興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我在花墟買了盤迷你玖瑰花, 無耐發現葉底似有虫蛋, 咁我剪走D有虫蛋的葉, 剪完又有, 剪完又有. 請問如何防虫? 玖瑰放窗外, 有陽光, 通爽.

子爵府

Happie 發表於 18-4-20 13:19
我在花墟買了盤迷你玖瑰花, 無耐發現葉底似有虫蛋, 咁我剪走D有虫蛋的葉, 剪完又有, 剪完又有. 請問如何 ...

咩樣?有相會清楚些。
基本上玫瑰係屬於難度高嘅花。養護玫瑰有好多工作。
I support autism acceptance!

男爵府

Jolly 發表於 18-5-1 22:01
咩樣?有相會清楚些。
基本上玫瑰係屬於難度高嘅花。養護玫瑰有好多工作。
...
感謝回覆 葉子給我剪光了 影唔到相 請問平日有什麼 維護工作要做呢

男爵府

日前我 噴了Bio kill 殺蟲水 未知效果可否持久
歡迎提點指導 種植玫瑰的秘訣

子爵府

Happie 發表於 18-5-2 08:04
感謝回覆 葉子給我剪光了 影唔到相 請問平日有什麼 維護工作要做呢

我唔係養花専家,所以唔敢亂講。養玫瑰係個大題目,上網google care for roses就有好多資料。其中一個係:
http://www.dummies.com/home-garden/gardening/flower-gardening/how-to-take-care-of-roses/

參考下。
我有個網友只集中養玫瑰,佢嘅玫瑰又多又靚,十分健康,佢好少講心得,不過間中漏兩句。除左比水,長日照,選對泥土,佢每兩星期噴一次fungicides 同pesticides , 底面都噴。每星期比fertilizer, enzymes 等等。摘葉剪花當然不可少。一年又一年,做到冇停手。

你如果想打做玫瑰園,真係比心機學下。
I support autism acceptance!

男爵府

Jolly 發表於 18-5-2 08:55
我唔係養花専家,所以唔敢亂講。養玫瑰係個大題目,上網google care for roses就有好多資料。其中一個係: ...

謝謝寶貴資訊, 我第一次種mini rose, 體驗下先.
香港地方小, 只在窗邊放小量盆栽.

首頁

尾頁

跳至