論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好可憐,而家d完約姐姐真係勁揀工,今日約左3個工人見,最後係見得1個,2個甩底。

但黎見呢個係我最鍾意既,07年8月黎hk,之前係dubai做過2年,現僱主唔係hk人,下個月就會relocation,唔帶佢去,所以3月1日就通知佢,扣埋假,佢會做到3月27日。佢時間好配合到我,個樣ok,似我而家果個既style,整齊但唔係隻雀果d,英文好,interview既時候都好cheerful,一切都好合心水。唯一就係provide唔到正式既reference letter,以佢講,佢現僱主曾經refer佢去佢朋友屋企做,但由於佢去過果個朋友屋企幾次,中間有同過呢位朋友既賓賓傾計,知道佢係炒過好幾個工人,所以佢唔想係果度做,點知就係因為咁,佢現僱主嬲左佢,話佢一定會後悔呢個決定,就唔願意收到想請佢既人來電問佢既工作情況。

工人主要係照顧我2歲既女,我同老公好多時間都唔係屋企,真係大家講個信字,佢唔太過份,我地對工人既要求都唔會太straight,底線係一定要照顧得我女妥妥當當。agent就話,佢其實應該唔會係做錯野,or 有d 好不能接受既行為,如果唔係佢僱主唔會提前通知佢,叫佢做到3月尾。而今日係特登放佢出黎interview,叫佢interview後,順便買送返屋企煮飯。

佢話會再問下現僱主,希望佢肯幫手,佢話佢知一個電話號碼係好重要。大家覺得咁請唔講得過?請大家精明既媽咪俾d意見。thanks

複式洋房

我就一定唔會請,冇refer,佢講咩都得啦.
agent講嘅野,我會有保留囉!

禁止訪問

別墅

唉!我都知博唔過 但真係幾o岩心水,希望佢今晚求到佢僱主,准我打俾佢啦。

大宅

現任僱主唔俾reference, 那麼前任任何僱主都沒有人肯俾reference嗎? 如果一個都無, 咁就真係博唔過啦。

大宅

原帖由 bobobooo 於 09-3-22 00:20 發表
好可憐,而家d完約姐姐真係勁揀工,今日約左3個工人見,最後係見得1個,2個甩底。

但黎見呢個係我最鍾意既,07年8月黎hk,之前係dubai做過2年,現僱主唔係hk人,下個月就會relocation,唔帶佢去,所以3月1日就通知佢,扣埋假,佢會做到3月27 ...

講法有啲出入喎,!個工人話僱主嬲佢唔去佢介紹既朋友度做,所以唔太願意收到有人問佢工人工作表現既電話right?但agent又話佢舊主特登放佢出嚟見工,又提早通知佢三月尾要進等仲叫佢買餸返屋企???咁即係點呀??你唔覺得有好大問題咩??個agent 同工人都好唔可靠喎!!事實我正打算炒我個工人,但都只係會俾一個月通知,佢借財仔、偷我企好多大大小小物件但無偷過錢、兩星期都唔洗底褲、無心工作成日發白日夢要去加拿大同倫敦....等,算唔算有問題呢?我俾一個月通知佢,叫我媽嚟住一個月睇實屋企,就係咁啦,所以你in果位工人個僱主炒佢都可能係呢個原因,而我亦都唔不算俾refrence letter佢囉,因為唔想下一手僱主受害。

大宅

我覺得好似有D信唔過wor,佢都唔算係完約工人啦!Agent 多數會幫D工人講嘢。你考慮清楚先。

事關我今曰都炒咗個工人,佢又係個斯斯文文, 英文又唔差,但係揍小朋友勁唔掂,有幾次爭D發生意外,但係鬧極佢都係一樣,當我冇到。所以唔好信表面ar,要實際証明,我估佢聽日去interview都會作嘢(e.g. 話我要移民)。佢今晚仲sms我叫我比封reference letter,我係咪可以唔理佢ga?
:-D

別墅

下次真係要問清楚,有哂reference先去見,其實我去之前都想問清楚個agent架喇,見佢都約到3個,唸住點先有一兩個有reference gwa。誰不知......只怪自己女細啦。講真,我相信自己果份都係一份好工,現任工人係我親戚既工人介紹,佢地2個係極friend,每個星期都會一齊。

我親戚個工人剛呢個星期四完約,因已工作4年,工作ok但並不好到值俾long-service,所以不再續約。我工人星期二晚resign,我屋企人即時問佢工人知唔知,佢好驚訝話唔知,如果佢知,佢一定黎打我份工,而唔會去新僱主度。

果位工人,而家就係搵左各位賓姐既dream job,sir 同madam都要返工,得一個女,7歲,無老人家,返全日小學,有獨立房俾佢。

別墅

bobobooo,

Can you ask the maid to work couple hours in your house, then you can see her altitude, and can give you more confidence to hire her.

I've been interviewing some maids, one of them I think she is ok, she is police and always smile, but when she do a trial out, seems like she doesn't know how to do housework properly, more important it's her altitude that I cannot accept.

原帖由 bobobooo 於 09-3-22 00:20 發表

但黎見呢個係我最鍾意既,07年8月黎hk,之前係dubai做過2年,現僱主唔係hk人,下個月就會relocation,唔帶佢去,所以3月1日就通知佢,扣埋假,佢會做到3月27 ...

大宅

我都覺得唔可信囉.....無理由放佢出0黎interview,但同時又話嬲0左佢,唔俾reference佢囉.....都係諗清楚好!我之前個印就係斷約,無reference,話僱主relocate 0左返大陸,無辦法搵到佢.....結果,呢位印姐咪搞到要報警告佢虐兒,仲好寸咀話唔怕搵唔到工,之前自己都係咁啦,咪又搵到你份工!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你講o既情景似曾相識, 我隻偷錢工人嗰時又係話俾我聽佢僱主介紹佢去僱主朋友度做, 但因為偷錢工人唔鈡意嗰個女人, 所以冇去做, 佢僱主又係唔鈡意喎! 但佢主動俾佢僱主電話我, 我有聯絡過佢, 佢仲話俾我聽佢手腳冇問題, 當然後尾發現全部唔係啦! 勁打斧頭(接近$50整一碟薯仔肉排), 屋企食油, 香皂極速消失(唔係消耗), 未經我同意喺百佳賺我啲分, 跟手喺我o既消費單上redeem現金($20)再返嚟問我攞返嗰$20(賺我o既分redeem現金仲要話係佢啲錢), 為咗賺分特登去超巿買貴雞翼, 唔去街巿買(哩啲情況如果喺公司生意上廉署都拉咗佢啦), 佢走咗之後先發現小朋友錢箱啲錢唔見晒, 連有鎖頭o既鐵箱仔(專儲97特別版錢幣)啲錢都俾佢"了"晒, 走咗後2個月收到財仔追數信. 以上全部係操守o既問題, 都仲未數佢做嘢幾唔掂!

而家諗返轉頭, 佢主動俾佢前僱主電話我都唔知係唔係agent扮! 因為由頭到尾佢冇提過工人名, 我又唔醒目唔識點樣chock佢!

別墅

就算有ref. letter 我都唔會請, 之前請嗰個就係咁, interview時同到我home時係兩個attitude. 佢以為我湊bb等工人用唔會炒佢, 點知佢係我屋企做唔夠24hrs就比我炒左.....我唔會再請未完約工人

珍珠宮

我都覺得係作古仔......
Interview呢家嘢, 其實好似警察查案一樣, 用傾計嘅方式, 反覆咁問, 有講大話的話, 一定有破綻!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

No

就算有信都未必可信,更何況冇

禁止訪問

別墅

Don't believe!!!!!!!!!
I am employed a 'not finish contract'.
When I interview her, the agent said her boss want to change a bun bun instead of indo.
And I ask her give the ref. letter or ex-boss telephone no. to me,the maid said her boss change the no. already.......

They will say a lot ,a lot and a lot.
i am now so regret to employ her.

She ...
1. always bad face.
2. no answer to me(no response, very 'inch').
3. watch Class III at home.
4.told her many many time ..separate her trousers to wash. But, she wash her trouser with my daughter's clothes.
5.don't want to follow my instruction.
6. .....so much....

So, don't hire a non-finish contract Maid..

複式洋房

千奇咪搏!

我工人姐姐講過D斷約工人俾$9,XXX 僱傭公司,AGENCY 會好努力幫D斷約工人搵工!

別墅

而家出黎搵工嘅本地工人,個個都好揀工(包括斷約個啲),質素又唔係好,呢到都好多人請左都好快炒,真係搏唔過再請本地工人.有本地經驗,已經開始變質,我寧願請海外,起碼有大半年可安穩渡過.我之前炒嗰個夠個樣純兼cheerful,到頭來咪又係懶,唔聽教,講大話兼駁咀,最後佢咪又係搵到水魚(係我無俾reference letter 嘅情況下).

別墅

NO NO NO NO NO!!!! dont employ the maid without reference. if you want to employ a local maid, MUST insist her to let you contact her previous boss, otherwise, NO WAY!!! i have employed a maid who are willing me to contact her previous boss and i can ask many questions. now, my maid is very good.

原帖由 mavisw 於 09-3-22 22:39 發表
而家出黎搵工嘅本地工人,個個都好揀工(包括斷約個啲),質素又唔係好,呢到都好多人請左都好快炒,真係搏唔過再請本地工人.有本地經驗,已經開始變質,我寧願請海外,起碼有大半年可安穩渡過.我之前炒嗰個夠個樣純兼cheerfu ...

複式洋房

原帖由 bobobooo 於 09-3-22 00:32 發表
唉!我都知博唔過 但真係幾o岩心水,希望佢今晚求到佢僱主,准我打俾佢啦。

小心佢哋可以叫agency扮僱主call你, 我中過招啦!!

首頁

尾頁

跳至