婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個女今年十幾歲,但是經痛十分嚴重,一痛起來便無法上學,有時更要打止痛針,每次食咗醫生開的止痛藥都唔得。她已經戒咗食生冷野凍野好耐,都有keep住做運動,但是都不行。她看了幾個中醫,但是一個都冇效,所以最近她冇再睇,反而我成日煲去濕湯比她飲。
她一痛起上來,就咩都做不到,連考試都要中途走,她真是痛得好厲害,都睇過婦科醫生,照過唔係有瘤之類嘅。
我想問點樣可以唔痛?或者有冇治經痛有效的中醫可以介紹?

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我本身都經痛嚴重,生左個仔都仲係痛到要食止痛藥,痛到暈都試過無數次。最新半年,同事介紹我飲桑寄生蓮子蛋茶,每個月都飲幾次,最好後黎經前一兩日都飲,而家經痛情況已經好輕微,只係少少腹部唔舒服,可以唔洗食藥。其實有時間可以自己煲,但好似我咁返工唔得閒既,就去鴻福堂買,廿幾蚊一包,滾番熱就飲得,好方便。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

chcr 發表於 18-4-13 10:53
我個女今年十幾歲,但是經痛十分嚴重,一痛起來便無法上學,有時更要打止痛針,每次食咗醫生開的止痛藥都唔 ...

我以前同妳個女一樣不過我睇西醫食藥 (呢種藥應該唔啱妳個女食),後尾有時間就去搵中醫慢慢調理.... 宜家冇事嚕

大宅

回覆樓主:

別墅

我個女今年十幾歲,但是經痛十分嚴重,一痛起來便無法上學,有時更要打止痛針,每次食咗醫生開的止痛藥都唔 ...

真係可以試下樓上有JM講架 桑寄生茶
好易煲,又唔難飲
當糖水咁飲,如果咁嚴重,可以飲密D,可以一星期飲一至兩次,來經前果幾日我自己會日日飲!
我以前都係會經痛到又嘔又企唔到起身,有朋友介紹後,飲呢個明顯有好大改變!
試下啦,有d中式糖水舖都有賣架!

禁止訪問

大宅

禁似我,痛完前兩三日就好似死過返生咁 依家仔仔5歲了,M黎依然痛到做吾到野仲發軟蹄,每個月都靠止痛葯咋

男爵府

CatKatCat 發表於 18-4-18 15:40
佢痛就唔好亂咁煲去濕湯俾佢
可能佢氣血都虛 運動唔可以劇烈 唔係更衰
平時煲下啲補血氣湯水好過啦
之前有中醫教:4物(好似),紅棗,姜,黑糖 煲水飲

別墅

茄紅素 發表於 18-4-17 23:00
真係可以試下樓上有JM講架 桑寄生茶
好易煲,又唔難飲
當糖水咁飲,如果咁嚴重,可以飲密D,可以一星期飲一 ...

你點飲法? 你飲左幾耐,m開始唔痛ar?

別墅

RUBYWWW 發表於 18-5-3 00:25
你點飲法? 你飲左幾耐,m開始唔痛ar?

其實你每個月來前開始飲,第一次飲都好健效架!但最好飲密D la ,一星期2,3次
通常我預黎前3日會日日飲!
如果可以,你當糖水咁,間唔時飲下

別墅

茄紅素 發表於 18-5-3 10:47
其實你每個月來前開始飲,第一次飲都好健效架!但最好飲密D la ,一星期2,3次
通常我預黎前3日會日日飲!
...

1日1碗? 飲左,會唔會令m早do黎架?

大宅

我自細都有M痛問題,都幾辛苦,返唔到學返唔到工,當然也有睇醫生,結果都是冇用既,我經驗是食散X痛+白花油比較有效,日日袋定止痛藥,M來一覺得少少痛就食同搽油,在屋企就用暖水袋敷肚,否則到好痛先食藥係冇乜用,不過我痛足好多年直到生左Bb, 經痛真是好慘

別墅

RUBYWWW 發表於 18-5-3 14:45
1日1碗? 飲左,會唔會令m早do黎架?

唔架,佢唔係谷M作用,佢係咩行氣活血之類,唔涼又唔熱(中醫角度)
我自己飲完都會無咁多血塊!
如果你擔心,你可試下,m度前兩三日隔日飲!

別墅

茄紅素 發表於 18-5-4 02:42
唔架,佢唔係谷M作用,佢係咩行氣活血之類,唔涼又唔熱(中醫角度)
我自己飲完都會無咁多血塊!
如果你擔 ...

我其實覺得都幾好飲,呢個星期日日飲,驚太多?因為應該下星期M. 希望有幫助。

別墅

RUBYWWW 發表於 18-5-4 08:37
我其實覺得都幾好飲,呢個星期日日飲,驚太多?因為應該下星期M. 希望有幫助。
...

佢男女老幼都飲得,你咪當日日飲緊糖水炸嗎!無咩所謂!你睇左第一次效果先!
如果有明顯改善,你咪來完M之後果個星期開始兩三日飲一次,差唔多來m果個星期飲返密少少! 我自己飲過幾個月之後,因為懶左,有時無飲都唔會有以前咁誇張痛!
不過大前提,要盡介凍飲,生冷食物呀!

別墅

茄紅素 發表於 18-5-4 12:08
佢男女老幼都飲得,你咪當日日飲緊糖水炸嗎!無咩所謂!你睇左第一次效果先!
如果有明顯改善,你咪來完M ...

我介生冷野好耐啦,但都m痛、希望飲桑寄生有用啦(emoji)

別墅

RUBYWWW 發表於 18-5-4 20:06
我介生冷野好耐啦,但都m痛、希望飲桑寄生有用啦(emoji)

加油!我都明白!試下啦!
人地話落蛋煲會更見效架!

別墅

茄紅素 發表於 18-5-5 00:40
加油!我都明白!試下啦!
人地話落蛋煲會更見效架!

好(emoji)(emoji)試下先(emoji)

珍珠宮

我女都有類似情況,我媽介紹咗我女食一隻supplements,效果好似好好,無咩點痛。

別墅

cakii 發表於 18-5-6 18:12
我女都有類似情況,我媽介紹咗我女食一隻supplements,效果好似好好,無咩點痛。
...

邊隻supplement?

首頁

尾頁

跳至