case 嘅話,呢個timing 係佢個trigger point (咁當然佢有其他壓力位嘅)

當然你顧掂自己身體先,兩次好傷架

大宅

其實小產係好常見的事,大约佔成孕後6-7成,不過有D喺好初期已自然流走,所以唔知情下以為M來遲了<一一以上係我上次小產後醫院醫生同睇開婦科講的,那時我也36-7歲,之後冇特別調理,如常生活,年零後又再有了,我有個朋友子宮有畸形,醫生說不易有,他們打定輸數下,也是近40才有,所以只要沒有壓力下,而夫婦機能正常,是應沒有問題的

複式洋房

懶宅女 發表於 18-4-1 23:45
係,時間點上,係我小產後開始...
我4月尾做藥流,之後睇咗個幾月醫生(因為話排唔清,搞咗輪,之後要調理 ...

其實我都唔明男人,傷都係女人傷得多啦,佢根本就覺很係我身體差, 有左時又唔俾我去睇中醫, 可能去睇中醫,可能真係保得住,呢d無人知的,只係一味怪責我。
之前個長輩咪又係講過d,話早期流產都好好大機會呢d野.....
我明白今次我地係有準備,唔係意外,但洗唔洗咁耐都睇唔開,我仲慘過佢啦⋯⋯要瞓醫院又唔係佢,都要睇唔開

複式洋房

yau2012 發表於 18-4-1 23:46
其實小產係好常見的事,大约佔成孕後6-7成,不過有D喺好初期已自然流走,所以唔知情下以為M來遲了 ...

其實事實就係咁,因為大家都有期望,失望,傷心就肯定,但唔係我已經ok,佢仲喺度不停轉牛角尖,我地要面對佢,並唔係仲要責怪囉,好失望係佢竟然仲係咁睇唔開, 亦都唔想因爲咁,以後都係咁, 想盡快改善依家的關係

大宅

回覆 bearbearlo 的帖子

索性如常生活,唔好再提吧!

別墅

bearbearlo 發表於 18-4-2 00:39
其實事實就係咁,因為大家都有期望,失望,傷心就肯定,但唔係我已經ok,佢仲喺度不停轉牛角尖,我地要面 ...

其實我都唔敢再提生仔.... ai

子爵府

回覆樓主:

每件事對每個人影響都唔同,正如女士有產後抑鬱較多,但有啲家庭個女士無事,但男士產後抑鬱

如果你覺得你已企得返起身而佢都要,咁我覺得你比較用自己把尺嚟度佢。

依家其實佢需要咩呢?咁小產都係一個loss, 如果個男士情緒上未復元返, 佢都未ready迎接另一個小生命

你當佢係女士失去咗bb咁體諒吓佢。當然若你自都未過渡到,你亦未必做到,咁不如一齊去見吓社工或輔導,傾幾次可能會好啲

瑪瑙宮

bearbearlo 發表於 18-4-1 21:57
我上次小產,佢又係咁,後來我揾左個佢一直都好尊敬的長輩同 ...

佢咁困擾應該去見下輔導.

首頁

尾頁

跳至