自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近排住果度附近開左狗鋪,行出行入都有大狗,係人咁高果D大狗,
仲要好熱情,係有帶狗繩,但唔係俾隻狗自己拖住條繩行囉~
我驚狗,只能企定定,同不停同狗主講,我驚狗架,我真係驚狗架,你捉住佢先喇,
狗主淡淡然咁拖返住隻狗,隻狗仲想不停衝埋黎,仲話佢唔咬人,
但我想講,隻狗好熱情衝埋黎吠我,又聞我,我真係驚到震架,
我知我反應大,我知佢唔咬人,但我真係極驚囉,狗主愛狗係正常,
但可否顧及下,係有人會驚狗架

伯爵府

回覆樓主

有研究話, 養大狗既人, 唔多唔少有d心理變態( 除看門口用)同無安全感。 所以你越驚, 佢越開心, 越有優越感。

#遇左俾人插
#留意返個研究唔係我作

伯爵府

回覆樓主:

其實我都驚大狗,細狗就好少少

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我反而驚細狗,因為會冇啦啦唔知邊度衝出黎吠,真係嚇一嚇,大狗咁大隻點都睇到佢係邊,我唔討厭狗,但唔中二比狗撲

感激遇上你~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

moniko 發表於 18-4-9 13:26
有研究話, 養大狗既人, 唔多唔少有d心理變態( 除看門口用)同無安全感。 所以你越驚, 佢越開心, 越有 ...

記得係咩研究報告嗎?都有興趣想睇吓

有養開狗,佢地性格以品種分別較大,但一般嚟講同樣有家訓,大狗比細狗溫馴好多,細狗癲起上嚟大狗都會怕左佢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前都驚狗的,明白你嗰種震法,不過而家養咗隻中型狗,我自己好小帶佢出旺區,通常喺自己屋苑附近行,或者車佢去狗公園,盡量唔想嚇到人,當然,出街一定會落狗繩同拖到實一實,唔會立亂俾佢哄人,除非對方唔怕狗同佢玩。

男爵府

回覆樓主

我都驚狗,我好明白嗰種感受,我唔係怕隻狗咬我,係唔可以行近我,但好多狗主唔明!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都驚狗。
試過為咗避開隻狗(有主人在旁,但鬆左狗帶),
我唯有行去第二度,可能幅地有草又有少少濕,我唔小心PK左。
當然,我唔係要怪任何人,只係覺得如果狗主係街可以拖實隻狗,
對我們怕狗嘅人會安心D

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我完全明白你,我好驚狗 大細都驚

珍珠宮

曈曈媽咪 發表於 18-4-9 13:20
近排住果度附近開左狗鋪,行出行入都有大狗,係人咁高果D大狗,
仲要好熱情,係有帶狗繩,但唔係俾隻狗自己 ...

我隻狗唔咬人架! 唔咬人嗰時咪唔咬人囉《———我老公金句

oasis18    發表於 18-4-9 17:06
oasis18    發表於 18-4-9 17:06

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

越細隻既狗,越神經質,咬人機會更高。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

Conybrownbb 發表於 18-4-9 13:29
其實我都驚大狗,細狗就好少少

首先我明白驚嘅人真係會好驚
因為我以前都驚
而家我有養一隻中型唐狗、一隻細身名種
唐狗去到人多嘅地方咩都驚
有時見人就撲
我都會講唔好意思
但我有狗繩,都肯定唔會掂到對方
有時太接近,我會捉實拉近我
等對方可以走過先

我想表達,互相包容世界會更美好
我家細狗會咬人,唐狗反而好溫馴
偏偏有些人只睇外表去判斷

無意話樓主或其他驚狗嘅人
我而家都驚唔拖繩嘅狗
不分大小品種

珍珠宮

2018復活節勳章

maria2014 發表於 18-4-9 13:39
我都驚狗。
試過為咗避開隻狗(有主人在旁,但鬆左狗帶),
我唯有行去第二度,可能幅地有草又有少少濕,我 ...

有次有個主人有用狗帶,但條伸縮帶放到好遠嗰隻(我稱之為紙鷂狗),嗰隻狗“控”埋我度,我好驚咁縮埋牆角震哂但唔敢郁,個主人見到我咁驚無拉開隻狗不特止仲一直哈哈大笑

子爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-4-9 13:37
我以前都驚狗的,明白你嗰種震法,不過而家養咗隻中型狗,我自己好小帶佢出旺區,通常喺自己屋苑附近行,或 ...

可惜,唔係個個狗主都好似你會為人著想
所以怕狗嘅我地,唯有避得就避

大宅

回覆樓主:

對養狗嘅人黎講,佢地隻狗等如佢嘅仔女,你竟然驚佢“仔女”?!佢點會順氣。

我小朋友驚狗,見到狗會靜靜退到我身後,都遭到狗主白眼

公爵府

我乜狗都驚 係尖叫嗰隻

水晶宮

回覆樓主:

有次屋苑轉角突然有隻大狗衝埋來無繩無口罩,正常都驚一驚縮開,點知個狗主黑晒面反眼,覺得大驚小怪,其實就算衝出的是個人都嚇一嚇啦,點解係你隻狗就啱晒

子爵府

2024年龍年勳章

nainaitze 發表於 18-4-9 13:44
有次有個主人有用狗帶,但條伸縮帶放到好遠嗰隻(我稱之為紙鷂狗),嗰隻狗“控”埋我度,我好驚咁縮埋牆 ...

好過份,我諗我會驚到喊出泥

寶石宮

2023年兔年勳章

總好過無聲狗咬死人

翡翠宮

YAC0601 發表於 18-4-9 13:37
我都驚狗,我好明白嗰種感受,我唔係怕隻狗咬我,係唔可以行近我,但好多狗主唔明!
...

me too

首頁

尾頁

跳至