少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

哥哥三歲半,弟弟兩歲。之前一路相處唔錯,好喜歡 follow 哥哥。近日菲姐姐返家鄕,屋企只凈印姐姐,弟弟突然皮氣轉差,仍開始 妒忌哥哥,哥哥要的,弟弟又要,經常爭媽媽疼。弟弟發皮氣時會打人,抓自己的臉,喊和大叫好耐,好難控制,我可以怎做?

回覆 pochaccoboy 的帖子

Hello pochaccoboy, 2歳小朋友忍耐力有限,未識得用說話講出自己需要,當表達唔到/ 遇到唔如意嘅事會用發脾氣/喊和大叫,會經常講”我會”或 ”我要/我唔要”,唔容易順從/配合,去吸引大人嘅注意,依D都係一種叛逆情緒,即係常常聽到”trouble2,係成長嘅必經階段。媽媽多留意弟弟嘅需要,多D同佢傾計、唱歌、講故事增加佢嘅說話能力,協助佢用簡單言語表達自己嘅需要/情緒。小朋友係遊戲中學習係最好架,例如係屋企同佢一齊玩角色扮演/交換身份遊戲,練習到溝通技巧,亦可以增加彼此了解架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-4 14:35

多謝你意見!會多d試下同細佬溝通。但眼見細佬咬、打哥哥偽時候,真的有d擔心會破壞兩兄弟的感情。哥哥由原本疼弟弟轉為不喜歡。
pochaccoboy 發表於 18-4-5 00:25
多謝你意見!會多d試下同細佬溝通。但眼見細佬咬、打哥哥偽時候,真的有d擔心會破壞兩兄弟的感情。哥哥由 ...

唔駛客氣 細佬仲細未識得體會別人感受、控制衝動、預見後果、社交的能力,如果見過別人”咬人” “打人”,佢會認為依D動作可以做的,係特定情況下,為左引起注意/釋放情緒,也會相同方式表達,如果佢打/咬哥哥,媽媽可以嘗試用收起玩具/唔去公園/唔去遊樂場玩作為處罰,同細佬用簡單直接語言溝通,哥哥亦需要時間去學習對細佬忍讓和理解,耐心聆聽哥哥和細佬想法,小朋友都鐘意被人讚同和認同,當哥哥細佬做得好/有進步時,多D講讚賞說話去加強佢地自信,媽媽鼓勵和愛係小朋友進步最大動力。加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-6 09:37
唔駛客氣 細佬仲細未識得體會別人感受、控制衝動、預見後果、社交的能力,如果見過別人”咬人” ...

另外想請教哥哥有時好固執唔聽人意見,有什麼辦法?早上又不願起床,起床必定喊住叫媽媽。另外當兩兄弟都一齊爭著媽媽,怎樣處理好?我通常時先處理哥哥,但弟弟又會哭。他們爸爸在外國工作,所以當我放工回家就經常黐住我。

哥哥固執, 係唔係最近先係咁呀? 留意下之前講過 "trouble 2"注意嘅嘢, 多d時間陪小朋友同留意佢地嘅需要。 一般2-3歲既小朋友每日瞓11-13小時,哥哥建立左睡眠常規未呀? 早上不願起身, 有可能唔夠瞓或者扭計, 媽媽試下比佢地早d瞓。 之前提過菲姐姐返家鄕, 凈返印姐姐, 屋企少左個人, 唔排除規則亂左,小朋友唔習慣, 缺少安全感, 都會扭計d, 起身時, 叫印姐姐幫手照顧下, 媽媽就唔使同時照顧二個小朋友啦。

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-9 15:03

哥哥固執, 係唔係最近先係咁呀? 留意下之前講過 "trouble 2"注意嘅嘢, 多d時間陪 ...

菲姐姐剛剛回港了,宜家好少少。的確放復活節他們比較遲起床,通常9點幾。但平日返學要 7:30起床,時間應該有亂了。
但平日我要返工,哥哥自己會入房自己碌下碌下就午睡。但一放假見到我就唔肯 Nap, 有時連 poo poo 都唔去。好固執。不過唔係現在的事,兩歲幾已經開始咁。
之前弟弟跟菲姐姐瞓,我同哥哥,菲姐姐返來我照叫細佬跟返佢,昨晚細佬喊到嘔,我唔想拎細佬感覺我唔要佢,所以今晚同佢地瞓,都搞左成個鐘,十點左右兩個都瞓左,算好好,之前復活節假試過搞到12點細佬先肯瞓。
不過唔知係咪我冇乜同佢放電?因為如果一拖二出街,我怕我 handle 唔到,有時只帶哥哥。

pochaccoboy 發表於 18-4-9 23:02

媽媽既要返工又要照顧2個年幼小朋友,的確唔容易,菲姐姐回到香港可以分擔媽媽照顧工作呀
哥哥和細佬仲好細,內心會十分敏感害怕被忽略,渴望得到媽媽更多的愛和關心,加上對媽媽嘅依戀/依賴,會鍾意媽媽擁抱/身體接觸,從而得到安全感,有時會出現爭寵表現,都代表佢地好鐘意您呀! 小朋友精力充沛,如果有每日落街做運動/跑跳,晚上自然會易D入睡,媽媽可以考慮同哥哥、細佬協調一拖二係出街時安排,去附近10分鐘開始,輪流做決定去邊度/玩什麼,如果2個都表現合作,就可以慢慢增加出街時間,考慮安排一星期中3日同哥哥、3日同細佬瞓,可以減少佢地因為憤怒、恐懼、不安等發展成為嫉妒嘅情緒,只要佢地明白媽媽嘅愛會平均分配,自然會容易D相處。支持您呀

別墅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

Hello! 海綿肚仔專家
之前提的問題,宜家改善左好多。但另一個又黎,我係 working mom,
我有兩個姐姐,一菲、一印,菲的自己有兩個孩子,現在已 8, 10歲。印是 single. 大仔三歲半,細仔兩歲。菲姐姐對佢地都幾嚴,經常話佢地,如食野坐得唔好,做野好慢等。

我大仔越來越唔鍾意聽菲姐姐話,大仔有時唔聽菲姐姐 話,菲姐姐d話調就會有d重咁話我阿仔。特別係我唔係屋企的時候,我係 cam 見到佢好似唔耐煩咁,d說話我聽得唔係好清楚,但有一次佢問我阿仔 " Are you boy or girl?",我阿仔好委屈咁答 boy. 我心唸,點解要問呢條問題?

我知道佢係希望佢做個乖的孩子,不過成日要阿仔咁做,唔 follow 又要話佢,怕對阿仔成長唔好。我放工一返屋企,阿仔就會好黐我,完全唔想工人同佢沖涼、擦牙、換衫,陪食飯,就算工人比指令佢,阿仔都會叫求命,要我在旁。

我已經同工人講過,叫佢唔好成日話大仔,但工人覺得佢明明同佢 deal 好,例如要收玩具、要點對細佬、唔好咩都no no no要聆聽大人說話等等。但阿仔應承完又唔做。但我覺得工人要求的,只是一般細佬的小問題 (唔知係咪我太鬆?)例如:阿仔好多 excuse 唔收玩具,成日話自己 no poo poo, 食野慢、收野慢,坐得唔直,會扭下扭下和細佬爭玩具。

但我對住阿仔,佢通常應承我的,他也會做。我工人話佢自己只係語調高音d咁同佢講,唔係罵佢,不過我在旁也會感受到佢唔耐煩的語調。佢話佢宜家好 confused, 唔知點教,我話良好的關係好重要,講咩可以做 instead of 唔可以做,阿仔係需面多d時間解釋,不過工人的回答我 feel 到佢唔開心,話自己做mother and baby sister 都無預到咁既問題,仲話自己宜家好似 not needed in the family, 叫我如果到了真的不需要佢就同佢講,我解釋我不是說他錯,我只是 foresee 到問題,怕會變得嚴重,而且阿仔開始大,成日比人話,而話極都唔聽就明顯無用,兩個關係只會愈來愈差,我唔想咁姐。

我尋日同大仔沖涼時問佢,鍾唔鍾意菲姐姐,佢話唔鍾意,我問點解,佢話佢好惡。佢話印姐姐好d,佢鍾意同印姐姐玩,不過印姐姐八月就會走,已請了另一個印姐姐。

呢個工人跟左我 三年幾,其實算是不錯的,係有d主見會講出黎,好鍾意d野整齊, 不過有時 tidy up 到我都唔知佢放係邊。試過我果期買多左衫 and 玩具,佢好直接咁講大多唔知點執,又試過建議我星期日唔好帶小朋友出街咁遲返,星期一我阿一會唔願起身返學,我 whatsapp 同佢講我聽到佢咁講我唔開心,我和阿仔需要 family time....佢之後 say so。有時候佢係 over 左d,雖然我視佢係家庭成員。不過之前外國朋友來家住幾天,佢話我工人好似主人婆咁,鍾意話事。所以我都唔知點好。佢唔多鍾意人話佢,佢今年12月會滿 contract. 但搵工人係一件好煩的事。佢工作表現係 ok 的。

pochaccoboy 發表於 18-4-27 08:56
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

Hello! 海綿肚仔專家

要小朋友服從大人指示,最重要有良好親子關係做基礎 同意媽媽採用正面管教方式教導小朋友,即係用有建設性,唔傷害小朋友自尊心嘅方法去幫助佢地建立良好嘅行為,用鼓勵、讚賞引導佢地學習到咩野係可以/唔可以做,菲姐姐嘅文化同我地唔同,佢嘅管教方式同媽媽有分別都好自然,所以哥哥會鐘意黐住媽媽。試下由媽媽同哥哥商量訂立基本規則,每日時間表,加強訓練哥哥自理能力,可以減少佢同菲姐姐角力機會。媽媽欣賞賞係小朋友進步動力,媽媽試下用貼紙表作為激勵,根據小朋友的程度,訂定一個清楚、明確、可達到目標,用貼紙表作為激勵,例如:在40分內完成午/晚飯,自己收玩具等。媽媽加油

首頁

尾頁

跳至