論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係請海外印傭姐姐(未出過國工作),係屋企既獨生女,有一仔一女,係4歲同10歲。我2月尾申請姐姐黎,照顧我三個小朋友,3月20號收到已批VISA, 4月6日就黎到香港。
申請途中我吾洗左催右催Anget. ANGET全程跟得好足..

姐姐翻屋企既時候.已經好主動執野.抹廚房.掃地拖地.
做到成11點都吾訓..同佢傾左陣計..
叫佢7點起身.佢就話6點起身無問題!
叫佢10點訓.佢就成11點先訓.
好主動工作,冇黑面,好好笑容.

今日第5日,差不多夜晚12點既時候,佢聽到我話肚餓,佢都要出黎煮埋麵我食先.
我已經話吾洗,叫佢入房休息,同佢講已收工喇..
姐姐就講左句:太太無問題喇,你係太太嘛<聽完我係開心既>

*我俾左兩本書姐姐睇,係翻譯香港-印尼文 日常生活用語既。
當中有句:放假先可以化妝.
姐姐同我講(太太,我吾洗放假,我吾放假無問題)
我一早已經知道姐姐話吾放假,因為佢話要搵錢俾家人同小朋友.
而且佢出街就要用錢,所以吾放假。。
呢個印姐好有禮貌,成日太太先生前,太太先生後。(相反以前個菲就冇乜禮貌)
有時我提點佢,佢會即刻一句,吾好意思太太,我明白啦。
早晨,晚安,都會講。。

希望呢個姐姐可以Keep住甘好丫。。謝謝Anget既用心。
不過有JM搵過我Anget都話佢好老實

大宅

babii.yan 發表於 18-4-10 02:25
我係請海外印傭姐姐(未出過國工作),係屋企既獨生女,有一仔一女,係4歲同10歲。我2月尾申請姐姐黎,照顧 ...
可以一直keep到落去至好

大宅

Bobo.young 發表於 18-4-10 11:01
可以一直keep到落去至好
係啊,希望佢真心可以甘有心做落去。

大宅

回覆樓主

同我情況有啲相似,而家個印姐算係咁,雖然不是好醒,但已經俾之前個菲好十萬倍。
琴日仲無意中發現之前個賓妹係我屋企影左好多性感相,痴線架!雖然佢已經走左但見到啲相都好嬲。

大宅

abbc2015 發表於 18-4-10 12:25
同我情況有啲相似,而家個印姐算係咁,雖然不是好醒,但已經俾之前個菲好十萬倍。
琴日仲無意中發現之前個 ...
我之前個菲姐又係甘,又攬我啲公仔影相&#128584;有病架。我個印姐好俾心機做,一有時間就同啲小朋友唱英文歌。

大宅

babii.yan 發表於 18-4-10 02:25
我係請海外印傭姐姐(未出過國工作),係屋企既獨生女,有一仔一女,係4歲同10歲。我2月尾申請姐姐黎,照顧 ...

海外印完全冇出過國,溝通冇問題?完全明白你意思

大宅

cutie_sheep 發表於 18-4-10 21:05
要做手勢同翻譯加書。完全冇問題..

大宅

cutie_sheep 發表於 18-4-10 21:05
同埋佢係學校有學.少少實識聽,少少會明白..

大宅

回覆樓主

我個印都係第一次來香港,但好意外佢識既中文比我想像中多,原來係印尼學了一個月廣東話,呢樣真係好讚!

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

大宅

大宅

首頁

尾頁

跳至