興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解種幾次都係種得唔好?今次以為掂,但又開始出問題,奇怪在下面近根位d葉有少少燶,但頂部仲係好綠,咩事呢?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

薄荷真係好粗生,但要有太陽及要多水,卻不能暴晒,我都係由小盆剪枝插到依家幾盆

男爵府

5R2H 發表於 18-4-6 15:20
薄荷真係好粗生,但要有太陽及要多水,卻不能暴晒,我都係由小盆剪枝插到依家幾盆
...
請問你幾耐淋一次水?幾耐加一次肥?我嗰棵近根位d葉有d燶,少少黃,好似有層霧咁,你有試過嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

未試過咁。每日淋水,冇定時落肥,但我D泥有溝左“肥料“(用兔屎發酵而成的堆肥泥),之後自由生長

子爵府

回覆樓主:

呢盆係剪枝插泥再生既第二代

男爵府

5R2H 發表於 18-4-6 19:17
未試過咁。每日淋水,冇定時落肥,但我D泥有溝左“肥料“(用兔屎發酵而成的堆肥泥),之後自由生長

...
好靚!好羨慕呀!

子爵府

回覆樓主

最近有冇施過肥?可能burn左?
I support autism acceptance!

男爵府

回覆 Jolly 的帖子

有呀,用香草專用一粒一粒嘅有機肥,我覺得d葉唔係燶咁簡單,但又唔知咩問題。

子爵府

回覆樓主

如果冇其他特別搞作,只係施左肥,咁就似係肥傷喇。睇下有冇多余肥粒係泥上面,可以移走。可能放得太近根部。通常肥粒要放邊邊位,唔好掂到根。如果香草已經變得大盆同根已生到盆邊去,三個方案,一係換大點個盆,二可以加一層泥在面,三唔好用肥粒改用液肥。
衣家burn左嘅葉就剪左佢,再生應該會好些。

子爵府

回覆樓主

你仲話可能有其他問題係咪?形容來聽下。

Mint係易養但都有麻煩野要留意。例如mint好易有紅蜘蛛,仲有board mite, 有時仲有虫蛀。可以google 下。

男爵府

原來唔可以將肥放近根?我唔知呀,其實點解每粒肥唔可以距離太近?怕咸親同一個位置?

男爵府

個問題係d葉好似唔止係燶,我覺得佢好似有一層嘢,唔係好清咁,但睇過底部冇蟲,冇其他嘢,亦只係近根位d葉先有問題,近頂位d葉仍然好好。

子爵府

回覆樓主

肥粒直接掂到根係會burn的。養其他植物都一樣唔好比肥粒同根有direct contact. 肥粒好處係可以慢慢溶解做長效施肥,肥水就短效,水過鴨背就冇左。明嗎?
覺得下面嘅葉唔好就剪走佢睇下點。

https://www1.nparks.gov.sg/mygreenspace/issue-37-vol-2-2018/gardening/diy-remedies-for-the-home-garden

呢個文章我朋友寫的,不妨參考下。

男爵府

Jolly,多謝你呀,我又學多咗啦!

子爵府

salau 發表於 18-4-8 11:09

Jolly,多謝你呀,我又學多咗啦!

大家研究下,唔駛多謝。
我呢邊有個賣富貴花的uncle成日講,會種花的女人最靚。

mcyw888    發表於 18-5-16 15:29

子爵府

回覆 5R2H 的帖子

請問怎樣食用?thanks!

子爵府

濼濼媽 發表於 18-4-11 14:08
回覆 5R2H 的帖子

請問怎樣食用?thanks!

新鮮用來泡茶好清新,另外又可以做成鹹薄荷喉嚨唔舒服就冲水飲

子爵府

回覆 5R2H 的帖子

鹹薄荷怎樣整?因我家都種了一盆

子爵府

濼濼媽 發表於 18-4-12 11:23
回覆 5R2H 的帖子

鹹薄荷怎樣整?因我家都種了一盆

將枝連葉剪下,用水冲洗下,攤開吹乾身(即係唔濕),用D粗鹽抓幾下,放入樽yip大約2星期就得。用時取出一兩條來泡水/茶,通常薄荷生得太多就會剪一批來yip, 送比朋友多。

子爵府

回覆 5R2H 的帖子

多謝你呀,我又學到野了

首頁

尾頁

跳至