嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

請問有無人jm的小朋友連續出風(賴)幾日,是否都知原因。因小囡巳出幾日睇咗醫生,但醫生都說不知甚麼過敏,只開了抗敏藥给她,擔心她再出,所以請教大家。

大宅

回覆樓主:

我囝細過都出過幾次,不過次次係因為食左某類食物先起,起風賴最好睇中醫,清一清啲濕毒

大宅

2024年龍年勳章

samanthayip124 發表於 18-4-17 09:25
我囝細過都出過幾次,不過次次係因為食左某類食物先起,起風賴最好睇中醫,清一清啲濕毒
...

請問你仔仔出緊時去睇中醫,定退咗風癩才睇。因我女食完抗敏藥就退,唔食就起,所以都唔知点好。

大宅

Maggieb1122 發表於 18-4-17 22:43
請問你仔仔出緊時去睇中醫,定退咗風癩才睇。因我女食完抗敏藥就退,唔食就起,所以都唔知点好。
...

我小朋友唔痕之後就會去睇中醫,通常食幾劑藥就冇事,有時轉天氣都會起,每次都有睇中醫。但好似你咁一好返又出,我囝就未試過,不過如果你小朋友唔怕苦我覺得可以試下睇中醫,始終食太多西藥都唔好

大宅

2024年龍年勳章

samanthayip124 發表於 18-4-17 23:24
我小朋友唔痕之後就會去睇中醫,通常食幾劑藥就冇事,有時轉天氣都會起,每次都有睇中醫。但好似你咁一好 ...

唔該你
Maggieb1122 發表於 18-4-9 13:20
請問有無人jm的小朋友連續出風(賴)幾日,是否都知原因。因小囡巳出幾日睇咗醫生,但醫生都說不知甚麼過敏 ...
Hello Maggieb1122, 出風癩常見原因係身體對某d外來物質產生過敏反應,譬如比昆蟲咬、接觸到化學物 (例如洗衣粉, 沖涼液)、塵蟎、花粉等,建議媽媽留意下小朋友接觸到乜嘢會起風癩, 搵出致敏源, 盡量避開。仲有保持家居環境清潔,床單/枕頭袋洗完最好曬太陽, 有助減少塵蟎架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

2024年龍年勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-19 17:30
Hello Maggieb1122, 出風癩常見原因係身體對某d外來物質產生過敏反應,譬如比昆蟲咬、接觸到化學物 (例如洗 ...

唔該你
Maggieb1122 發表於 18-4-19 23:12
唔該你

風癩主要原因仍然不明,免疫力好D 會有幫助,飲食同運動好重要,均衡飲食吸收多元化營多飲水改善血液循環、新陳代謝,有助將廢物或毒素從尿液中排出體外,每日帶小朋友去遊樂埸玩,曬曬太陽,呼吸新鮮空氣,舒展筋骨,有做運動小朋友,身體都會強健D

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

多數抵抗力差就會出風賴

複式洋房

回覆樓主

大家幫我睇下,呢啲係埋出風,有時兩只腳係咁摩擦,好似好痕咁,有時呢度消左果度又起左

大宅

2024年龍年勳章

Bennylui2281 發表於 18-5-26 12:58
大家幫我睇下,呢啲係埋出風,有時兩只腳係咁摩擦,好似好痕咁,有時呢度消左果度又起左

係風癩,最好快帶他睇醫生。

複式洋房

Maggieb1122 發表於 18-5-26 13:14
係風癩,最好快帶他睇醫生。

其實我自己皮膚都係咁,有十年咁耐,個女係埋似我,尼D係埋會遺傳,如果個女似我咁好唔返就慘啦,皮膚咁樣好煩惱,一R痕就起風,有陣時人地見到都好尷尬,好似皮膚病咁

大宅

2024年龍年勳章

Bennylui2281 發表於 18-5-26 14:14
其實我自己皮膚都係咁,有十年咁耐,個女係埋似我,尼D係埋會遺傳,如果個女似我咁好唔返就慘啦,皮膚咁樣 ...

唔好咁擔心,睇醫生先,你女女應該好快好返。加油

首頁

尾頁

跳至