自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人有用緊捲簾?老公鍾意捲簾簡潔啲,我鍾意窗簾比較有家的感覺。
因為未用過捲簾,請問安裝係咪簾連捲架一齊裝?第時要換果陣係咪要成件拆除,自己換唔換到?
老公本來話我鍾意窗簾就全窗簾,我就諗一係有冷氣位就窗簾,冇就捲,唔知會唔會好怪。

男爵府

2018復活節勳章

swim_april 發表於 18-4-22 12:53
請問有冇人有用緊捲簾?老公鍾意捲簾簡潔啲,我鍾意窗簾比較有家的感覺。
因為未用過捲簾,請問安裝係咪簾 ...
我屋企用緊捲簾, 好方便~ 箱左2個勾之後掛筒野上去就OK架啦~ 拆就咁拎起筒野就OK, 自己都可以整, 係淘佬買好平
你可以分2個簾, 一長一短又唔會阻部冷氣~
我好怕窗簾, 因為好野塵洗又麻煩~ 所以我先整捲簾

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

以前用捲簾,不過兩邊漏光,放假想訓耐d 都唔得,最後用番窗簾。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

swim_april 發表於 18-4-22 12:53
因為未用過捲簾,請問安裝係咪簾 ...

我全屋用緊捲廉,好用喎

男爵府

我屋企人两樣都有,仔房用捲的,有一日個仔話光到瞓唔到,就是两邊走咗啲光入去,好彩係自己揀,唔關我事。 我鍾意傳統嗰隻

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我以前間房用捲簾,但可能太大幅,耐咗兩邊中間部分㑹向内捲,而且耐咗後面的 遮光會老化(我房太陽直晒),甩粉,所以宜家換咗蜂巢簾。 廳就用班馬簾,so far 好滿意。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

卷簾兩邊會漏光,如果開咗窗有風會啪啪聲,如下次再整,我會用返窗簾。

寶石宮

2023年兔年勳章

blackgarlic 發表於 18-4-22 15:08
以前用捲簾,不過兩邊漏光,放假想訓耐d 都唔得,最後用番窗簾。

伯爵府

我用百葉簾, 貪佢可以透氣

首頁

尾頁

跳至